US Open priťahuje problémy. Aké pravidlá tenisu tu porušila Serena alebo Djokovič?

Srbský tenista Novak Djokovič počas US Open.
Srbský tenista Novak Djokovič počas US Open. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|4. okt 2022 o 06:00

Aké sú pravidlá tenisu?

BRATISLAVA. Meno Spencer Gore zrejme športovým fanúšikom veľa nehovorí. Je to však prvý víťaz Wimbledonu, najstaršieho tenisového turnaja na svete.

Už v roku 1877 potreboval v grandslamovom finále na víťazstvo tri sety, ktoré sa hrali na šesť gemov. Ako sa však odvtedy tenisové pravidlá zmenili?

Aké má tenisový kurt rozmery?

Kurt alebo dvorec má tvar obdĺžnika s dĺžkou 23,77 a so šírkou 8,23 metra pre zápasy dvojhry. Vo štvorhre je šírka celkovo o 2,74 m dlhšia, a tak majú hráči viac priestoru pre zahranie víťazného úderu. 

Čo sa však nemení je rozmer plochy, ktorú musí hráč trafiť, aby sa vôbec výmena mohla začať. Podávať sa začína sprava do doľava a tenista musí trafiť protiľahlú stranu o dĺžke 6,4 m od siete a šírke 4,11 m (polovicu zo základnej čiary).

Samotná sieť má takisto predpísané rozmery. Výška siete musí byť uprostred podľa pravidiel Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) 0,914 m. Zaujímavosťou je, že sieť je o niečo vyššia na krajoch a práve v strede je najnižšie. 

Podávajúci hráč má dve možnosti na to, aby dostal loptičku do hry. Pokiaľ trafí sieť alebo mimo vymedzeného priestoru dvakrát po sebe, bod získava jeho súper.

VIDEO: Grafické znázornenie základných pravidiel tenisu

Rekordérkou v tomto smere je bývalá ruská teniska Anna Kournikovová, ktorá v roku 1999 zahrala na Australian Open v jednom zápase až 31 dvojchýb. 

Opakom dvojchyby je eso. To sa zapíše do štatistík vtedy, keď loptička po podaní spadne do spomenutého priestoru (6,4 m x 4,11 m) a súper nielenže nedokáže dostatočne reagovať, ale loptičky sa vôbec nedotkne. 

Ak loptička tečuje sieť a prepadne na správnu stranu tenisového kurtu, podanie sa opakuje. V tom je tenis rozdielny napríklad v porovnaní s volejbalom.

Hráč takisto musí dbať na to, aby pri podaní stál oboma nohami za základnou čiarou. Pokiaľ sa dotkne čiary, je zahlásená chyba nohou a hráč prichádza o prvé, respektíve o druhé podanie.

Tenisové ihrisko a jeho rozmery.
Tenisové ihrisko a jeho rozmery. (Autor: WIKIPEDIA/NielsF)

Nepríjemnú skúsenosť s tým pravidlom má aj Serena Williamsová, ktorej zahlásili chybu nohou v semifinále US Open 2009 proti Kim Clijstersovej.

Dokonca potom nasledoval aj trestný bod, ktorý môže hlavný rozhodca udeliť pre nešportové správanie. Pre Serenu to vtedy znamenalo koniec zápasu.

VIDEO: Chyba nohou Sereny Williamsovej a následný trestný bod

Najdlhší zápas dnes nemožno prekonať

Pred samotným začiatkom zápasu nasleduje hod mincou. Ten určí, ktorý hráč začne na podaní. Hráč, ktorý vyhrá žreb, si vyberá servis alebo príjem. 

Drvivá väčšina zápasov počas sezóny sa hrá na dva víťazné sety. Výnimkou sú len mužské zápasy na grandslamových turnajoch (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open), kde hráč potrebuje získať až tri víťazné sety. 

Sety sa štandardne hrajú na šesť víťazných gemov. Pre zisk gemu je potrebný minimálny počet štyroch získaných loptičiek (15, 30, 40 a gem), no pokiaľ príde na zhodu (40:40), hráč musí vyhrať o dva body. 

Bod môže získať dvoma základnými spôsobmi. Buď súper nestihne loptičku odraziť skôr ako dvakrát spadne na zem a teda ju nevráti späť na druhú stranu alebo súper predvedie nepresný úder do siete či outu. 

Za stavu 5:5 sa set predlžujú do sedem. Špeciálny je tajbrejk, ktorý nasleduje za vyrovnaného skóre 6:6. Skrátená hra, ako sa inak tajbrejk nazýva, sa hrá na sedem získaných loptičiek, pričom platí pravidlo o aspoň dvojbodovom rozdiele. 

Ešte pred pár rokmi platilo, že v rozhodujúcom sete sa na grandslame tajbrejk nehral, ale víťaz musel vyhrať o dva gemy. Aj preto sa mohol zrodiť historicky najdlhší zápas tenisovej histórie. 

Stretnutie medzi Johnom Isnerom a Nicolasom Mahutom sa vo Wimbledone hralo v roku 2010 neuveriteľné tri dni. Rozhodujúci set sa skončil 70:68 v prospech Isnera a celkovo zápas trval jedenásť hodín a päť minút.

Dnes sa na spomenutých turnajoch tzv. veľkej štvorky hrá v rozhodujúcom sete špeciálny zápasový tajbrejk. Nie do sedem, ale do desať získaných bodov. 

Pokiaľ opäť nenastane zmena v tenisových pravidlách, nie je reálne možné, aby bol spomenutý americko-francúzsky súboj prekonaný. 

Aká môže byť tenisová raketa?

Vlastné pravidlá sa vzťahujú aj na tenisovú raketu. Pokiaľ nespĺňa požadované kritéria, logicky s ňou nemožno na kurte hrať.

Raketa sa skladá z rámu a strún. Rám pozostáva z rukoväte a hlavy, ktorú možno definovať ako časť rakety, ku ktorej sa pripájajú struny. 

„Raketa nesmie presiahnuť celkovú dĺžku 73,7 cm a celkovú šírku 31,7 cm. Úderová plocha nesmie presiahnuť celkovú dĺžku 39,4 cm, meranou rovnobežne s pozdĺžnou osou rukoväte a celkovú šírku 29,2 cm meranou kolmo k pozdĺžnej osi rukoväte,“ uvádza sa v oficiálnom preklade pravidiel ITF.

Raketa sa však často stáva predmetom, na ktorej si horkokrvní tenisti vybíjajú zlosť, keď sa im nedarí. Za hodenie rakety o zem dostáva hráč od rozhodcu varovanie, no neskôr z toho môže byť aj pokuta od vedenia turnaja. 

Nick Kyrgios po prehre na tohtoročnom US Open rozmlátil na kurte hneď dve rakety a napokon musel zaplatiť pokutu vo výške 14-tisíc amerických dolárov.

Rozhodcov nahradzuje technika

Tenisový zápas je kúskovaný prestávkami medzi gemami. Hráči si striedajú strany po ukončení prvej, tretej a každej ďalšej nepárnej hry v každom sete. 

Ak by prišiel na rad tajbrejk, vtedy sa menia stany po odohraní každých šiestich bodov. Samozrejmosťou je zmena strany po skončení setu.

V minulosti platilo, že hráč mal na podanie toľko času, koľko potreboval. V roku 2018 na US Open sa to však zmenilo. Po tom, ako empajrový rozhodca zahlási skóre, beží hráčovi 25-sekundový limit na ďalšie podanie.

VIDEO: Analýza technológie jastrabieho oka

Pokiaľ ho viackrát nebude dodržiavať, rozhodca mu môže udeliť napomenutie. Ak by sa hráč nepoučil a pauzu medzi výmenami by aj naďalej predlžoval, môže nasledovať trest v podobe straty prvého podania či bodu. 

Okrem hlavného rozhodcu, sediaceho pri sieti, dohliadajú ja správnosť hry ďalší čiaroví rozhodcovia. Zvyčajne ich býva sedem.

Traja na každej strane kontrolujú dve postranné a stredovú čiaru pri servise a ďalší má na starosti servisline. 

Tenisti majú v každom sete trikrát možnosť využiť jastrabie oko a preveriť verdikt rozhodcov. Pokiaľ set dospeje až do tajbrejku jedna možnosť pribúda.

Avšak technika ide stále dopredu a v čase pandémie na niektorých turnajoch nahradzuje čiarových rozhodcov elektronicky systém hlásenia outov.

Diskvalifikácia býva ojedinelá 

Pokiaľ hráč výrazne prekročí hranice športového správania, môže byť v zápase diskvalifikovaný. Ide o pomerne netypický jav. 

Za ostatné roky možno spomenúť najmä prípad Novaka Djokoviča, ktorý nedohral zápas proti na newyorskom grandslame po tom, čo z frustrácie odpálil loptičku a nechcene ňou zasiahol čiarovú rozhodkyňu do krku. 

Novak Djokovič a rozhodkyňa Laura Clarková na US Open 2020.
Novak Djokovič a rozhodkyňa Laura Clarková na US Open 2020. (Autor: TASR/AP)

Takisto bolo pomerne tvrdo trestané aj koučovanie z tribúny počas grandslamov. Toto pravidlo výrazne ovplyvnilo aj finále US Open spred štyroch rokov.

Patrick Mouratoglou vtedy z tribúny udeľoval taktické pokyny svojej zverenke Serene Williamsovej, čo si všimol empajrový rozhodca Carlos Ramos.

Povedal jej, že podvádza, čo sa 23-násobnej grandslamovej víťazky dotklo. Veľké emócie potom poznačili celý priebeh zápasu proti Naomi Osakovej.

V druhej polovici sezóny 2022 bolo toto pravidlo o koučovaní z tribúny zrušené.

Počas turnajov na ženskom okruhu WTA Tour má dokonca tréner ale trénerka možnosť prísť za svojou trénerkou priamo na kurt počas výmeny strán a udeliť jej taktické pokyny. Medzi mužmi to nie je dovolené.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Blog»US Open priťahuje problémy. Aké pravidlá tenisu tu porušila Serena alebo Djokovič?