Treba vidieť: Skvelé brankárske zákroky. Aj o tom je futbal

Opora Realu Madrid Iker Casillas patrí medzi najlepších brankárov súčasnosti.
Opora Realu Madrid Iker Casillas patrí medzi najlepších brankárov súčasnosti. (Autor: reuters)
Peter Klimko|15. apr 2009 o 17:25

Ak si dnes niekto spomenie na skvelé brankárske zákroky, okamžite sa mu v mysli vynoria súčasníci ako Gigi Buffon, Iker Casillas, Petr Čech, Grégory Coupet, Pepe Reina, či Shay Given. Futbalová história však ponúka aj iných brankárov, ktorí privádzali str

elcov priam do zúfalstva.

BRATISLAVA. Počas trvania futbalu sa priaznivci mohli stretnúť s množstvom nezabudnuteľných momentov. Za množstvom stoja aj brankári a my sa teraz pozrime na niekoľkých, ktorým okrem toho, že boli v správny čas na správnom mieste, nechýbala ani prepotrebná zručnosť a kvalita.

Kolumbijský brankár René Higuita bol počas svojej kariéry známym šoumenom. Úspešne zahrával pokutové kopy, sem tam si kopol aj priamy.

A samozrejme ako súčasť svojich kompetencií predvádzal jeden krajší zákrok za druhým, napr. ako v 1995 na trávniku slávneho londýnskeho štadiónu Wembley, keď si počas medzištátneho duelu Anglicko vs Kolumbia dovolil neuveriteľný kúsok.

Higuita vs Anglicko

Jerzy Dudek vytiahol počas predĺženia finále Ligy majstrov 2005 medzi AC Milan a Liverpool FC proti kanonierovi "rossoneri" Ševčenkovi skvelý zákrok, ktorým len podporil dokonalý obrat The Reds.

Benítezovi zverenci napokon po nezabudnuteľnom priebehu zvrátili stav z 0:3 a zvíťazili na penalty.

Dudek vs Ševčenko

Lyon sa v posledných rokoch stretol v prestížnej Lige majstrov s katalánskou Barcelonou hneď niekoľkokrát. Svoje by o tom mohol rozprávať gólman francúzskeho suveréna posledných rokov Grégory Coupet.

Dnes 36-ročný zamestnanec Atlética Madrid vychytal v jednom zo súbojov fenomenálneho Brazílčana Ronalda, pričom ešte tesne predtým musel čeliť zásahu dezorientovaného spoluhráča.

Coupet vs Barcelona

David Seaman patrí medzi najlepších brankárov anglickej histórie. Skvelými výkonmi a zákrokmi sa prezentoval tak v národnom tíme, ako aj v londýnskom Arsenale.

Vo farbách “kanonierov“ napríklad aj v súboji najstaršej pohárovej súťaže sveta (FA Cup), kedy do zúfalstva privádzal hráčov Sheffieldu United.

Seaman vs Sheffield Utd

Brankár Manchestru City patrí v súčasnosti medzi absolútnu brankársku špičku. V zápasoch sa pravidelne prezentuje výbornými výkonmi, v talóne má hneď niekoľko skvelých zákrokov.

Jeden z nich vytiahol aj počas duelu Írska s Francúzskom, keď zo “šibenice“ vytiahol priamy kop legendárneho Zinedina Zidana.

Given vs Zidane

Pre tých, ktorým bolo málo je tu ešte pár kompilácií - Keď má brankár deň, TOP 10 a naj 10, kde to najlepšie ukazujú Dasajev, Peruzzi, Toldo, Pagliuca, Buffon, Banks, Zoff a ďalší.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov