USA porazili Ekvádor a postúpili do semifinále Copa América

USA postúpilo do semifinále Copa América.
USA postúpilo do semifinále Copa América. (Autor: SITA/AP)
SITA|17. jún 2016 o 07:23

Triumf nad Ekvádorom je pre USA iba druhým víťazstvom vo vyraďovacej fáze niektorého z turnajov nad súperom mimo regionálnej zóny CONCACAF.

Copa América - štvrťfinále:

USA - Ekvádor 2:1 (1:0)

Góly: 22. Dempsey, 65. Zardes -74. Arroyo, ČK: 52. J. Jones - A. Valencia, 47 322 divákov

SEATTLE. Futbalisti Spojených štátov amerických postúpili do semifinále "storočnicového" turnaja Copa América. Pred 47 322 divákmi na štadióne CenturyLink Field v Seattle Američania zdolali Ekvádorčanov 2:1 (1:0) a počkajú si na víťaza zápasu Argentína - Venezuela. Semifinále odohrajú v utorok 21. júna v Houstone.

Skóre zápasu otvoril v 22. min Clint Dempsey, pre ktorého to bol 52. zásah v národnom drese a už len o 5 gólov zaostáva za americkým rekordérom Landonom Donovanom.

"Clint je výnimočný hráč. Nielen dnes večer, už niekoľko týždňov to dokazuje, a prakticky celú svoju kariéru," pochválil Dempseyho trénera Američanov Jürgen Klinsmann.

"Hrali sme dobre, utvorili sme si dostatok šancí, škoda, že sme viackrát neskórovali. Je pre mňa požehnaním, že mi bolo dopriate streliť gól. Veľmi sa z toho teším," reagoval Clint Dempsey. 

Náskok domácich zdvojnásobil v 65. min Gyasi Zardes.

Ekvádorčania zdvihli hlavy v 74. min zásluhou Michaela Arroya, ale vyrovnať sa im už nepodarilo napriek šanciam Ennera Valenciu. Stretnutie nedohrali Jermaine Jones na domácej a Antonio Valencia na hosťujúcej strane. Kolumbijský rozhodca Wilmar Roldán obom ukázal v 52. min červenú kartu.

Najprv Valenciovi druhú žltú za skopnutie súpera Alejandra Bedoyu. Následne viacerí americkí hráči reagovali podráždene a Jones rukou siahol na Arroya, vzápätí videl červenú. Je isté, že bývalý hráč Frankfurtu či Schalke si nezahrá v semifinále. V nervóznom zápase bol rozhodcom vykázaný z lavičky tréner Ekvádoru Gustavo Quinteros.

Americký kapitán Michael Bradley mal na rukáve aj čiernu pásku na znak piety nad päťdesiatkou zosnulých po tragickej streľbe v jednom z nočných klubov v Orlande na Floride uplynulý víkend.

Triumf nad Ekvádorom je pre USA iba druhým víťazstvom vo vyraďovacej fáze niektorého z turnajov nad súperom mimo regionálnej zóny CONCACAF, teda Severnej, resp. strednej Ameriky a Karibskej oblasti. V roku 2009 Američania uspeli v súboji so Španielmi v semifinále Pohára konfederácií FIFA.

Mužstvo USA si doteraz zahralo v semifinále na Copa América iba raz. Bolo to v roku 1995 po triumfe nad Mexikom. Stopku Američanom vtedy vystavili Brazílčania.

Tohtoročný šampionát Ameriky usporiadali pri príležitosti jubilejného 100. výročia, preto nesie prívlastok Centanário. Ide o prvý turnaj Copa América, ktorý sa uskutoční mimo Južnej Ameriky.

Keďže Juhoamerická futbalová konfederácia (CONMEBOL) združuje len desať členov, na Copa América si tentoraz zahralo až šesť hosťujúcich reprezentácií zo zóny CONCACAF - USA, Mexiko, Kostarika, Jamajka, Haiti a Panama.

Z nich okrem Američanov zostali v hre už len Mexičania, ktorí si vo štvrťfinále zmerajú sily s Čiľanmi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»USA porazili Ekvádor a postúpili do semifinále Copa América