Ukázala prvé lyže. Velez-Zuzulovej pomáha k rýchlosti tajná zbraň

Originálna výstroj slovenskej zjazdárky Veroniky Velez-Zuzulovej.
Originálna výstroj slovenskej zjazdárky Veroniky Velez-Zuzulovej. (Autor: Foto: Ján Krošlák - SME)
Juraj Berzedi|28. feb 2016 o 16:55

Má vlastnú pieseň i múzeum s jej pamätnými lyžiarskymi klenotmi. Veronika Velez-Zuzulová odhalila svoje medaily, dresy i prvé lyže.

BRATISLAVA. JASNÁ. Pri vstupe do stánku v Jasnej s názvom „Go Zuzu“ privíta návštevníkov figurína v lyžiarskej kombinéze, s helmou, palicami i obitými chráničmi. Je to originálny výstroj slovenskej zjazdárky Veroniky Velez-Zuzulovej.

Kvetinky nahradil tiger

Za sklenenou vitrínou sa nachádza unikátna zbierka jej dresov, medailí či lyžiarok. Na prvý pohľad zaujmú drevené červené lyže, na ktoré ju otec a tréner Timotej Zuzula postavil, keď mala tri roky. Bolo to na slovenských svahoch, konkrétne v Novej Bani na Vojšíne.

„Hoci to vyzerá neuveriteľne, je to naozaj jej reálna prvá lyža. Každá z týchto vecí má pre ňu veľkú hodnotu. Stánok sme zriadili preto, aby sa ľudia dozvedeli viac o jej súkromí.“ načrtla Silvia Vlasková, ktorá má na starosti celú výstavu.

zuzu2_r9495_res.jpg

Prvé lyže Veroniky Velez-Zuzulovej. FOTO: Ján Krošlák/SME

Už len zopár dní ostáva do začiatku Svetového pohára v Jasnej v zjazdovom lyžovaní (5. – 6. marca). Po nedeľňajšom slalome sa budú môcť fanúšikovia stretnúť pred spomínaným stánkom aj so svojou obľúbenkyňou.

Pri lyžiarskych kombinézach je vidieť, ako sa skúsenej lyžiarke postupne menil vkus. „Keď si pred piatimi rokmi navrhovala ružovú kombinézu, chcela mať na nej samé kvetinky. Teraz už druhú sezónu jazdí s tigrovým motívom,“ dodala.

V lyžiarkach dlho nevydrží

Na jeden tréning potrebuje skúsená pretekárka tri páry lyží. Počas jednej sezóny využije päť až tridsať párov lyží. Jej otec Timotej Zuzula prezradil, čo pomáha jej dcére, aby bola rýchlejšia.

„Veronike sa z viazania

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Ukázala prvé lyže. Velez-Zuzulovej pomáha k rýchlosti tajná zbraň