Súboj gigantov nebude. Djokovič a Nadal prekvapujúco vypadli

Rafael Nadal na Turnaji majstrov.
Rafael Nadal na Turnaji majstrov. (Autor: TASR/AP)
TASR|21. nov 2020 o 18:29

O titul zabojujú Thiem a Medvedev.

Turnaj majstrov 2020 - semifinále

Dominic Thiem (Rak.-3) - Novak Djokovič (Srb.-1) 7:5, 6:7 (10), 7:6 (5)

Daniil Medvedev (Rus.-4) - Rafael Nadal (Šp.-2) 3:6, 7:6 (4), 6:3

LONDÝN. Rakúsky tenista Dominic Thiem sa rovnako ako vlani prebojoval do finále dvojhry na Turnaji majstrov v Londýne.

V strhujúcom úvodnom semifinále zvíťazil ako nasadená trojka nad svetovou jednotkou Srbom Novakom Djokovičom 7:5, 6:7 (10), 7:6 (5).

V tajbrejku druhého setu nevyužil štyri mečbaly. V rozhodujúcej skrátenej hre otočil z 0:4.

V dueli o titul nastúpi v nedeľu proti Rusovi Daniila Medvedeva, ktorý zdolal Španiela Rafaela Nadala v troch setoch 3:6, 7:6 (4), 6:3.

Nadal tak ani v tomto roku nezíska svoj prvý triumf na Turnaji majstrov. Na podujatí sa z triumfu ešte netešil ani jeden z tohtoročných finalistov.

Thiem: Bola to mentálna bitka

Thiem v 02 aréne nadviazal na vlaňajšie víťazstvo nad Djokovičom zo základnej skupiny a skorigoval vzájomnú bilanciu na 5:7.

"Bola to mentálna bitka a veľmi ma teší, že som ju napokon zvládol. V tajbrejku druhého setu som bol nervózny a kŕčovitý, predsa len som hral proti legende.

Myslel som si, že triumf na US Open mi dodá potrebný pokoj, no opak bol pravdou. V rozhodujúcom tajbrejku som to nezabalil ani za stavu 0:4 a otočil nepriaznivý vývoj.

Je skvelé byť druhýkrát za sebou v londýnskom finále. Vlani som prehral s Tsitsipasom, teraz sa pokúsim získať titul," uviedol Rakúšan pre oficiálnu stránku ATP.

Djokovič nevyrovná rekord Federera

Thiem odplatil Djokovičovi prehru z tohtoročného Australian Open v Melbourne. Srb v anglickej metropole nezíska šiesty titul na Masters a nevyrovná rekordný zápis Švajčiara Rogera Federera.

Napriek semifinálovej prehre však zakončí rok na vrchole mužského svetového rebríčka ATP.

V úvodnom sete si Thiem i Djokovič až do desiateho gemu vyhrávali svoje podania.

Za stavu 5:5 sa Rakúšan po víťaznom forhende do rohu dvorca dostal k prvému brejkbalu v zápase a ten aj premenil, keď Srb zahral ťažký halfvolej do siete. Následne Rakúšan potvrdil brejk, po servise na "téčko" premenil hneď prvý setbal.

Thiem premenil až šiesty mečbal

Aj v druhom dejstve sa rozhodovalo v koncovke. Za stavu 6:5 mal Djokovič po dvoch chybách Thiema k dispozícii dva setbaly. Rakúšan ich však odvrátil, udržal si podanie a vynútil si tajbrejk.

V ňom nevyužil víťaz US Open štyri mečbaly a v dramatickej koncovke slávil úspech Djokovič, ktorý v kritických momentoch vytiahol skvelé údery a ukázal veľkú mentálnu silu.

V treťom sete si obaja hráči držali servis a rozhodnutie opäť padlo v tajbrejku. V ňom viedol Djokovič už 4:0, no Thiem otočil na 6:4 a napokon pri vlastnom servise premenil v poradí šiesty mečbal.

Medvedev predviedol skvelý obrat

Medvedev bol v úvode zápasu s Nadalom aktívnejší a v treťom geme si vypracoval dva brejkbaly. Španiel ich však odvrátil, čo ho povzbudilo. Zlepšil returny a začal hrať útočnejšie.

Za stavu 4:3 čistou hrou prelomil Medvedevovo podanie a po potvrdení brejku získal prvý set vo svoj prospech.

Rus sa rýchlo otriasol a v druhom dejstve si po rýchlom brejku vybudoval náskok 3:0. Nadal však v ďalších minútach vystupňoval svoj výkon, od stavu 1:4 získal štyri gemy za sebou a išiel podávať na víťazstvo v zápase.

Medvedev nezložil zbrane, čistou hrou vyrovnal na 5:5 a vynútil si tajbrejk, v ktorom slávil úspech.

Po minibrejku odskočil Nadalovi na 4:1 a za stavu 6:4 premenil druhý setbal. O osude tretieho setu rozhodol "maratónsky" Tildenov gem pri podaní Nadala.

Medvedev sa po brejku ujal vedenia 4:3 a prvýkrát získal skalp 20-násobného grandslamového šampióna. Za stavu 5:3 premenil prvý mečbal a skorigoval vzájomnú bilanciu s Nadalom na 1:3.

Po zápase priznal, že mu je Španiela ľúto, rovnako ako Novaka Djokoviča, ktorého vyradil Thiem. "Ak chcete zdolať hráča ako Nadal, musíte mať skvelý forhend i bekhend a poctivo makať celý zápas. Samozrejmosťou je silná psychika, pretože musíte počítať s tým, že súper pôjde po každom bode.

Hlava mi hovorila, že vo finále bude Dominic a Daniil, ale srdce volalo po zápase Rafa - Novak. Tentoraz vyhrala hlava. Podarilo sa nám zdolať dve najväčšie postavy tenisu a pre náš šport je to dobrá správa, že sa k slovu dostáva nová generácia," citoval Medvedeva oficiálny web ATP.

Nadal po zápase ľutoval najmä nevyužité príležitosti, ale uznal kvalitu súpera: "V úvode zápasu bol lepší, iba s ťažkosťami som si udržal servis, ale potom som sa zlepšil a získal set.

V tom druhom to bola rovnaká 'pesnička', mal som však za stavu 5:4 veľkú príležitosť, ktorú som premárnil. Celkovo som neodohral dobrý zápas, bol som nervózny, ale to je v takomto zápase každý. Rozhodli detaily, v ktorých bol lepší súper."

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Súboj gigantov nebude. Djokovič a Nadal prekvapujúco vypadli