Naštrbili sa vzťahy, vymenili trénera i hráčov. Čo ukážu v play off?

Rastislav Staňa sa teší na komentovanie vrcholu hokejovej extraligy.
Rastislav Staňa sa teší na komentovanie vrcholu hokejovej extraligy. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|24. mar 2021 o 06:00

V Tipos extralige sa začína vyraďovacia časť.

KOŠICE. Titul majstra Slovenska v hokeji môže stále získať jeden z desiatich klubov. Po skončení základnej časti Tipos extraligy sú istí šiesti štvrťfinalisti. Dve miestenky sú stále v hre. Šancu zabojovať o ne v tzv. predkole play off dostali štyri tímy.

V kvalifikácii o vyraďovaciu fázu extraligy sa stretnú Trenčín s Banskou Bystricou a Košice vyzvú Nové Zámky.

„Je to atraktívny formát. Príležitosť zabojovať o play off má po základnej časti viac tímov. Pre diváka sú to zápasy navyše, ktoré majú väčší náboj,“ povedal pre Sportnet bývalý dlhoročný slovenský reprezentant a v súčasnosti hokejový expert RTVS Rastislav Staňa.

Bude domáce prostredie výhodou?

Predkolo sa hrá, na rozdiel od klasickej play off série, nie na štyri ale iba na tri víťazstvá. Väčšiu výhodu by tak mohli mať tímy, ktoré začínajú dvoma domácimi zápasmi.

„Tento rok je to trochu špecifické. Priamo na štadiónoch nie sú diváci, ktorí by hnali domáci tím za víťazstvom. Pre hráčov však môže byť domáce prostredie psychologickou výhodou. Nemusia nikam cestovať a sú v prostredí, ktoré dobre poznajú,“ uviedol Staňa.

Trenčania budú mať v súboji s Banskou Bystricou podľa Staňu navrch.
Trenčania budú mať v súboji s Banskou Bystricou podľa Staňu navrch. (Autor: TASR)

Ak by Trenčín aj Košice naplno využili výhodu domáceho ľadu a prvé dve stretnutia vyhrali, získali by postupové mečbaly.

„Hostia sa budú snažiť ukradnúť minimálne jeden zápas. Zvyčajne to býva hneď ten prvý. Vždy sa domov cestuje lepšie ak je stav na zápasy aspoň vyrovnaný,“ vraví Staňa.

Trenčín má na svojej strane skúsenosti

V sérii medzi Trenčínom a Banskou Bystricou sú favoritom na postup trenčianski hokejisti.

Vzájomné zápasy zo základnej časti však môžu Banskobystričanom dodať sebavedomie. Zo štyroch duelov sa z víťazstva nad Trenčanmi tešili trikrát.

„Trenčín má určite skúsenejšie mužstvo ako Banská Bystrica. Tej navyše odišla aj strelecká efektivita v závere základnej časti. Z hľadiska skúsenosti aj aktuálnej formy sú Trenčania favoritmi,“ povedal Staňa.

Na brankárskom poste by sa mohol odohrať súboj Slovákov. V Trenčíne chytá pravidelne skúsený Michal Valent a v bráne Banskobystričanov sa udomácnil talentovaný Filip Belányi.

„Je otázne, či Trenčín nedá prednosť Fínovi Karjalainenovi. Či už bude chytať on alebo Valent, obaja majú podstatne viac skúseností ako Belányi. Filipa poznám od šestnástich rokov a vždy som v ňom videl obrovský potenciál.“

Bez štadióna a financií sa hrá ťažko

Práve brankári zvyknú byť hlavným elementom, od ktorého sa odvíjajú aj výkony celého tímu. Obzvlášť ak ide o play off.

„Pre Filipa to bude obrovská skúška. Som presvedčený, že mu to môže v jeho napredovaní len pomôcť. Na druhej strane, práve rozhodujúci gól, ktorý by mohol zavážiť v prospech Trenčína, pôjde na vrub spomínanej neskúsenosti.“

Banská Bystrica v posledných sezónach kraľovala najvyššej slovenskej súťaži. Od ročníka 2016/2017 sa žiadny iný tím netešil zo zisku majstrovskej trofeje.

Pre rekonštrukciu štadióna hrajú Banskobystričania domáce zápasy na ľade Zvolena.
Pre rekonštrukciu štadióna hrajú Banskobystričania domáce zápasy na ľade Zvolena. (Autor: TASR)

Koronakríza však zasiahla hokejové kluby a barani už pred sezónou avizovali výrazne nižší rozpočet ako v minulosti.

„Lepší hráči sa im rozutekali a príležitosť dostali mladší odchovanci. Ukazuje sa dobrá práca s mládežou, pretože viacerí chlapci predvádzajú výborné výkony.“

Banskobystričania sa navyše počas rekonštrukcie svojho štadióna museli dočasne presťahovať do Zvolena.

„Aj keby mali skúsenejšie mužstvo, ich výkony by boli zrejme poznačené tým, že hrajú domáce zápasy na cudzom štadióne. Hráčom chýba komfort a to sa musí niekde prejaviť.“

Boli na špici a zrazu klesli na spodok

V sérii medzi Košicami a Novými Zámkami sa dá očakávať vyrovnaný boj o postup do štvrťfinále.

Hoci oceliari získali v základnej časti o 14 bodov viac ako ich súper, bilancia vzájomných duelov je vyrovnaná.

„Nové Zámky boli istý čas na špici celej extraligy. Potom sa zrejme udiali veci, ktoré naštrbili vzťahy v kabíne. Došlo k zmene trénera aj obmene kádra. To malo negatívny vplyv na ich výsledky a preto postupne klesli v tabuľke,“ povedal Staňa.

Košičania začali, aj vzhľadom na finančnú situáciu spojenú s koronakrízou, skladať káder pred sezónou na poslednú chvíľu. Aj preto boli očakávania východniarov menšie ako zvyčajne.

„Ich sezóna určite nie je zlá. Dokázali potrápiť aj favoritov. Pozitívne je, že aj oni dali príležitosť viacerým mladým hráčom, ktorí ich nesklamali. Káder však majú dostatočne skúsený na to, aby dokázali postúpiť do štvrťfinále.“

Riečický môže zažiariť

Novozámčanom bude chýbať mladý americký obranca Brandt Clarke, ktorý sa vrátil späť do zámoria. Potenciálna jednotka draftu NHL patrila k oživeniam extraligy.

„Už v mladom veku dokázal byť na obrancu nesmierne produktívny. Bol jedným z ťahúňov tímu. Páčilo sa mi, že pri odchode pochválil a vyzdvihol našu ligu. Môže to veľmi pozitívne zarezonovať aj v zámorí.“

Košice majú s Novými Zámkami vyrovnanú bilanciu vzájomných zápasov.
Košice majú s Novými Zámkami vyrovnanú bilanciu vzájomných zápasov. (Autor: TASR)

Po odchode Jakuba Sedláčka sa jednotkou košického tímu stal Dominik Riečický.

Pred koncom prestupového obdobia priviedlo vedenie klubu maďarského reprezentačného gólmana Ádáma Vaya.

„Rozprával som sa s košickými trénermi brankárov, ktorí mi potvrdili, že Vaya brali po odporúčaniach trénera Glena Hanlona. Ten si ho v Miškovci nevedel vynachváliť. Aj v Košiciach už predviedol viaceré kvalitné výkony a ukázal, že môže byť oporou.“

Ktorí z dvojice Riečický – Vay by mal podľa Staňu odštartovať sériu ako jednotka?

„Riečický predvádza počas celej sezóny stabilné výkony. Myslím si, že to bude práve on, na koho tréneri ukážu. Dokázal tím podržať aj proti silným súperom a konečne prišiel jeho čas zažiariť.“

Program kvalifikácie o postup do play off

Streda 24. marca

Košice - Nové Zámky (15.00 hod.)

Trenčín - Banská Bystrica (17.00 hod.)

Štvrtok 25. marca

Trenčín - Banská Bystrica (17.00 hod.)

Košice - Nové Zámky (18.00 hod.)

Sobota 27. marca

Banská Bystrica - Trenčín (18.00 hod.)

Nové Zámky - Košice (18.00 hod.)

Nedeľa 28. marca

Banská Bystrica - Trenčín

Nové Zámky - Košice

Utorok 30. marca

Trenčín - Banská Bystrica

Košice - Nové Zámky

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Naštrbili sa vzťahy, vymenili trénera i hráčov. Čo ukážu v play off?