Letecké nešťastia postihli už viaceré športové tímy. Tu sú najväčšie z nich

Jednou z veľkých tragédií bol aj pád lietadla s hokejistami Jaroslavľa, pri ktorom zomrel i Slovák Pavol Demitra.
Jednou z veľkých tragédií bol aj pád lietadla s hokejistami Jaroslavľa, pri ktorom zomrel i Slovák Pavol Demitra. (Autor: TASR)
ČTK|29. nov 2016 o 09:33

V septembri 2011 spadlo lietadlo s hokejistami Lokomotivu Jaroslavľ. Pri nešťastí prišiel o život Pavol Demitra.

8. november 1948

Nad kanálom La Manche zmizlo malé súkromné lietadlo s časťou výpravy československých hokejistov, ktorí smerovali z Paríža do Londýna.

Na jeho palube boli Zdeněk Jarkovský, Vilibald Šťovík, Miloslav Pokorný, Ladislav Troják, Karel Stibor a Zdeněk Švarc - okrem Švarca všetko majstri sveta a strieborní olympijskí medailisti.

O osude hokejistov začali kolovať najrôznejšie povesti - okrem iného to, že emigrovali. Až za dlhý čas vyplavili vody prielivu dve mŕtve telá.

V jednom z nich bol identifikovaný kapitán lietadla René de Narbonne.

4. máj 1949

Letecká katastrofa ukončila slávnu éru talianskeho futbalového tímu AC Turín, ktorý bol v štyridsiatych rokoch najúspešnejším talianskym mužstvom.

Lietadlo pri návrate z Lisabonu narazilo do vrchu Superga pri Turíne. Pri nehode zahynulo všetkých tridsaťjeden cestujúcich a členov posádky, vrátane osemnástich futbalistov. Taliansko vtedy prišlo o desať členov reprezentácie.

6. február 1958

V Mníchove havarovalo lietadlo, ktorým sa z pohárového stretnutia v Belehrade vracali tzv. Busbyho deti, ako v tom čase prezývali Manchester United.

Nešťastie neprežilo dvadsaťtri zo 44 pasažierov a členov posádky. Medzi obeťami bolo osem hráčov, osem novinárov a sedem ďalších ľudí, prevažne činovníkov klubu.

Lietadlo Airspeed AS-57 Ambassador po vzlietnutí nenabralo potrebnú výšku a vzápätí narazilo do plotu, ktorý obklopoval letisko.

15. február 1961

Let z New Yorku do Bruselu sa zapísal čiernym písmom do dejín krasokorčuľovania. Krátko predtým, ako mal pristáť na dráhu bruselského letiska, sa Boeing 707 belgických aerolínií Sabena s americkým reprezentačným družstvom na palube roztrieštil o zem. Zahynulo všetkých sedemdesiatdva ľudí na palube a jeden farmár na poli.

Medzi obeťami bolo osemnásť špičkových krasokorčuliarov a mnoho trénerov či rodinných príslušníkov. Všetci cestovali na pripravované majstrovstvá sveta v Prahe, ktoré sa nakoniec kvôli tejto tragédii neuskutočnili.

13. október 1972

Pre nepriaznivé počasie sa v Andách zrútilo uruguajské lietadlo mieriace do Čile. Na palube bolo štyridsaťpäť ľudí, vrátane členov uruguajského ragbyového tímu.

Dvanásť ľudí zahynulo pri páde lietadla, ďalších sedemnásť podľahlo následkom zranení a padajúcich lavín počas nasledujúcich dní.

Na desiaty deň preživší z rádia počuli, že pátranie po nich zastavili. Dva mesiace v horách prežilo iba šestnásť osôb - a to iba preto, že sa uchýlili ku kanibalizmu.

Osud mužov popisuje kniha Prežiť alebo hollywoodsky film s rovnakým názvom z roku 1993.

11. august 1979

Zrážku dvoch sovietskych lietadiel TU-134 nad Ukrajinou neprežilo všetkých 178 ľudí a členov posádky na palube oboch strojov. Medzi obeťami bolo aj sedemnásť hráčov a členov realizačného tímu vtedy elitného uzbeckého tímu Pachtakor.

8. december 1987

Pri leteckom nešťastí zahynulo všetkých štyridsaťštyri hráčov, trénerov a členov realizačného tímu slávneho peruánskeho futbalového celku Alianza Lima.

Lietadlo Fokker F27, ktorým mužstvo cestovalo na ligový zápas, spadlo do Tichého oceánu tesne pred tým, ako malo pristáť v meste Callao.

7. jún 1989

Pri havárii surinamského lietadla DC-8, ktoré sa pokúšalo o núdzové pristátie na letisku v metropole Paramaribo, zahynulo 174 ľudí.

Medzi obeťami bola aj skupina elitných surinamských futbalistov, ktorí pôsobili v Holandsku a boli známi pod názvom Colourful 11.

28. apríl 1993

Pri leteckom nešťastí zahynulo osemnásť hráčov reprezentačného tímu Zambie, ktorý sa vracal zo zápasu z ostrova Maurícius, kde v kvalifikácii afrických majstrovstiev zdolal domácich futbalistov presvedčivo 3:0.

Cestovali vojenským lietadlom typu Buffalo CT15, ktoré sa zrútilo do mora krátko po štarte z letiska v gabonskej metropole Libreville, kde čerpalo pohonné hmoty.

Na jeho palube sa nachádzalo dokopy tridsať ľudí - okrem futbalistov aj vedenie mužstva. Nikto nehodu neprežil.

O život prišiel aj Timothy Mwitwa, ktorý si počas kariéry obliekal aj dres českej Sparty Praha.

7. september 2011

Lietadlo Jak-42 s hokejistami klubu KHL Lokomotiv Jaroslavľ sa krátko po štarte zrútilo blízko letiska v Jaroslavli.

Zahynulo štyridsaťštyri zo 45 ľudí na palube, vrátane Slováka Pavla Demitru a českých hokejistov Karla Rachůnka, Jana Mareka a Josefa Vašíčka.

Lietadlo mierilo do Minsku, kde sa hráči chystali zahájiť súbojom s domácom Dinamom novú sezónu Kontinentálnej hokejovej ligy.

29. november 2016

Úrady západokolumbijského štátu Antioquía oznámili, že sa v Kolumbii zrútilo brazílske lietadlo s ôsmimi desiatkami ľudí na palube.

Lietadlo prepravovalo brazílsky futbalový klub Chapecoense. Niekoľko osôb údajne nešťastie prežilo.

Chapecoense je od roku 2015 účastníkom najvyššej brazílskej futbalovej súťaže.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Letecké nešťastia postihli už viaceré športové tímy. Tu sú najväčšie z nich