UFC Vegas 30: Nový vyzývateľ v ťažkej váhe a kométa z Kazachstanu

(Zdroj: Zuffa LLC, Autor: Chris Unger)
Daniel Stankovič|27. jún 2021 o 11:04 (aktualizované 27. jún 2021 o 11:04)

Talentovaní bojovníci sa predviedli v plnej paráde.

LAS VEGAS. Poslednou zastávkou pred veľkým júlovým návratom Conora McGregora bolo podujatie UFC Vegas 30, kde sme sa dozvedeli meno ďalšieho vyzývateľa o trón ťažkej váhy.

V hlavnom zápase večera si v najťažšej váhovej kategórii zmerali sily  Alexander Volkov (33-9 MMA) s Cyrilom Ganem (9-0 MMA). Napriek tomu, že išlo o menší turnaj s menej známymi menami na karte, mali sme možnosť vidieť množstvo zaujímavých súbojov.

Nový titulový vyzývateľ a nedovolený zákrok

Ďalšia konkurencia v ťažkej váhe pre šampióna Francisa Ngannua je na svete. Zhodou okolností ide o jeho bývalého tímového kolegu Cyrila Ganeho, bojovníka, ktorý do profesionálneho okruhu zmiešaných bojových umení vstúpil len v auguste 2018.

Ganeho by sme mohli označiť za anomáliu v systéme, nie je totiž bežnou praxou, že zápasník po prechode do MMA bude za menej než tri roky krok od titulu najlepšej svetovej organizácie.

Francúz bol počas piatich kôl hlavného súboja večera v oktagone s Alexandrom Volkovom jednoznačne lepším bojovníkom, keď v dobre zvládnutom taktickom výkone nepustil svojho protivníka okrem kopov na nohu k ničomu.

Bol rýchlejším a presnejším zápasníkom, pričom dobre pracoval s úderovou vzdialenosťou. Nemožno sa tak čudovať jeho slovám na pozápasovej tlačovej konferencii.

Myslím, že som dnes ukázal, že nepotrebujem ďalší zápas na to, aby som si zaslúžil pozíciu vyzvať šampióna divízie o titul. Volkov bol skutočne pre veľkou výzvou, aby som dokázal, že už na to mám a ja som to zvládol. Takže ak bude chcieť UFC, som pripravený na súboj o opasok,“ nechal sa počuť bývalý zápasník thajského boxu.

Čo sa týka hlavného predzápasu, v ťažkej váhe sa proti sebe postavili Tanner Boser (20-8-1) s veteránom UFC Ovinceom St. Preuxom (25-16 MMA). Pre Bosera išlo v priebehu troch týždňov už o druhý zápas, keď začiatkom júna tesne podľahol Ilirovi Latifimu.

V súboji proti St. Preuxovi pokračoval Kanaďan už od úvodu v svojej typickej aktívnej hre podporenej najmä kopmi na prednú nohu a telo súpera.

Hoci sa pre Bosera druhé kolo po strhu St.Preuxa nevyvíjalo dobre, na zemi nepanikáril a potom čo sa mu podarilo postaviť, zápas okamžite ukončil tvrdými údermi v postoji.

Neporazená kométa z Kazachstanu

Len ojedinele sa stane, aby bojovník po podpise zmluvy s UFC zápasil hneď s veteránmi organizácie.

Bývalý šampión známej ruskej organizácie M-1 vo weltrovej váhe Shavkat Rakhmonov (14-0 MMA) po októbrovom víťazstve nad Alexom Oliveirom opäť ukázal, že je pripravený merať sa s tými najlepšími, keď presvedčivo porazil ďalšieho nebezpečného Brazílčana Michaela Prazeresa. 

Rakhmonov dokázal ubrániť Prazeresove pokusy o strh či pretiahnuté údery zadnou rukou a jeho víťazné škrtenie rear-naked choke v druhom kole tak bolo len vyvrcholením skvelého výkonu. 

V pozápasovom rozhovore sa 26-ročný bojovník nechal počuť, že v rámci ďalšej výzvy by sa rád stretol s bojovníkom z prvej pätnástky rebríčka UFC.

Súboj otočil v hodine dvanástej

Víťazstvom v poslednej chvíli si Kennedy Nzechukwu (9-1 MMA) udržal svoju pozíciu v hľadáčiku zaujímavých prospektov poloťažkej divízie.

29-ročný bojovník v súboji proti Danilovi Marquesovi predviedol dokonalý obrat, keď po dvoch nevydarených kolách dokázal ubrániť súperove pokusy o submisiu a napokon aj otočiť duel v poslednej päťminútovke. 

Nzechukwu sa do UFC dostal knokautovou výhrou v zápase Dana White´s Contender Series v auguste 2018.

Od toho momentu ho porazil len Paul Craig, bojovník, ktorý sa v súčasnosti nachádza na dvanástom mieste rebríčka váhovej kategórie do 93 kilogramov.

Vrátil sa po tvrdom knokaute, na zemi exceloval

Žije tak v tieni tých najlepších. Brazílčan Renato Moicano (15-4-1 MMA) stále hľadá svoje miesto v UFC. Napriek tomu, že jeho zápasnícke kvality sú nesporné, doposiaľ vždy neskôr tvrdo narazil s elitnými bojovníkmi ako José Aldo alebo Chan Sun Jung.

Z toho dôvodu sa aj pred časom zamieriť do vyššej váhovej kategórie, kde však v decembri minulého roka utrpel Moicano tvrdú prehru po ostrých výmenách v postoji s Rafaelom Fizievom. 

Pred zápasom s ďalším postojárom Jaiom Herbertom tak nebolo pochýb o tom, že 32-ročný veterán UFC potrebuje zvíťaziť, ak nechce spadnúť do nižších poschodí ľahkej váhy.

Aj keď sa víťazstvo nerodilo ľahko, Moicano už od úvodu stavil na základy, ktorými sú pre neho jeho zemiarske schopnosti. Po dvoch kolách dokázal vďaka nim Herberta uškrtiť a pripísať si dôležitú výhru.

Čo na to povedať, trénujem jiu-jitsu celý život. Urobil som len jednu chybu, že som sa zamiloval do boxu a chcel v zápasoch viac boxovať. Ak vám ide boj na zemi a ste v tom fakt dobrí, držte sa toho,“ oddýchol si po výhre Moicano.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»UFC Vegas 30: Nový vyzývateľ v ťažkej váhe a kométa z Kazachstanu