Zastavte vojnu, vyzýval ruský tenista. Teraz tvrdí, že nečíta noviny

Andrej Rubľov.
Andrej Rubľov. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|22. apr 2022 o 18:30

Wimbledon pre vojnu na Ukrajine nepovolí hráčom z Ruska a Bieloruska, aby prišli na turnaj.

BRATISLAVA. Je to najtradičnejší turnaj. Wimbledon je symbolom tenisu. Teraz pristúpil ku kroku, aký si ešte jeho história nepamätá.

Rusi ani Bielorusi na ňom nebudú môcť štartovať. Neprídu tak bývalé svetové jednotky Daniil Medvedev a Viktoria Azarenková, hráči top 10 Andrej Rubľov či Aryna Sabalenková, ale ani finalistka minuloročného Roland Garros Anastasia Pavľučenkovová.

Ruské a bieloruské športové federácie dostali po začiatku vojny Ruska na Ukrajine stopku takmer vo všetkých odvetviach. V niektorých športoch to automaticky znamenalo aj celkovo zákaz súťaženia. V závere sezóny tak nemohli nastúpiť napríklad ruskí a bieloruskí biatlonisti či lyžiari.

Tenis bol v tomto smere iný. Krajiny síce vylúčili z reprezentačných podujatí ako sú pri mužoch Davis Cup a pri ženách Billie Jean King Cup, priamo na okruhu však hráči súťažiť môžu.

Na turnajoch sú totiž sami za seba, nenominujú ich žiadne federácie. Pri menách hráčov a hráčok z týchto krajín symbolicky zmizli vlajky a názov krajiny.

Wimbledon však už dlhšie avizoval, že bude zvažovať, ako sa k ruským a bieloruským hráčom postaví. Najskôr prichádzalo do úvahy, že by museli podať vyhlásenie o tom, že nepodporujú vojnu.

Nakoniec Rusi ani Bielorusi nesmú prísť na Wimbledon a ani na žiaden iný turnaj, ktorý sa koná vo Veľkej Británii.

Proti sú ATP aj WTA

"Po nevyprovokovanej a bezprecedentnej agresii by bolo neakceptovateľné, ak by ruský či bieloruský režim nejak profitovali z účasti ruských a bieloruských tenistov," píše sa vo vyhlásení Anglického tenisového klubu, ktorý organizuje Wimbledon.

Toto rozhodnutie pritom nepodporili dve hlavné tenisové asociácie – ATP a WTA. „Hlavným princípom WTA je, že každý sa môže zúčastniť na profesionálnych turnajoch v závislosti od svojich výsledkov a bez akejkoľvek formy diskriminácie,“ reaguje hlavná ženská tenisová organizácia WTA.

„Diskriminácia hráčov na základe národnosti je porušením našich dohôd s Wimbledonom, že hráči sa ho môžu zúčastniť na základe rebríčka,“ pridáva sa ATP, strešná asociácia mužského tenisu.

Svoje vyhlásenie pridala aj organizácia PTPA, Asociácia profesionálnych tenistov. Tú v roku 2019 založili Novak Djokovič a Vasek Pospisil. Má zastupovať hráčov.

„Rozumieme tomu a musíme reflektovať na to, že veľa ruských a bieloruských tenistov stratilo možnosť voľby a slobody prejavu pre pravidlá, ktoré sú nastavené v Rusku a Bielorusku. Povedať niečo proti invázii Ruska a Bieloruska by mohlo mať za následok ich uväznenie,“ píše sa vo vyhlásení.

Samotný Djokovič priamo odsúdil vojnu, ale rozhodnutie zakázať hrať Rusom a Bielorusom nepovažuje za správne. Proti zákazu sa postavila aj legendárna Billie Jean Kingová.

Rusi žiadali ukončenie vojny

Organizácia PTPA tak upriamila pozornosť na to, že ruskí a bieloruskí tenisti si nemôžu dovoliť otvorene na verejnosti kritizovať vojnu, hoci môžu byť proti nej.

V Rusku nemôžu podľa nového zákona hovoriť v súvislosti s udalosťami na Ukrajine o vojne či invázii. Mohlo by sa to vnímať ako šírenie nepravdivých informácií.

Bývalý ukrajinský tenista Serhij Stachovskij, ktorý dnes bráni svoju krajinu, pre Sportnet povedal, že sa mu ozývajú s podporou dokonca aj ruskí tenisti.

"Ozvali sa mi aj Rusi, s niektorými som sa rozprával. Považujú to tiež za neprípustné. Tie ich výroky, ktoré volajú po ukončení vojny, sú na hrane toho, čo je v Rusku neprijateľné pre štát," hovoril v polovici marca.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Zastavte vojnu, vyzýval ruský tenista. Teraz tvrdí, že nečíta noviny