V skupinách by sa mali hrať olympiáda aj Davis Cup, myslí si Djokovič

Novak Djokovič.
Novak Djokovič. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|18. nov 2016 o 16:43

Veľké podujatia by takto získali a špičkoví hráči by mohli odohrať na nich viac zápasov, tvrdí srbský tenista.

LONDÝN. V auguste utrpel jednu z najťažších prehier v kariére. Srbský tenista Novak Djokovič patril v olympijskom turnaji medzi favoritov na zlato.

Vypadol však už v prvom kole s Juanom Martínom Del Potrom.

Prehral 6:7 (4), 6:7 (2) a z kurtu odchádzal v slzách.

„Skupinový formát je oveľa zaujímavejší,“ vyhlásil Djokovič tento týždeň na turnaji ATP Masters v Londýne pre agentúru AP.

Viac zápasov by videli aj diváci

„V skupinách hráme jediný raz do roka, no veľmi sa mi to páči. Som presvedčený, že niektoré turnaje ako olympijské hry by sa tiež mali hrať skôr v skupinách. Takto odohráte viac zápasov. Diváci zasa vidia najlepších hráčov viackrát. Turnaju to dodá väčšiu váhu,“ myslí si srbský tenista.

V Londýne sa Djokovičovi tradične darí. Za posledných päť rokov vyhral na turnaji šampiónov v skupine všetky tri zápasy až štyri razy.

„Navyše, hráči nie sú pod takým veľkým tlakom. Aj po prehre máte šancu postúpiť do vyraďovacej časti turnaja,“ myslí si Djokovič. Tento rok sa to podarilo Dominike Cibulkovej na Masters WTA dokonca až po dvoch prehrách v skupine a celý turnaj dokázala vyhrať. Vlani rovnako uspela Agnieszka Radwanská.

Davis Cup stráca prestíž

Djokovič navrhuje zmeny aj v Davisovom pohári. V posledných rokoch podľa neho v súťaži nehrajú najlepší svetoví hráči.

„Zápasy sú v tom najhoršom čase v priebehu roka. Odkedy v ňom najlepší tenisti prestali hrávať, stratil na prestíži,“ vraví Djokovič.

Najviac by sa mu pozdával skupinový formát a nahustiť všetky zápasy Davis Cupu do týždňa či dvoch. „Na záver by mohla byť vyraďovacia časť, štvrťfinále, semifinále a finále. A nie som jediný, kto si myslí, že súčasný systém nedáva zmysel. Súhlasia so mnou ďalší tenisti, pretože Davis Cup sa hrá takmer vždy po grandslamoch a po turnaji Masters,“ vyhlásil dvadsaťdeväťročný Djokovič.

Tiež by program duelov skrátil na tri zápasy – dve dvojhry a štvorhru. Jednotlivé súboje by sa miesto troch víťazných setov hrali na dva víťazné.

„Netuším, aká je budúcnosť Davis Cupu. Niečo sa určite bude musieť zmeniť, pretože stráca hodnotu z komerčného i marketingového hľadiska.“

Srbský tenista na turnaji majstrov postúpil do semifinále.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»V skupinách by sa mali hrať olympiáda aj Davis Cup, myslí si Djokovič