UFC: Návrat do New Yorku? Šampióna čaká odveta najťažšieho zápasu kariéry

Šampión velterovej váhy UFC Kamaru Usman.
Šampión velterovej váhy UFC Kamaru Usman. (Zdroj: MMA Fighting, Autor: Esther Lin)
Adrián Mečiar|28. júl 2021 o 11:26

Návrat do slávnej haly príde už v tomto roku.

NEW YORK. UFC sa chce po dvoch rokoch vrátiť do Madison Square Garden. 

Odveta najťažšieho zápasu

Šampión velterovej divízie Kamaru Usman prehral na profesionálnom okruhu len raz, ešte v máji 2013.

Od príchodu do UFC zatiaľ nenašiel premožiteľa. Po štyroch úspešných titulových obhajobách sa o ňom začína hovoriť ako o historicky najúspešnejšom zápasníkovi v rámci svojej váhovej kategórie.

Táto pozícia dlhodobo patrí spomínanému Georgesovi St-Pierreovi. Usman sa na neho postupne doťahuje.

Woodleyho vymazal, s Masvidalom si poradil v oboch prípadoch a hoci mu Burns v úvode zatopil, ani jemu Usman nedovolil siahnuť na svoj opasok.

Nigérijská nočná mora, tak znie Usmanova prezývka. Zápas s ním sa dokáže pre súperov v sekunde zmeniť na skutočný horor.

V jednom súboji to ale predsa také jednoznačné nebolo. 

Existuje mnoho spôsobov, ako zaujať publikum. Či sa to niekomu páči alebo nie, jedným z nich je docieliť, aby vás ľudia nenávideli.

To sa presne darí Američanovi Colbymu Covingtonovi. Brazílskych fanúšikov v Sao Paule nazval dobytkom, do športu ťahal politiku ako verný priaznivec Donalda Trumpa.

Ten ho oficiálne prijal v Bielom dome. Covington vtedy držal dočasný titul a stal sa prvým šampiónom UFC, ktorého prijal prezident Spojených štátov amerických.

Okrem toho Covington verbálne útočí na všetkých súperov. S Usmanom má obzvlášť bohatú históriu, aj vzhľadom na to, že už majú za sebou spoločný duel.

UFC 245: Usman vs. Covington

Vzájomnú nevraživosť bolo cítiť z každého rozhovoru, na vážení sa napätie dalo krájať.

Čo fanúšikov potešilo ešte viac, samotný stret snáď prekonal očakávania. Jeden z najlepších zápasov roka, ktorý bol mimoriadne vyrovnaný.

Stačí sa pozrieť na bodové lístky po štvrtom kole. Jeden rozhodca mal na karte skóre 39-37 v prospech Usmana, druhý rovnaké skóre, avšak v prospech vyzývateľa. Na treťom bodovom lístku platila remíza 38-38.

O všetkom malo rozhodnúť piate kolo. A to rozhodlo. Usman preukázal mentalitu šampióna a v posledných minútach zvíťazil technickým KO. Covington síce protestoval, no bolo to správne ukončenie. Až neskôr sa ukázalo, že americký zápasník utrpel v priebehu duelu zlomeninu čeľuste. 

Covington od toho momentu volá po odvete a jeho prianie bude konečne vyslyšané. Prezident UFC Dana White pre ESPN potvrdil dohodu o zápase.

Odvetný súboj by sa mal uskutočniť 6. novembra na turnaji UFC 268. Galavečer je naplánovaný pre newyorskú Madison Square Garden, aj keď dejisko súboja ešte nie je potvrdené, informuje MMA Fighting.

Slávna história

Zmiešané bojové umenia (MMA) boli v štáte New York dlho zakázané. Oficiálna legalizácia športu nastala až v roku 2016. New York sa stal 50. štátom USA, ktorý povolil MMA.

UFC, svetová jednotka na poli organizácií, odvtedy každoročne zavíta do azda najslávnejšej arény na svete, Madison Square Garden.

Táto hala je považovaná za kolísku bojových športov. Predtým, ako sa Las Vegas stalo hlavným mestom bojových športov, patrila táto pocta práve newyorskej aréne.

Promotéri UFC chceli nadviazať na dávne tradície. Ali, Frazier, Holyfield, Lewis. Tieto legendárne mená spolu súperili práve v Madison Square Garden.

Do centra Manhattanu tak hneď pri prvej príležitosti prišla najväčšia hviezda organizácie. Conor McGregor prepisoval históriu, keď sa stal prvým bojovníkom, ktorý v UFC držal dva opasky naraz.

O rok neskôr získal na tom istom mieste druhý titul Georges St-Pierre. Následne tu Daniel Cormier obhajoval opasok ťažkej váhy. A napokon špeciálny zápas o titul BMF. 

Minuloročné plány prekazila pandémia. Organizátori dúfajú, že sa tento scenár viac opakovať nebude a opäť vyčlenili pre New York tradičný novembrový dátum.

Oficiálne potvrdenie by malo prísť v nasledujúcich týždňoch.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»UFC: Návrat do New Yorku? Šampióna čaká odveta najťažšieho zápasu kariéry