17.05.2023 | Skupina A
17.05.2023 | Sk. A
4 - 1
(0:0, 2:1, 2:0)

Má vytetovaný veľký slovenský dvojkríž. Bratia v tíme USA majú korene na Záhorí

Americký útočník Alex Tuch (v strede) sa teší so spoluhráčmi v zápase proti Fínsku.
Americký útočník Alex Tuch (v strede) sa teší so spoluhráčmi v zápase proti Fínsku. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|17. máj 2023 o 13:55

Tuchovci už na šampionáte zanechali aj gólový odkaz.

TAMPERE. Na chrbte má vytetovaný slovenský dvojkríž. Po jeho bokoch sú dva levy s hokejkami a medzi nimi je nápis „GiGi“. Znak lemuje veta: „The strength of a family is in its loyalty to each other (Sila rodiny spočíva vo vzájomnej oddanosti jej členov).“

Reč je o hokejistovi, ktorý reprezentuje svoju krajinu na prebiehajúcich majstrovstvách sveta. Nehrá ale za Slovensko.

Alex Tuch prišiel do Tampere, aby si po prvýkrát vyskúšal atmosféru seniorského svetového šampionátu v drese Spojených štátov amerických. Za národný tím nastupuje s bratom Lukeom.

V americkom mužstve patrí medzi najlepších hráčov.

Korene na Záhorí

Tetovanie mu pripomína silný odkaz, ktorý mu zanechala prastará mama. Vďaka nej si veľmi ctí slovenské korene.

„Moji prastarí rodičia z maminej strany pochádzali z Československa. Konkrétne z Holíča. Volali sa Jozef a Štefánia Macháčkovci,“ povedal pred časom pre Sportnet.sk.

„Prastarého otca som nepoznal, ale k prastarej mame som mal blízko. Keď som bol dieťa, boli sme stále spolu. Starala sa o mňa a mal som ju veľmi rád. Ona ma tiež ľúbila. Zomrela, keď som mal desať,“ dodal o Štefánii, ktorú volal GiGi.

Bola jeho možno najväčšou fanúšičkou. Napriek pokročilému veku mala rada hokej, ktorý si Tuch vybral za svoje živobytie. Zvykli ho spolu pozerať a rozprávať sa o ňom.

Kreáciou na svojom chrbte si ju poctil, pretože medzi jej najdôležitejšie priority patrila práve rodina. Slováci si môžu všimnúť istú nezrovnalosť, keďže levy nepatria k heraldike Česka ani Slovenska, ale vychádzajú z historického znaku Islandu z 13. storočia.

„Myslím si, že prastarká by bola na tento výtvor hrdá. Je to moje prvé tetovanie a možno bude aj navždy jediné,“ uvažuje Tuch.

V ich rodine stále prežíva slovenská tradícia, najmä čo sa týka jedál a sviatkov.

„Mama a starká pečú vianočné koláče zo Slovenska. Neviem, ako sa volajú, ale chutia výborne,“ pochvaľuje si pravnuk Záhorákov.

Hviezda Buffala

Má 27 rokov, ale v NHL už stihol zanechať významnú stopu. Niekoľko sezón patril k oporám Vegas Golden Knights, s ktorými sa v roku 2018 dostal do finále Stanleyho pohára.

Ročník 2022/23 odohral v Buffale a hoci sa tímu nepodarilo postúpiť do play-off, on sa môže pýšiť novými osobnými maximami. V 74 zápasoch strelil 36 gólov a zaznamenal 79 bodov. Bol tretím najproduktívnejším hráčom Sabres a ich druhým najlepším strelcom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Má vytetovaný veľký slovenský dvojkríž. Bratia v tíme USA majú korene na Záhorí