V bránke Brna sa mu darí. Čiliak chytá v kotle a pred debutom musel platiť

Marek Čiliak chytá v českej extralige prvú sezónu a už sa zaradil medzi najlepších brankárov. Na budúci týždeň ho čaká premiéra v reprezentácii Slovenska.
Marek Čiliak chytá v českej extralige prvú sezónu a už sa zaradil medzi najlepších brankárov. Na budúci týždeň ho čaká premiéra v reprezentácii Slovenska. (Autor: MAFRA – RADEK KALHOUS)
Ondrej Gajdoš|12. dec 2013 o 20:35

Brankár Marek Čiliak zažije na budúci týždeň na turnaji Arosa Challenge vo Švajčiarsku premiéru v reprezentácii Slovenska.

BRATISLAVA, BRNO. Ako príjemné prekvapenie zhodnotil čerstvú pozvánku do tímu Slovenska na predvianočný turnaj vo Švajčiarsku hokejový brankár Komety Brno Marek Čiliak. Na Arosa Challenge bude jedným z dvoch nováčikov v reprezentácii, druhým je košický obranca Miroslav Macejko.

Dvadsaťtriročný Zvolenčan začal chytať v tejto sezóne ako druhý brankár tímu pri skúsenom Jiřím Trvajovi, ale po výborných výkonoch sa vypracoval na jednotku mužstva a patrí medzi špičku českej extraligy.

Do pokladnice prispel rád

„Pozvánku si všimli aj spoluhráči v kabíne, a tak som podľa príspevkového poriadku musel prihodiť koruny do tímovej pokladnice. Urobil som to rád,“ zasmiala sa opora Komety.

Hoci väčšina reprezentačných tímov v Európe berie decembrové turnaje ako generálku pred februárovou olympiádou 2014, Čiliak vie, že v prípade mladého výberu Slovenska v Arose to až tak neplatí.

„V Soči budú v slovenskom tíme chytať skúsení brankári z NHL Jaroslav Halák, Peter Budaj a zrejme ich doplní jeden gólman z KHL,“ uvažoval. „Ale čítal som v novinách vyjadrenie trénera Vladimíra Vůjtka, že medzi mladými hráčmi hľadá kandidátov pre budúce majstrovstvá sveta - a to je pre mňa zaujímavé.“

Čiliak sa v utorok na budúci týždeň stretne na zraze reprezentácie v Bratislave s ďalšími slovenskými hokejistami z českej extraligy Jurajom Valachom, Rastislavom Dejom, Davidom Skokanom, Jánom Sýkorom a Radoslavom Tyborom. Kolegu v bránke Jána Laca pozná zo spoločného účinkovania v Nitre.

Klub, kde bol aj Dzurilla

Čiliak reprezentoval Slovensko na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov v Kanade 2009 a 2010. Slovenskú extraligu si vyskúšal s dvadsiatkou, hral v Nitre a potom pôsobil u susedov v Znojme aj v Třebíči, ale najlepšie sa cíti v Brne. Do Komety prišiel už ako dorastenec. „Brno je moja srdcovka, cítim sa tu ako doma,“ vravel.

Naším najznámejším brankárom, ktorý chytal v Brne, je Vladimír Dzurilla z rokov 1973 - 1978, najlepší hokejista Slovenska 20. storočia.

V Komete si talentovaného Čiliaka vyhliadol tréner Vůjtek, ktorý často sleduje zápasy českej extraligy.

Chytá v kotle

Brno vlani chýbalo v play off, no v tejto sezóne sa od začiatku drží na postupových miestach. Klub má najvyššie návštevy v celej súťaži - priemer 7014 divákov na zápas.

„Domáce zápasy v zaplnenom kotle sú pre nás veľkou výhodou,“ ocenil Čiliak fanúšikov.

„Do reprezentačnej prestávky hráme na našom ľade tri zápasy a ak by sme aj ďalšie zvládli tak ako v prvom prípade Chomutov, môžeme mať pokojné sviatky.“

Slovenský brankár je presvedčený, že Kometa má v tejto sezóne kvalitné, zrelé mužstvo, s ktorým môže zaútočiť na titul.

Čiliakove oslavy s fanúšikmi

ciliak.gif

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»V bránke Brna sa mu darí. Čiliak chytá v kotle a pred debutom musel platiť