Ako sa zrodil najstarší hráč na Slovensku? Rezeš mu sľúbil milióny

Pavol Spál|10. mar 2017 o 18:03

Najstarší profesionálny futbalista Japonec Miura má viac ako päťdesiat. Za slovenským rekordérom bola stávka s Rezešom.

BRATISLAVA. V pondelok nejedával vôbec, pil iba vodu. Alkoholu sa Angličan Stanley Matthews nedotkol, bol zarytý abstinent. Ani mäso nejedol. Každé ráno si po šálke čaju dal na rozhýbanie päť kilometrov behu po pláži.

„Zistil som, čo moje telo potrebuje, aby som sa cítil dobre,“ hovoril bývalý slávny futbalista.

Šľachovitá postava bez štipky tuku mu zostala prakticky stále. Najlepšie výkony bežne futbalista predvádza vo veku 25 až 30 rokov. Potom zvyčajne nastáva pokles.

Matthews bol výnimkou. Ako 40-ročný strelil päť gólov Škótsku, o rok neskôr (v roku 1956) dostal ako prvý Zlatú loptu pre najlepšieho futbalistu Európy.

Futbalová dlhovekosť sa posúva. Elitní hráči majú dnes oveľa lepšie podmienky na regeneráciu ako v ére Matthewsa. Pomáhajú im tímy odborníkov.

Matthews predbehol dobu. Zvládol 33 rokov v profesionálnom futbale. „On nás učil, ako by sa mal futbal hrať,“ velebil ho Pelé, najlepší futbalista minulého storočia.

Za svoj prínos športu bol Matthews ako prvý futbalista v histórii povýšený na rytiera. Zomrel v roku 2000 vo veku 85 rokov.

Za Stoke City v najvyššej anglickej súťaži naposledy nastúpil vo veku 50 rokov a päť dní. Posledný súťažný zápas hral ako 70-ročný.

Miura je najstarší

Dlho platilo, že najstarším profesionálnym futbalistom v histórii bol práve Matthews. Od minulej nedele už rekord patrí inému veteránovi. Japonský útočník Kazujoši Miura nastúpil za druholigovú Jokohamu vo veku 50 rokov a sedem dní.

Svojho predchodcu prekonal o dva dni a rekord plánuje vylepšovať. Miura nebol náhradníkom či hráčom do počtu, ktorý striedal kvôli rekordu. Odohral 54 minút.

„Rozhodne sa necítim ako niekto, kto dokázal prekonať legendu. Áno, mám teraz rekord v dlhovekosti, ale Matthewsova štatistika i celá jeho kariéra sú pre mňa neprekonateľné,“ tvrdil Miura pre web FIFA.

Futbal hrá profesionálne už 32. sezónu. Prešiel štrnástimi klubmi v Japonsku a Brazílii, hral tiež za Dinamo Záhreb, FC Janov a Sydney. V roku 2000 skončil v reprezentácii, za ktorú nastrieľal v 89 zápasoch 55 gólov.

Legenda mexického klubu Guadalajara Salvador Reyes Monteón bol pred deviatimi rokmi v základnej zostave v ligovom zápase proti Pumas UNAM, keď mal 71 rokov.

Zahral kop zo stredového kruhu a ešte raz si vymenil loptu s ďalším spoluhráčom. Odohral päťdesiat sekúnd a nechal sa vystriedať. Stal sa tak najstarším hráčom na svete, ktorý nastúpil v ligovom zápase.

Rekord pre stávku s Rezešom

Zo symbolického dôvodu sa zrodil aj slovenský rekord. Daniel Bartko, najstarší slovenský hráč v histórii najvyššej súťaže, nastúpil iba na jediný zápas a pripísal si iba tri minúty v nadstavenom čase.

Keď vybehol na trávnik v zápase 1. FC Košice – Senec v 8. kole ročníka 1999/2000, mal 43 rokov sedem mesiacov a trinásť dní.

Daniel Bartko st.
Daniel Bartko st. (Autor: (BER))

Trénerom mužstva bol Ladislav Jurkemik. Bartko nebol hráč, ale majiteľ seneckého klubu. V hre bola stávka o veľkú sumu peňazí s bývalým bosom košického klubu Alexandrom Rezešom, ešte z roku 1996.

„Za môjho pôsobenia v 1. FC Košice som pánovi Rezešovi povedal, že sem prídem so svojím mužstvom a pri nástupe na ihrisko sa mu pokloním. On mi odpovedal, že ak to urobím,

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ako sa zrodil najstarší hráč na Slovensku? Rezeš mu sľúbil milióny