Miestenku na slávne preteky dostal. Cítim, že to nie je fér, vraví o havajskom Ironmanovi Chára

Zdeno Chára v cieli pretekov Ironman vo švédskom Kalmare.
Zdeno Chára v cieli pretekov Ironman vo švédskom Kalmare. (Autor: Instagram zeechara33)
Miloslav Šebela|25. okt 2024 o 08:00

Na Havaji by mal štartovať ako prvý víťaz Stanley Cupu.

BRATISLAVA, KONA. Každý z hráčov slovenskej zlatej generácie už svoju kariéru ukončil. Bývalé hviezdy si môžu po úspešnej kariére užívať športový dôchodok.

Niektorí pokračujú ako funkcionári na hokejovom zväze, v kluboch, stali sa trénermi, viacerí sa venujú podnikateľským aktivitám, niektorí majú podcast a potom je tu ešte Zdeno Chára. 

Bývalý kapitán Bostonu a víťaz Stanley Cupu z roku 2011 s hokejom skončil pred dvomi rokmi. Ale športu sa nedokázal vzdať. Akoby bol šport preňho poslaním. 

Po tom čo roky korčuľoval a bojoval o puk so súpermi na ľade, sa vrhol na vytrvalostný šport. Najskôr začal behať maratóny a pridal aj dlhý triatlon. Je to preňho veľká vášeň a naplno si to užíva. 

Povzbudzovali ho v hokejových dresoch

V tomto roku zažil aj premiéru na triatlonovom ironmanovi. Železným mužom sa stal v júli na pretekoch Challenge Roth (3,8 km plávania, 180 km cyklistiky a 42,2 km behu). 

O pár týždňov sa predstavil na pretekoch série Ironman vo Švédsku. 

„Preteky vo Švédsku boli skvelé. Hoci som nebol stopercentne na tom. Ale trať bola krásna a som rád, že som preteky dokončil,“ opisoval Chára svoj štart vo Švédsku. 

Pred 20 rokmi tu počas lockoutovej sezóny pôsobil vo Färjestade a miestne médiá o jeho štarte na triatlone informovali. To bol impulz pre fanúšikov, ktorí si dali hokejové dresy a legendu prišli povzbudiť.  

„Bolo to neskutočné. Nemohol som tomu uveriť. Mal som pocit, že bežím v Bostone. Toľko ľudí v dresoch a tričkách. Mal som z toho zimomriavky,“ spomínal Chára. 

Preteky v Kalmare dokončil za výborných 10:40:48 h. Teraz ho čaká možno najnáročnejšia skúška, hoci vzdialenosť zostáva rovnaká ako na pretekoch v Rothe a v Kalmare – 226 kilometrov.  

Miestenka na Havaj ho prekvapila

V sobotu 26. októbra by mal štartovať na najslávnejšom triatlone na finále série Ironman na Havaji.

Z pretekov ho mohli vyradiť problémy s chodidlom. "Volal som s ním pred týždňom a sťažoval sa na zranenie, ale na Havaj mal cestovať. Rád by som tam bol s ním," referoval Chárov otec Zdeněk.

Na Havaji sa v roku 1978 stretla skupinka odvážlivcov, aby si skúsili, či je vôbec reálne zvládnuť 3,8 km plávania, 180 km cyklistiky a bežecký maratón. 

Dnes sa teší táto disciplína veľkej popularite. No kým na všetky preteky série Ironman sa môžu účastníci prihlásiť, o pretekoch v Kone to neplatí. Je to vrchol celej série. Preteky sú vlastne majstrovstvami sveta a každý účastník si musí svoj slot vybojovať. 

Už len vybojovať si miestenku je náročné. Uchádzajú sa o ne desiatky tisíc rekreačných športovcov po celom svete. Dajú sa získať na každých pretekoch série. No v každej kategórii je k dispozícii len zopár miesteniek. 

Napríklad vo Švédsku vo vekovej kategórii Zdena Cháru si vybojovali miestenky na Havaj len prví piati. Chára skončil medzi muži 45 až 49 rokov na 60. priečke. Miestenku teda nezískal. V tom čase ju však mal už zabezpečenú.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Miestenku na slávne preteky dostal. Cítim, že to nie je fér, vraví o havajskom Ironmanovi Chára