V obrovskom slalome titul pre Hölzlovú. Zuzulovú vyradilo koleno, ide domov

Kathrin Hölzlová mala po pretekoch veľkú radosť.
Kathrin Hölzlová mala po pretekoch veľkú radosť. (Autor: ap)
Sportnet|12. feb 2009 o 16:00

Veronika Zuzulová dovŕšila svoju sezónnu smolu na MS, kde pre obnovené zranenie kolena nenastúpila na 1. kolo obrovského slalomu. Naopak radosť mala Nemka Hölzlová, ktorá sa pomerne prekvapujúco stala majsterkou sveta.

VAL D´ISERE. Majsterkou sveta v obrovskom slalome sa vo štvrtok vo francúzskom Val d´Isere stala prekvapujúco Nemka Kathrin Hölzlová.

Po 1. kole patrila 24-ročnej pretekárke z Bischofswiesenu ešte 4. priečka, ale keďže hlavné favoritky v samom závere neuspeli, mohla sa tešiť z najväčšieho úspechu v kariére. Doteraz stála Hölzlová iba dvakrát na stupňoch pre víťazky v pretekoch Svetového pohára, ale ani raz na tom najvyššom.

Nemka po dojazde verila v medailu, na zlato ale nemyslela

"Keď som uvidela svoj víťazný čas, pomyslela som si, že by to mohlo stačiť na medailu. Ale neverila som, že z toho napokon bude zlato. Druhé kolo bolo oveľa náročnejšie ako to prvé, nazvala by som ho brutálnym," povedala po pretekoch šťastná Hölzlová. Nemecké zjazdové lyžovanie sa vďaka nej dočkalo po dlhých 31 rokoch opäť triumfu v obrovskom slalome na svetovom šampionáte. V roku 1978 získala zlato na MS Maria Eppleová.

Striebro si vo štvrtok na Bellevarde vybojovala s odstupom 9 stotín sekundy Slovinka Tina Mazeová, bronz putuje do Fínska do vitríny skúsenej Tanje Poutiainenovej (+0,54).

Zettelová skončila až šiesta

Hlavná favoritka Rakúšanka Kathrin Zettelová síce viedla po 1. kole, ale až 24. najrýchlejšia jazda v 2. kole ju odsunula na celkové 6. miesto. Zettelová tak druhú medailu z MS 2009 po zisku zlata zo superkombinácie zatiaľ nepridala. Rakúšanky mali v prvej desiatke tri pretekárky, ale na medailovú pozíciu nedočiahla žiadna z nich.

"Taký je život. V druhom kole, ktoré bolo nesmierne náročné, som urobila dve - tri chyby, čo rozhodlo. Po prvom väčšom zaváhaní som vedela, že už musím ísť na hranici rizika. Potom však prišla ďalšia chyba a bolo po nádejách," skonštatovala Zettelová.

Zuzulová zavŕšila sezónnu smolu, zradilo ju koleno

Veronika Zuzulová dovŕšila svoju sezónnu smolu na MS, kde pre obnovené zranenie kolena nenastúpila na 1. kolo obrovského slalomu.

Zuzulová polovicu zimy vo Svetovom pohári jazdila so zlomeným rebrom a keď sa jej zranenie ako-tak zahojilo, na ponovoročných podujatiach SP ju prenasledovali choroby dýchacích ciest. Pred šampionátom však už bola v pohode, schuti trénovala s francúzskym tímom v Courchevel a večer pre obrovským slalomom sa na svoju prvú šampionátovú súťaž veľmi tešila. "

Žiaľ, nič z toho nebude. Na rannom rozjazdení jej ruplo v kolene," zvestoval pred pretekmi nepríjemnú novinu otec Timotej Zuzula. Tréner nešťastnej slalomárky zveril operatívnu diagnózu talianskemu lekárovi a ten Zuzulovcov pochválil, že to nešla risknúť na súťažný svah: "Je to obnovené staré zranenie kolena. Dostala tabletky proti bolesti a teraz nevieme povedať, čo bude ďalej. Dúfame, že na slalom nastúpi, ale múdrejší budeme asi najskôr zajtra."

Štvrtková súťaž vo Val d'Isere bola mimochodom ako stvorená pre zvýšené riziko zranení. Organizátori po napadnutí nového snehu celú stredu prírodnú masu odhŕňali, aby čo najlepšie povrch vypreparovali na ľadovú tvrdosť a bránky sa stavali až za brieždenia.

Lenže dve hodiny pred súťažou začalo opäť snažiť a za zlej viditeľnosti sa trať rapídne zhoršovala. Doplatili na to aj dve menej skúsené slovenské reprezentantky - v 1. kole Jana Škvarková vypadla po prvom, Barbora Lukáčová po druhom medzičase.

Zuzulovci idú domov, štart v slalome vylúčený

Veronika Zuzulová v sobotňajšom slalome na MS o medaily bojovať nebude. Slovenská zjazdárka odcestuje z Val d'Isere už v piatok, pretože má natrhnutý meniskus v kolene. Pravdepodobne v pondelok ju čaká artroskopická operácia v Bratislave.

Timotej Zuzula mal byť v dejisku šampionátu ako architekt trate 1. kola slalomu, ale napokon bude sprevádzať dcéru domov. Namiesto neho vyžrebujú iného trénera pretekárky z prvej 15-ky slalomového renkingu. V aute tímu Zuzulovcov bude smutná nálada. Popredná svetová slalomárka mala s kolenom problémy už v decembri, predtým si zlomila rebro a zdravotné problémy mala aj v januári. Február po vydarenom tréningu s francúzskym tímom v Courcheveli sa však rysoval nádejnejšie a Zuzulová na vrcholnom podujatí túžila zabudnúť na nevydarenú sezónu vo Svetovom pohári.

"Lekár českej výpravy ako ortopéd mi oznámil, že mám natrhnutý meniskus. Musím ísť na operáciu a skontrolovať si mám dať aj to druhé koleno, vraj sa mu tam tiež niečo nezdá," referovala TASR skormútená Zuzulová. Keď jej český špecialista oznámil krutú správu, veru si aj poplakala: "To, že nepôjdem na trati môjho ocka, to je tiež smutné, ale to ma asi najmenej mrzí, veď ešte azda pôjdem na nejakom dôležitom podujatí v bránkach, ktoré on postaví."

Napríklad na budúci rok na zimnej olympiáde, ak by šťastie opäť prialo. Veronika navyše patrí do širokého radu zjazdárov, ktorí síce uznávajú MS, ale z hľadiska športového majstrovstva preferujú Svetový pohár a z pohľadu symbolickej hodnoty má zvláštny lesk olympijská medaila. O Vancouveri nie je reč vôbec priskoro, rok pred hrami už treba na ne myslieť, lebo Zuzulová túto sezónu balí:

"Majstrovstvá sú každé dva roky, olympiáda je raz za štyri roky. Ešteže to takto vyšlo, nechcem povedať, že som si priala zranenie v roku šampionátu, ale keď už, tak radšej teraz. U mňa je to asi tak, že vždy ma musí nakopnúť nejaký pád. Istý čas sa mi nedarilo a potom som mala krásne obdobie."

V ňom sa Veronika presadila do úplnej špičky svetového slalomu a získala medailu zo skla za sezónne tretie miesto. Teraz klesla aj koeficientom, ale doháňať zameškané už nemieni: "Bolo povedané, že po troch týždňoch by som mohla začať koleno poriadne zaťažovať. Takže načo to siliť. Navyše ešte nie je jasné, čo všetko mi v tom kolene, jednom či druhom, objavia."

Zostáva už iba jediný štandardný slalom SP v Ofterschwangu 7. marca. Ak by v ňom nedoliečená Zuzulová výraznejšie neuspela, nekvalifikovala by sa do finále, ktoré je v Aare na programe o týždeň neskôr. Takže niet o čom, možno na konci marca nejaké materiálové testy a od mája už príprava na olympijskú sezónu.

Výsledky:

Obrovský slalom žien /1. + 2. kolo/: 1. Kathrin Hölzlová (Nem.) 2:03,49 min, 2. Tina Mazeová (Slovin.) +0,09 s, 3. Tanja Poutiainenová (Fín.) +0,54, 4. Denise Karbonová (Tal.) +0,67, 5. Michaela Kirchgasserová (Rak.) +0,73, 6. Kathrin Zettelová (Rak.) +0,82, 7. Tessa Worleyová (Fr.) +1,14, 8. Maria Pietiläová-Holmnerová (Švéd.) +1,22, 9. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +1,25, 10. Elisabeth Görglová (Rak.) +1,48, ... Jana Škvarková a Barbora Lukáčová nedokončili 1. kolo, Veronika Zuzulová (všetky SR) nenastúpila.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»V obrovskom slalome titul pre Hölzlovú. Zuzulovú vyradilo koleno, ide domov