Radil sa s Fialkovej tímom. Slovenský plavec má po covide zdravotné ťažkosti

Tomáš Klobučník.
Tomáš Klobučník. (Autor: TASR)
SITA|28. feb 2021 o 15:40

Potrebuje ešte splniť olympijský limit.

BRATISLAVA. Najlepší slovenský plavec a dvojnásobný olympionik Tomáš Klobučník sa nezúčastní na budúcotýždňovej Veľkej cene Slovenska v Šamoríne (5.- 7. marca).

Dôvodom sú pretrvávajúce zdravotné problémy po prekonaní ochorenia COVID-19. Prejavujú sa zvýšenou únavou a nadmerným zadýchaním aj pri nižšej intenzite tréningov.

Komunikoval s tímom Fialkových

"Plávam veľmi pomaly. Za tri týždne tréningov v šamorínskej bubline som absolvoval len ľahké tréningy, ale aj tak sa veľmi trápim s dychom a hlienmi. Mám pocit, že moje pľúca nepracujú tak, ako by mali.

Časy sa nedajú absolútne porovnať s tým, čo som plával pred chorobou. Plávam celým spôsobom rovnaké časy ako som plával pred Covidom-19 a nohami. Je to naozaj veľmi zlé, nebudeme si klamať.

Musím sa dať dokopy, ale ak počas troch týždňov nevidím žiadny progres, musíme niečo zmeniť. Budem sa snažiť absolvovať čo najviac vyšetrení, "uviedol Tomáš Klobučník v tlačovej správe Slovenskej plaveckej federácie.


Do začiatku OH v Tokiu veľa času nezostáva a VC Slovenska bola jednou z možností, kde sa dal zaplávať limit na veľký športový sviatok. Klobučník je veľký bojovník, zbrane neskladá.

O olympiádu chce zabojovať, aj keď to bude v ďalších týždňoch mimoriadne náročné :"Isto v hlave urobím všetko, čo je v mojich silách, aby som sa na OH v Tokiu kvalifikoval, pretože to bol môj cieľ pre rok 2020, pokiaľ nevypukol COVID-19.

Žiaľ, celé sa to skomplikovalo. Musím absolvovať nejaké vyšetrenia a mať niečo v ruke. Na mysli mám to ako postupovať ďalej. Progres po chorobe je veľmi pomalý.

Komunikoval som aj s členom realizačného tímu sestier Fialkových a verím, že sa to celé už zlomí. Chce to len čas a možno nastaviť nejakú doplnkovú liečbu. Urobím naozaj maximum pre to, aby to dobre dopadlo," skonštatoval 30-ročný skúsený plavec.

Nemal príznaky

Aký postup ďalšej prípravy zvolí člen Dukly Banská Bystrica a špecialista na prsiarske trate? "Dohodli sme sa s trénerom Kuchárom, že skúsime ešte viac zvoľniť. Už teraz to bolo vo vode vyslovene iba kúpanie. Ide však najmä o to, aby som mohol absolvovať nejaké vyšetrenia a niekam sa posunúť.

Tým, že som nemal absolútne žiadne príznaky a samotný priebeh ochorenia bol v poriadku, tak som si myslel, že netreba nič absolvovať a stačí sa pomaly zapájať do tréningu. Opak bol však pravda a asi sme mali absolvovať nejaké vyšetrenia pred nástupom do tréningu.

Neopúšťam sa! Na účasť na OH v Tokiu si verím, len to chce čas. Lepšie je teda, ak sa na VC nezúčastním a aj z toho dôvodu som zrušil svoju účasť na kontrolných pretekoch, ktoré sa konali minulý víkend v Šamoríne," doplnil v závere Tomáš Klobučník.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Radil sa s Fialkovej tímom. Slovenský plavec má po covide zdravotné ťažkosti