Vylúčiť Rusov z Wimbledonu? Bola to jediná možnosť, vravia Briti

Fanúšik s ruskou vlajkou počas turnaja vo Wimbledone.
Fanúšik s ruskou vlajkou počas turnaja vo Wimbledone. (Autor: TASR/AP)
SITA|27. apr 2022 o 10:00

Na najslávnejšom turnaji nebudú hrať ani bieloruskí tenisti.

LONDÝN. Organizátori 3. grandslamu tenisovej sezóny, slávneho Wimbledonu, obhajujú rozhodnutie vylúčiť z podujatia hráčov z Ruska a Bieloruska.

Tí sa na tráve All England Clubu nepredstavia z dôvodu ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu, ktorú Kremeľ vedie i s podporou autoritárskeho režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Ako uviedla výkonná riaditeľka All England Clubu Sally Boltonová, klub nesie veľkú zodpovednosť a snaží sa zamedziť tomu, aby niekto využil značku Wimbledon "na ospravedlnenie škôd napáchaných ruským režimom".

"Sme presvedčení, že toto rozhodnutie bolo pre Wimbledon jedinou životaschopnou možnosťou," skonštatovala Boltonová.

Vo Wimbledone sa tak nepredstaví viacero prominentných tenistov.

Šampión US Open Daniil Medvedev, čerstvý víťaz turnaja ATP v Belehrade Andrej Rubľov či dve bieloruské popredné tenistky - niekdajšia svetová jednotka Viktoria Azarenková a vlaňajšia semifinalistka Wimbledonu Aryna Sabalenková.

Organizácie ATP a WTA skritizovali rozhodnutie organizátorov Wimbledonu a údajne uvažovali o nepridelení bodov do rebríčkov za výsledky na tomto turnaji.

Boltonová to odmietla komentovať, ale povedala, že v tejto chvíli trvajú diskusie s obomi organizáciami prakticky "na dennej báze".

Tenis je jeden z mála športov, v ktorom ruskí a bieloruskí športovci nedostali úplný dištanc a môžu štartovať na turnajoch. Medzinárodná tenisová federácia (ITF) im zakázala však účasť vo všetkých tímových súťažiach.

Tenisti z oboch krajín môžu hrať ako neutrálni športovci na podujatiach v pôsobnosti ITF, do hry však vstupujú aj organizátori týchto podujatí.

Ukrajinská tenistka Elina Svitolinová prišla minulý týždeň s nápadom, aby organizátori povolili štart vo Wimbledone tým Rusom a Bielorusom, ktorí verejne odsúdia ruskú inváziu na Ukrajinu. Zatiaľ to však žiadny z nich neurobil.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Vylúčiť Rusov z Wimbledonu? Bola to jediná možnosť, vravia Briti