Cavendish stihne Tour de France, Saganov šprintérsky súper Coquard sa do nominácie nedostal

Na snímke oficiálna mapa s trasou cyklistických pretekov Tour de France 2017.
Na snímke oficiálna mapa s trasou cyklistických pretekov Tour de France 2017. (Autor: TASR/AP)
SITA|26. jún 2017 o 20:01

Ďalšie tímy predstavili nomináciu jazdcov na Tour de France 2017.

BRATISLAVA .V nominácii prokontinentálneho družstva Direct Énergie na tohtoročné cyklistické preteky Tour de France (1. - 23. júla) sa nenachádza talentovaný francúzsky šprintér Bryan Coquard, ktorý zvykol byť konkurentom slovenského dvojnásobného majstra sveta Petra Sagana v rovinatých etapách.

Nominácie tímov na Tour de France 2017:

Dvadsaťpäťročný rodák zo Saint-Nazaire Coquard nemá dobré vzťahy s tímovým manažérom Jeanom-Reném Bernaudeauom a už v máji vyslovil pochybnosti o svojej účasti na Tour. Po sezóne sa chystá zoskupenie opustiť.

Coquard bude na Tour de France chýbať

Coquard je v tomto roku druhým najúspešnejším jazdcom Direct Énergie s piatimi víťazstvami. Namiesto neho tím povedie veterán Thomas Voeckler, ktorý sa bude snažiť o etapové prvenstvo.

Tridsaťosemročný jazdec vyhral na TdF štyri etapy, v sezóne 2012 vyhral vrchársku súťaž a v rokoch 2004 a 2011 strávil niekoľko dní aj v žltom drese lídra pretekov.

V zostave je aj ďalší veterán Sylvain Chavanel a vychádzajúca hviezda Lilian Calmejane, ktorý si na Tour de France odkrúti debut.

Nominácia tímu Direct Énergie na Tour de France 2017:

Dvaja lídri v Astane

Talian Fabio Aru a Dán Jakob Fuglsang si podelia líderské úlohy v tíme Astana na nadchádzajúcich cyklistických pretekoch Tour de France.

Do deväťčlennej zostavy sa dostali dvaja Taliani, dvaja Dáni, štyria Kazachovia a jeden Ukrajinec.

Miesto nezvýšilo pre španielskeho vrchárskeho špecialistu Miguela Ángela Lópeza, ktorý sa zotavuje zo zlomeniny palca na nohe z pretekov Okolo Švajčiarska.

V lepšom svetle z dvoch vedúcich mužov kazašského zoskupenia sa v poslednom období ukázal Fuglsang, ktorý triumfoval na Critérium du Dauphiné, keď zdolal favorizovaného Austrálčana Richieho Porta.

"Jakob a ja sme v pretekoch ako bratia. Na ceste sa ukáže, z ktorého z nás sa vyvinie líder tímu. Myslím si, že momentálne som silnejší ako kedykoľvek predtým, v tejto sezóne je predo mnou ešte mnoho výziev," povedal Aru pre Gazzetta dello Sport po víkendovom víťazstve na domácom šampionáte.

Nominácia tímu Astana na Tour de France 2017:

Hviezdou bude Bardet

Zostávajúcimi troma cyklistami, ktorí sa objavia v tíme Ag2r La Mondiale v tohtoročných pretekoch Tour de France, sa stali Jan Bakelants, Ben Gastauer a Cyril Gautier.

Väčšiu časť deväťčlennej zostavy oznámilo vedenie francúzskeho zoskupenia počas minulého týždňa a jednoznačným lídrom bude domáca hviezda Romain Bardet.

Dvadsaťšesťročný vrchársky špecialista sa stále snaží o čo najlepší výsledok v celkovej klasifikácii, vlani obsadil skvelé druhé miesto za suverénnym Chrisom Froomom. Momentálne môže mať už len jediný cieľ - celkové víťazstvo.

Jeho kľúčovými pomocníkmi v horách budú krajan Alexis Vuillermoz a Švajčiar Mathias Frank.

"Tour de France sú dôležité preteky sezóny a cieľ číslo jeden pre naše družstvo. Zložili sme najsilnejšiu možnú skupinu jazdcov, ktorá pomôže Romainovi Bardetovi. Navyše máme aj jazdcov schopných vyhrať etapu," vyjadril sa manažér Ag2r Vincent Lavenu.

Nominácia tímu Ag2r La Mondiale na Tour de France 2017:

Cavendish sa stihol zotaviť

V deväťčlennej nominácii cyklistického tímu Dimension Data na Tour de France nechýba veľký súper Petra Sagana - Mark Cavendish.

Šprintérsky rýchlik z ostrova Man má síce na konte 30 etapových víťazstiev na francúzskych cestách, ale aktuálne za sebou aj ťažkú jar poznačenú mononukleózou a celkovým oslabením organizmu.

Len niekoľkotýždňový tréning ho neoprávňuje k najvyšším ambíciám v koncovkách etáp vhodných na šprintérsky dojazd.

"Možno nebude jasným favoritom pre rýchle závery etáp, ale rozhodne ho nemožno odpisovať. Už len jeho účasť v tíme je veľkým povzbudením pre jeho spolujazdcov," uvádza sa vo vyhlásení tímu Dimension Data.

"Ako sa už neraz napísalo, mám za sebou náročné mesiace a týždne. Tvrdo som však pracoval na tom, aby som sa po chorobe čo najlepšie pripravil na Tour de France. Ak by išlo o iné preteky, zrejme by sme sa v tíme rozhodli pre iný postup."

"Tour de France je však pre mňa aj záležitosť emocionálnej pripútanosti a urobím všetko pre to, aby som pomohol tímu," povedal Mark Cavendish podľa webu Cyclingnews.

Miesto nezostalo pre šampiónov Rwandy a Eritrey Adriena Niyonshutiho a Mekseba Debesaya. Bude to celkovo tretia účasť v rade pre africký tím Dimension Data na Tour de France.

Okrem skvelých víťazných špurtov Marka Cavendisha sa s týmto tímom spájajú aj pamätný etapový triumf Cummingsa v Deň Nelsona Mandelu 2015 a ďalšie jeho víťazstvo o rok neskôr.

Nominácia tímu Dimension Data na Tour de France 2017:

Quintana patrí medzi favoritov

Španielske zoskupenie Movistar povedie na 104. ročníku cyklistických pretekov Tour de France podľa očakávaní hviezdny Kolumbijčan Nairo Quintana, ktorý by mal byť jedným z najväčších favoritov na celkový triumf.

Jeho pomocníkom bude najmä španielsky nestarnúci univerzál Alejandro Valverde, ale aj iný Španiel Jesús Herrada, Kostaričan Andrey Amador či Kolumbijčan Carlos Betancour.

Nairo Quintana sa raduje v cieli deviatej etapy.
Nairo Quintana sa raduje v cieli deviatej etapy. (Autor: TASR/AP)

V silnej zostave Movistaru sú tiež časovkári Jonathan Castroviejo a Jasha Sütterlin, taliansky šprintér Daniele Bennati a Španiel Imanol Erviti.

Dvadsaťsedemročný Quintana sa opäť raz pokúsi prebojovať sa na vrchol poradia na Tour. Vo všetkých predchádzajúcich troch účastiach bol na pódiu, ale nikdy nie najvyššie. V rokoch 2013 a 2015 bol druhý (za Christopherom Froomom, pozn.), v sezóne 2016 tretí.

Vo svojej zbierke má triumfy z ostatných dvoch Grand Tour - Gira d'Italia (2014) a Vuelty (2016). Otázne je, nakoľko sa drobný jazdec dokázal zotaviť z náročného storočnicového Gira, kde koncom mája celkovo skončil druhý za Holanďanom Tomom Dumoulinom.

Quintanovým najväčším konkurentom bude podľa všetkého znovu Froome z tímu Sky.

"Zdolať Frooma v priamom boji je veľmi ťažké pre každého. Je to jeden z najlepších jazdcov v pretekoch Grand Tour za posledných päť či šesť rokov. Je však pravda, že vlani ho Nairo zdolal na Vuelte. Froome má teraz neuveriteľne silný tím, bude veľmi komplikované ho prekonať. Jedného dňa bude ale jeho víťazstvám koniec, o to bojujeme a pracujeme na tom," povedal manažér Movistaru Eusebio Unzué.

Nominácia tímu Movistar na Tour de France 2017:

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Cavendish stihne Tour de France, Saganov šprintérsky súper Coquard sa do nominácie nedostal