Tour 2018 prinesie návrat slávneho stúpania aj niečo, čo tu ešte nebolo

Chris Froome prežil skvelú sezónu.
Chris Froome prežil skvelú sezónu. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|10. okt 2017 o 23:51

Trasu Tour predstavia o pár dní. Niečo z profilu etáp najsledovanejších cyklistických pretekov sveta je však už známe.

PARÍŽ, BRATISLAVA. Tímová časovka, staré cesty pavé a etapa do Roubaix, najslávnejšie alpské stúpanie Alpe d´Huez, rozhodujúce etapy v Pyrenejach aj niečo, čo cyklisti na najprestížnejších pretekoch sveta ešte nezažili.

O trase budúcoročnej Tour sa množia špekulácie. Krátko pred jej predstavením sa to deje každý rok. A mnoho z tých predpovedí sa ukáže ako pravdivých. Ani organizátori nedokážu celkom utajiť trasu budúcoročnej Tour.

Aká bude?

Oficiálne ju predstavia na budúci týždeň – 17. októbra v Palais de Congrés v Paríži. Tradične za účasti veľkých hviezd.

Pre futbal musia zmeniť štart

Už vopred je známe, že Tour odštartuje 7. júla a prvé tri etapy sa uskutočnia v regióne Vendée.

Cyklisti sa mali na trasu celej Tour vydať z prílivového ostrova Noirmoutier. Cestu Passage du Gois, ktorá ho spája s pevninou, zalieva Atlantik a prejsť sa po nej dá len pri odlive. A hoci to bolo v plánoch, nakoniec to vyzerá, že štart bude úplne iný.

Grand Départ

Štart prvej etapy Tour de France je mimoriadne atraktívny a hostiť túto udalosť sa snažia desiatky miest.

Je to však nákladné a stojí to vyše 10 miliónov eur. Cyclingnews odhaduje, že nemecký Düsseldorf to v tomto roku stálo okolo 11 miliónov eur. Holandský Utrecht mal celkové náklady na organizáciu v roku 2015 15 miliónov eur.

Okrem priameho poplatku organizátorom musí mesto prispieť aj na ďalšie náklady spojené s prepravou, či organizáciou.

Budúci rok Tour odštartuje vo Vendée. V roku 2019 v Brusseli.

Magazín Velowire upozornil, že Francúzi posunuli celú Tour o týždeň neskôr pre časovú kolíziu s majstrovstvami sveta vo futbale. Namiesto 30. júna sa preteky začnú až 7. júla.

Lenže v novom termíne bude morský odliv o šiestej ráno a šiestej večer. Okolo obeda, keď by mal pelotón vyštartovať, bude cesta pod vodou, preto organizátori miesto štartu zmenia.

Prvé dve etapy budú úplne rovinaté, a tak bude mať aj Peter Sagan opäť možnosť zabojovať o žltý dres pre lídra celej Tour. Tretia etapa v okolí Cholet bude tímová časovka na 35 kilometrov.

Toto je známe. Rovnako ako to, že víťaza spoznáme 29. júla v Paríži na Chámps Elysées.

Čo bude medzi tým, je zatiaľ záhada, ktorú sa snažia rozkryť viaceré médiá. Predpovede francúzskych denníkov sa však často vyplnia. Majú svoje zdroje.

Roubaix v deň finále MS

V prvom týždni by mala Tour ísť cez Bretónsko, kde má pripomenúť posledného francúzskeho víťaza Tour Bernarda Hinaulta. Lenže od jeho triumfu uplynulo už 32 rokov.

Podľa viacerých francúzskych denníkov čakajú pretekárov po dvoch rokoch opäť úseky pavé známe z klasiky Paríž – Roubaix.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour 2018 prinesie návrat slávneho stúpania aj niečo, čo tu ešte nebolo