Zverenec Juraja Sanitru narukoval do armády. Bude brániť Ukrajinu

Ukrajinský biatlonista Dmytro Pidručnyj.
Ukrajinský biatlonista Dmytro Pidručnyj. (Autor: TASR)
Sportnet|25. feb 2022 o 22:10

Chrániť svoju domovinu budú aj Vitalij a Vladimir Kličkovci.

BRATISLAVA. Ukrajinskí biatlonisti sa v tejto sezóne už nepredstavia v zostávajúcich podujatiach Svetového pohára ani na pretekoch IBU Cupu. Pred pár dňami to zverejnila Ukrajinská biatlonová federácia.

Keďže majú po sezóne, viacerí sa zrejme budú musieť hlásiť v armáde, pretože prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj vyhlásil 25. februára mobilizáciu. Do armády sa musia hlásiť všetci muži do 60 rokov.

Medzi prvými sa prihlásil ukrajinský reprezentant Dmytro Pidručnyj, majster sveta vo vytrvalostných pretekoch z roku 2019. Uviedol to web metaring.ru.

Povolávací rozkaz dostala aj jeho kolegyňa z reprezentácie Julia Džimová, ktorá je olympijská víťazka zo Soči 2014. Obaja sa pritom len pred pár dňami vrátili z olympijských hier v Pekingu.

Ukrajinský biatlonista Dmitro Pidručnij.
Ukrajinský biatlonista Dmitro Pidručnij. (Autor: TASR/AP)

Trénerom ukrajinskej mužskej reprezentácie je slovenský tréner Juraj Sanitra. Pri ukrajinskom tíme pôsobí Sanitra od roku 2016.

V minulosti bol šéfom Slovenského zväzu biatlonu aj trénerom Anastasie Kuzminovej, s ktorou získal dve zlaté olympijské medaily a jednu striebornú.

Chrániť svoju domovinu pred ruskou inváziou so zbraňou v ruke budú aj bývalí ukrajinskí profesionálni boxeri Vitalij a Vladimir Kličkovci.

"Už teraz je to krvavá vojna. Nemám na výber, musím to urobiť. Budem bojovať," vyhlásil 50-ročný Vitalij Kličko v relácii televízie ITV "Dobré ráno Británia".

Jeho o päť rokov mladší brat sa už začiatkom februára v Kyjeve prihlásil do ukrajinskej záložnej armády: "Ruský prezident Vladimir Putin používa vojnovú rétoriku a netají sa ambíciou zničiť ukrajinský štát a zvrchovanosť jeho národa.

Za slovami nasledujú rakety a tanky. Prišli k nám deštrukcia a smrť. Budeme sa brániť celou našou silou a budeme bojovať za slobodu a demokraciu," napísal Vladimir Kličko na sociálnej sieti Linkedin.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Zverenec Juraja Sanitru narukoval do armády. Bude brániť Ukrajinu