Zažil najťažšiu prehru v kariére, teraz je neporaziteľný. Zverev môže vyhrať US Open

Alexander Zverev.
Alexander Zverev. (Autor: SITA/AP)
SITA|23. aug 2021 o 12:40

Alexander Zverev vyhral v Cincinnati, predtým tam nevyhral ani zápas.

BRATISLAVA. V ére Novaka Djokoviča to vyznieva možno až trúfalo, ale najväčším favoritom na zisk titulu na US Open nie je srbský fenomén, ale Nemec Alexander Zverev.

A to napriek tomu, že Zverev nikdy nevyhral grandslamový turnaj a Djokovič sa môže ziskom dvadsiateho prvého v New Yorku osamostatniť na čele mužskej tenisovej histórie pred dvojicou velikánov Roger Federer - Rafael Nadal.

A teraz fakty. Zverev od osemfinálovej prehry na Wimbledone s Kanaďanom Felixom Augerom-Aliassimem pozná iba chuť víťazstva. Po piatich víťazných zápasoch nečakane ovládol olympijský turnaj v Tokiu a v nedeľu pridal ďalší veľký triumf vo svojej kariére - stal sa šampiónom podujatia Western & Southern Open v Cincinnati.

V americkom štáte Ohio vo finále zdolal Rusa Andreja Rubľova presvedčivo 6:2, 6:3 a zapísal si piaty triumf z podujatia prestížnej série ATP Masters 1000.

Prehra z 2:0 na sety vo finále

Zverev pritom pred svojím aktuálnym triumfom v hlavnej súťaži v Cincinnati nikdy predtým nevyhral ani jeden zápas. A to tam hráva nepretržite od roku 2014, pričom o rok neskôr bol úspešný aspoň v kvalifikácii.

"V stredu som na týchto dvorcoch vyhral svoj vôbec prvý zápas a v nedeľu sa už teším z titulu. Mám za sebou úžasný týždeň, niekoľko veľkých zápasov a najmä výborný pocit pred US Open," skonštatoval Alexander Zvere na webe ATP Tour.

Dvadsaťštyriročný rodák z Hamburgu má ruských rodičov (Irina a Alexander st. hrali tenis za bývalý Sovietsky zväz), ale celú kariéru reprezentuje Nemecko. Je stálym členom prvej desiatky, v roku 2018 triumfoval na koncoročnom Turnaji majstrov.

Na grandslamových turnajoch sa dostal do finále len raz. Vlani práve na US Open v ňom tesne v piatich setoch podľahol Rakúšanovi Dominicovi Thiemovi. Viedol pritom 2:0 na sety.

"Budem na to raz spomínať ako na veľkú premárnenú šancu. Verím však, že môj čas ešte len príde," vyhlásil vtedy s hlavou v smútku.

Finále netrvalo ani hodinu

V tomto roku takmer dvojmetrový Nemec triumfoval na veľkom antukovom podujatí v Madride a aj na olympijských hrách v Tokiu, kde v semifinále nečakane zastavil víťaznú cestu topfavorita Djokoviča. Odvtedy natiahol sériu víťazných zápasov na jedenásť.

V Cincinnati to mal najťažšie v semifinále proti Grékovi Stefanosovi Tsitsipasovi, s ktorým v treťom sete prehrával 1:4 a mal manko dvoch brejkov. Napokon set dotiahol do tajbrejku a v ňom premenil druhý mečbal.

Vo finále proti Rubľovovi už dominoval, za 59 minút mu dovolil uhrať len päť gemov. A to ešte v závere jediný raz prišiel o svoj servis. V rebríčku ATP sa posunul na štvrté miesto pred Rafaela Nadala, jeho maximom je tretia priečka spred štyroch rokov.

"S Andrejom Rubľovom sme dobrí priatelia od 11 rokov a dobre viem, ako sa cíti po prehre. Preto som ani nechcel divoko oslavovať. Andrej veľmi chcel získať svoj prvý titul z turnaja Master 1000, verím, že čoskoro sa mu to podarí.

So svojou hrou som spokojný. Hral som naozaj solídny tenis a po olympijskom zlate získal aj prestížny triumf na Masters turnaji. Nechcem nič prognózovať, ale teším sa do New Yorku," vyhlásil Alexander Zverev.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Zažil najťažšiu prehru v kariére, teraz je neporaziteľný. Zverev môže vyhrať US Open