17.05.2023 | Skupina A
17.05.2023 | Sk. A
4 - 1
(0:0, 2:1, 2:0)

USA zatiaľ nenašlo premožiteľa, Rakúsko odolávalo iba prvú tretinu

Hokejisti USA sa tešia po góle.
Hokejisti USA sa tešia po góle. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|17. máj 2023 o 17:29

Hokejisti USA bez straty bodu vedú tabuľku skupiny A.

MS v hokeji 2023 - skupina A

USA - Rakúsko 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)

Góly: 28. Grimaldi (Bonino, Mackey), 39. Mazur (Tynan, Hutson), 44. Hutson (Perbix, Coronato), 58. Perbix (Brown, Farrell) - 38. Raffl (Schneider, Rossi)

Rozhodovali: Ansons (Lot.), Kaukokari - Hautamaki (obaja Fín.), SYNEK (SR), vylúčení: 1:2 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 1:0

Diváci: 7676

USA: Petersen - Perbix, Samberg, Perunovich, Kleven, Mackey, Thrun, Hutson - A. Tuch, Bonino, Grimaldi - Garland, Eyssimont, O´Connor - Mazur, Tynan, Gauthier - Bjork, Coronato, Farrell - Brown

Rakúsko: Starkbaum - Strong, Maier, Zündel, Heinrich, Nickl, Wolf, Brunner, Wimmer - Haudum, Neubauer, Ganahl - Thaler, Nissner, Raffl - Schneider, Rossi, Zwerger - M. Huber, Wukovits, P. Huber

TAMPERE. Hokejisti USA zvíťazili aj vo svojom štvrtom zápase v A-skupine MS v Tampere. V stredajšom stretnutí si poradili s Rakúskom 4:1 a s dvanástimi bodmi sú na čele tabuľky.

Rakúšania favoritovi dlho odolávali a v závere druhej tretiny vyrovnali na 1:1, vzápätí však inkasovali a krátko po druhej prestávke zvýšil Lane Hutson už na 3:1.

Štvrtý gól dal Nick Perbix do prázdnej bránky.

Američania nestratili ešte ani bod a majú skóre 18:5, Rakúsko je s jediným bodom zo štyroch duelov priebežne predposledné.

USA sa po dvoch voľných dňoch stretnú v sobotu o 11.20 SELČ s Dánskom, Rakúšanov čaká v piatok o 19.20 h duel s Nemeckom.

VIDEO: Zostrih zo zápasu USA - Rakúsko na MS v hokeji 2023

Pozrite si kompletný program šampionátu, výsledky a tabuľky.

Tabuľka skupiny A na MS v hokeji 2023

Z = zápasy, V = Výhry, VP = Výhry po predĺžení, PP = Prehry po predĺžení, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu USA - Rakúsko na MS v hokeji 2023

I. tretina:

Rakúšania dokázali držať s favoritom dlho vyrovnaný stav. Už v 5. minúte si vypracovali prvú veľkú šancu, no Zwerger neprekonal Petersena.

Američania si zahrali v 1. tretine dve presilovky, no nedokázali ich využiť a na strely to bolo vyrovnané 7:7.

II. tretina:

Aj druhú časť otvorili lepšie Rakúšania, no Haudumov teč v sieti neskončil. V 28. minúte išli do vedenia zámorskí hokejisti.

Kapitán Bonino sa obtočil okolo bránky, krížnou prihrávkou našiel Grimaldiho a ten rozvlnil sieť.

Vedenie však neprinieslo pokoj na hokejky USA a Rakúšania hrali naďalej vyrovnanú partiu.

V 38. minúte sa im podarilo vyrovnať, keď sa v presilovke po Schneiderovom pase presadil Raffl. Američania však rozhodli dvoma gólmi krátko pred a po druhej prestávke.

III. tretina:

Minútu po vyrovnávajúcom góle ich poslal do vedenia po brejku Mazur a v 44. minúte dokázal jednou rukou zasunúť puk medzi Starkbaumove betóny Hutson - 3:1.

Húževnatý súper sa však ani po tom nezlomil. V 46. minúte mohol znížiť Rossi, v 49. zahodil únik Schneider a v 52. nepremenil trestné strieľanie Zwerger.

Rakúšania to vyše tri minúty pred koncom vyskúšali bez brankára, no rýchlo inkasovali štvrtý gól z hokejky Perbixa.

Alex Tuch, útočník USA: "Rakúšania podali dobrý defenzívny výkon ako tím. Až do konca druhej tretiny sme sa cez nich len ťažko presadzovali. Ale držali sme sa nášho herného plánu. A naďalej sa snažíme vyhrávať zápasy proti takýmto dobrým tímom."

Nick Perbix, obranca USA: "V prvej tretine nás zatlačili. Rakúsko má dobrý tím, ale to sme očakávali a neprekvapilo nás to."

Dominique Heinrich, obranca Rakúska: "Odviedli sme dobrú prácu a držali sme so súperom krok. Dokázali sme vyrovnať na 1:1 a to nám dodalo nádej. Potom sme dostali trochu lacné góly. To sa nám stalo aj v zápase s Dánskom. Celkovo si myslím, že si môžeme z tohto zápasu zobrať veľa pozitív."

 /zdroj: IIHF/

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»USA zatiaľ nenašlo premožiteľa, Rakúsko odolávalo iba prvú tretinu