Tysona a Stalloneho uviedli do Medzinárodnej siene slávy

Sylvester Stallone (vľavo) a Mike Tyson.
Sylvester Stallone (vľavo) a Mike Tyson. (Autor: TASR)
TASR|13. jún 2011 o 10:41

"Nikdy som sa netváril, že som boxer. Neovládam tieto zručnosti," priznal Sylvester Stallone. Napriek tomu ho spolu s Mikom Tysonom uviedli do siene slávy.

NEW YORK. "Najhorší muž planéty" Mike Tyson a herec Sylvester Stallone v nedeľu získali jedno z najprestížnejších boxerských ocenení, keď ich uviedli do Medzinárodnej siene slávy.

Štyridsaťštyriročný Američan sa preslávil svojim nezameniteľným boxerským štýlom a kontroverzným správaním sa nielen v ringu, ale aj mimo neho. Prvý titul majstra sveta v ťažkej hmotnostnej kategórii získal už ako 20-ročný, keď v súboji o šampióna organizácie WBC zdolal Trevora Berbicka technickým KO v druhom kole.

Už o rok neskôr pridal k titulu WBC aj opasky organizácií WBA a IBF, vďaka čomu sa ako najmladší pästiar v histórii stal nespochybniteľným majstrom sveta. Prvú prehru v profiringu utŕžil až v 38. zápase, keď ho knokautoval krajan Buster Douglas.

"Železný Mike", ktorého najznámejším excesom je odhryznutie časti ucha Evandera Holyfielda, si pri slávnostnom ceremoniáli zaspomínal na svoje začiatky.

"Všetko sa to začalo, keď ma Bobby Stewart (sociálny pracovník a fanúšik boxu) predstavil trénerovi Cusovi D'Amatovi. Bol som vtedy v polepšovni, lebo som stále okrádal ľudí. S Cusom som sa príliš nerozprával o peniazoch, chceli sme byť predovšetkým veľkými bojovníkmi," uviedol Tyson, ktorého zákonným zástupcom sa po smrti jeho matky stal práve D'Amato.

Tyson ukončil kariéru v roku 2006 s bilanciou 50 víťazstiev (z toho 44 KO) a šiestich prehier.

Stallone sa zapísal do histórie filmovou sériou Rocky, v ktorej stvárnil hlavnú postavu boxera Rockyho Balbou a zároveň napísal scenáre. Prvý diel série sa dostal do kín v roku 1976 a bol nominovaný na 10 cien filmovej akadémie, pričom získal tri z nich za najlepší film, réžiu a strih. V ďalších rokoch vzniklo päť pokračovaní.

"Nikdy som sa netváril, že som boxer. Neovládam tieto zručnosti. Myslím si však, že som pochopil dianie mimo ringu. Tam to býva často ešte väčší boj, než medzi povrazmi. Dokázal som tieto reálie zachytiť a som presvedčený, že potom sa človek lepšie vcíti do úlohy boxera. Pochopil som tiež, že život je permanentný boj. Možno to vyznie sentimentálne, ale myslím si, že v živote nie je dôležité, ako tvrdý úder dokážete zasadiť, ale naopak aký tvrdý ste schopný utŕžiť a napriek tomu ísť ďalej," vyhlásil herec, ktorý v roku 2006 získal ocenenie aj od Asociácie amerických boxerských žurnalistov za celoživotný prínos boxu na filmovom poli.

Okrem Tysona a Stalloneho uviedli do siene slávy tiež mexického šampióna Julia Cesara Chaveza, trénera Ignacia "Nacho" Beristaina či rozhodcu Joea Corteza.

Informovala agentúra AP.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Box»Tysona a Stalloneho uviedli do Medzinárodnej siene slávy