Tvorili jeden tím, milánske futbalové derby bude po rokoch so Slovákom

Juraj Kucka.
Juraj Kucka. (Autor: TASR)
Igor Dopirák|11. sep 2015 o 21:16

Milánske derby bude mať vďaka Jurajovi Kuckovi znova aj slovenský rukopis.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom.

BRATISLAVA. Sú na jednom štadióne, majú spoločnú históriu. Za oba tímy hrali velikáni ako Baggio, Pirlo, Ronaldo či Giuseppe Meazza.

Práve po ňom je pomenovaný štadión, ktorý je známejší pod menom San Siro.

Zápas medzi AC Milánom a Interom napíše v nedeľu už svoju 215. kapitolu.

Duel medzi milánskymi klubmi je označovaný ako Derby della Madonnina. Svoj názov dostal na počesť jednej z najznámejších mestských pamiatok – sochy Panny Márie na milánskom dóme.

Hoci dnes Inter i AC patria medzi veľkokluby, pôvodne tvorili jeden tím. Tradícia klubu velila, že v mužstve museli pôsobiť iba talianski hráči.

Niektorí z nich však s týmto pravidlom nesúhlasili. Rozhodli sa preto v roku 1908 založiť svoj vlastný klub, ktorému dali názov Internazionale.

V tom istom roku sa konalo aj prvé derby. Paradoxne sa však nehralo v Miláne, ale vo Švajčiarsku.

Nedeľný zápas s výkopom o 20.45 (vysiela Sport 1) bude v poradí 215. oficiálnym zápasom oboch mužstiev. Až 76-krát v histórii sa z víťazstva radoval Inter, iba o dve výhry menej má na svojom konte AC.

So slovenským nádychom

Milánske derby bude mať vďaka Jurajovi Kuckovi znova aj slovenský rukopis. Do tímu AC prišiel z Janova 28-ročný bojnický rodák a po prestupe neskrýval radosť.

„Moje prvé dojmy sú nádherné. Dúfam, že pomôžem mužstvu zdolávať čo najvyššie méty,“ citovala jeho slová oficiálna klubová stránka.

Nechýbalo pritom veľa, aby v prestížnom zápase malo Slovensko hneď dvojnásobné zastúpenie. S Interom sa totiž spájalo meno mladíka Ondreja Dudu. Kmeňový hráč Legie Varšava sa napokon rozhodol ostať v poľskom klube.

„Je mi tu dobre, nemám dôvod nasilu niekam odchádzať,“ uviedol pre klubový web.

Slovenský futbal už svojho zástupcu v prestížnom derby mal v podobe Vratislava Greška.

Bývalý reprezentant počas svojej aktívnej kariéry pôsobil v Interi Miláno dve sezóny a bol aj pri najvyššej prehre Interu proti AC v histórii. V máji 2001 jeho mužstvo podľahlo súperovi 0:6.

Zmiešané pocity

Zápas bude špecifický najmä pre trojicu aktérov. Okrem Andreu Poliho a Maria Balotelliho má svoju minulosť s Interom spätú aj tréner AC Siniša Mihajlović. Práve v Interi zakončil v roku 2006 svoju hráčsku kariéru.

„Keď ste trénerom Milána, nemôžete lietať nízko. Ste nútení myslieť vo veľkom a mať veľké ciele. Budem sa snažiť urobiť všetko pre to, aby bolo AC späť na miestach, ktoré si zaslúži,“ uviedol po svojom príchode.

Najsledovanejším hráčom stretnutia bude Mario Balotelli. Kontroverzný Talian už v AC pôsobil v sezóne 2013 – 2014. Keď sa ho vtedy pýtali, či sa bude radovať z gólu proti Interu, ktorého dres obliekal tri roky, odvetil: „Samozrejme, že áno.“

Balotelli prišiel do AC Miláno na ročné hosťovanie.

Balotelli prišiel do Talianska na ročné hosťovanie z Liverpoolu. V tíme anglického veľkoklubu sa vôbec neujal, keď v 28 zápasoch minulého ročníka strelil iba štyri góly. Na Apeninskom polostrove mu však dôverujú.

„Mario sa zmenil. V posledných dňoch som v ňom videl chlapca, ktorý chce pracovať a túži sa začleniť do tímu,“ uviedol pre goal.com jeho spoluhráč Christian Zapata.

„Je veľmi dôležitým hráčom. Jeho kvalita nám veľmi pomôže,“ dodal Balotelliho kolega z útoku Luiz Adriano.

Rekordy a súčasnosť

Najviac sa v talianskom meste spomína iný útočník. Ukrajinec Andrej Ševčenko je historicky najlepším strelcom vzájomných zápasov. Bývalý futbalista AC Milána sa proti Interu presadil v štrnástich prípadoch.

Andrej Ševčenko je najlepším strelcom vzájomných zápasov.

Najviac odohraných derby má na svojom konte iný bývalý hráč AC. Legendárny taliansky obranca Paolo Maldini odohral až 57 vzájomných duelov.

Na milánske derby v dobrom spomína aj Brazílčan Ronaldinho, ktorý v zápase proti Interu zaznamenal svoj prvý gól v drese AC.

Napriek bohatej histórii a množstvu titulov sú v uplynulých sezónach oba kluby na ústupe. Naposledy dokázal jeden z nich ovládnuť ligu ešte v sezóne 2010/2011.

V posledných dvoch ročníkoch sa pritom žiaden nedokázal umiestniť v najlepšej štvorke.

AC a Inter odohrajú už 215. vzájomný zápas.

Blížiaci sa zápas by mal napriek tomu ponúknuť fascinujúce divadlo.

„Sú to tímy, ktoré prešli svojou vlastnou revolúciou. Bude zaujímavé sledovať, ako tréneri pristúpia k hre. Obe mužstvá sú uchádzačmi o titul, preto si myslím, že padne veľa gólov,“ predpovedal bývalý tréner talianskej reprezentácie Cesare Prandelli.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Serie A»Tvorili jeden tím, milánske futbalové derby bude po rokoch so Slovákom