Tenisti prehrávajú s Portugalskom 0:2

Lukáš Lacko.
Lukáš Lacko. (Autor: TASR)
TASR|4. mar 2011 o 12:11

Lacko aj Kližan svoje úvodné zápasy v súboji s Portugalskom prehrali a tak majú Slováci pred sebou doposiaľ nepokorenú métu - otočiť z 0:2.

LISABON. Po piatkových dvojhrách zápasu proti Portugalčanom v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny ročníka 2011 na antuke vonku na Estádio Nacional v areáli Clube de Ténis do Jamor v Cruz Quebrade pri Lisabone.

Realitou neželaný stav, Slováci prehrávajú 0:2

Kapitán Miloslav Mečíř, samozrejme, nemá z predvíkendového nepriaznivého skóre radosť, ale odmietol vopred kapitulovať:

"Takýto stav po prvom dni som si neželal, ale ešte to nie je stratené. Myslím si, že naši deblisti Michal Mertiňák a Filip Polášek v sobotu majú dobrú šancu. Treba teda ´prežiť´ tú štvorhru a potom by sme uvideli. Keď sa v nedeľu vymenia singlové dvojice, môže sa ukázať, že dnes nám akurát nesedela hra na hru."

"Martin Kližan má proti Fredericovi Gilovi bilanciu 2:0 a Rui Machado, proti ktorému by mal hrať Lukáš Lacko, dnes nebol lepší ako jeho krajan, hoci nastúpil v pozícii jednotky Portugalčanov. Nechcem teoretizovať, domáci si však musia ten postupový tretí bod ešte uhrať. Nevzdávame sa."

Lacko vo svojom prvom zápase na tomto povrchu od mája 2010 podľahol Gilovi za 92 minút hladko 2:6, 2:6, 1:6. Mečíř skonštatoval:

"Gil sa prezentoval vo vynikajúcej forme, všetko mu vychádzalo, hral presne, výborne sa pohyboval, eliminoval Lackove zbrane. Čakal som tesnejší zápas, ale Portugalčan zvíťazil zaslúžene, hoci herne tam možno nebol až taký veľký rozdiel ako v skóre. Gil chytil eufóriu a dá sa povedať, že si počínal nad svoje možnosti."

"Lukáš sa akosi nevedel dostať do diania. Nedokázal sa chytiť, hoci sa pokúšal aj niečo zmeniť vo svojej hre. Domáci tenista mu však zobral vietor z plachiet."

Súper hral úžasne, hovorí Lacko

Dvadsaťtriročný zverenec Tibora Tótha Lacko priznal, že piatkové vystúpenie nezvládol, a zložil Gilovi poklonu: "Chcem pochváliť súpera, hral dnes úžasne. Ja som si myslel, že po vydarených zápasoch v USA môžem hrať dobre aj na antuke. Zase som sa však raz presvedčil, že je to diametrálne odlišné."

"Na tomto povrchu vôbec neplatia moje zbrane a trápil som sa vo všetkých herných činnostiach. Okrem toho sa ukázalo, že týždeň na prípravu na tomto povrchu je málo, keďže na ňom prakticky nehrávam. Hrať s čistým antukárom a ešte na takto pomalom podklade bolo dosť ťažké. Nechcem sa však vyhovárať. Dnes ešte pôjdem trénovať a skúsim s tým niečo do nedele urobiť."

Gil netajil svoje nadšenie: "Je to víťazstvo pre všetkých - Portugalsko, fanúšikov a pravú daviscupovú atmosféru, o ktorú sa postarali. Lacka som poznal a vedel som, že je typickým hráčom na rýchle povrchy. Myslím si, že vzhľadom na svoj obvyklý ofenzívny prejav nerád hrá proti mne."

"Neposkytoval som mu loptičky vo výške bedier a pohodlnej zóne. Nesedia mu výmeny a pri úderoch z iných častí dvorca než centrálnej robil priveľa chýb. Podarilo sa mi udržať si koncentráciu a zotrvať pri stanovenej taktike od začiatku do konca."

Päťsetová premiéra Kližanovi nevyšla

Kližan absolvoval svoj prvý päťsetový zápas v kariére a pod vplyvom vývoja to hneď vyzeralo aj na premiérový vydarený obrat z 0:2, ale energický ľavák napokon prehral s Machadom za 206 minút 4:6, 4:6, 6:1, 6:2, 4:6.

Na príjme v deviatej hre rozhodujúcej časti pritom nezužitkoval tri brejkbaly. Celkovo v tejto dráme nevyužil až 17 možností preraziť súperovo podanie. Nič mu nebolo platné, že nazbieral o 6 loptičiek viac. Mečíř si povzdychol:

"Škoda, tento zápas sa totiž na rozdiel od prvého dal vyhrať - Lukáš podľa priebehu nemal šancu. Martin výborne bojoval, ale v koncovke mu chýbal kúštik na to, aby to dorazil. V prvom aj druhom sete mu nevyšiel záver, hoci v tom druhom už bol aj o brejk hore. Machado sa však väčšinou v dôležitých okamihoch - najmä pri brejkbaloch - vzoprel a bol o niečo lepší, dokázal Martina zaskočiť."

"Od tretieho setu sa to otočilo, keď Kližan zistil, že už nemá čo stratiť. Uvoľnil sa, hral presnejšie, razantnejšie aj istejšie. Vyzeralo to, že zavŕši dokonalý obrat. Mal veľkú šancu, keď Portugalčan možno aj podvedome čiastočne poľavil pod vplyvom náskoku 2:0 na sety.

Pred piatym setom si však Machado zjavne bol dobre vedomý toho, že už nemôže súperovi nič povoliť. Znova sa to vyrovnalo a ťahali sa až do skóre 4:4. Vtedy mal Martin na príjme 40:15, boli tam výborne výmeny, Machado vo vypätých okamihoch párkrát aj zariskoval a napokon si udržal servis. V poslednej hre Kližanovi nevyšlo niekoľko forhendov, boli tam tesné ´outy´."

Lisabon - Cruz Quebrada, Estádio Nacional v areáli Clube de Ténis do Jamor, antuka vonku, 4. - 6. marca:
PORTUGALSKO - SLOVENSKO 2:0 - priebežne

1. kolo I. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára

Frederico Gil - Lukáš Lacko 6:2, 6:2, 6:1

Rui Machado - Martin Kližan 6:4, 6:4, 1:6, 2:6, 6:4

Ďalší program:

sobota: 12.00 SEČ: Gil, Leonardo Tavares - Michal Mertiňák, Filip Polášek

nedeľa 11.00 SEČ: Machado - Lacko, Gil - Kližan

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Tenisti prehrávajú s Portugalskom 0:2