V MOV mali ďalší videohovor so zmiznutou tenistkou, podrobnosti nezverejnili

Šuaj Pcheng.
Šuaj Pcheng. (Autor: TASR/AP)
SITA|3. dec 2021 o 10:37

S čínskou tenistkou si predstavitelia MOV na január dohodli osobné stretnutie.

LAUSANNE. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) uviedol, že uskutočnil už druhý videohovor s čínskou tenistkou Šuaj Pcheng, ale opäť z neho nezverejnil video ani prepis rozhovoru.

Rovnako sa predstavitelia MOV bližšie nezmienili, aká je ich reakcia na to, že bývalá svetová jednotka vo štvorhre v úvode novembra na najväčšej čínskej sociálnej sieti obvinila niekdajšieho čínskeho vicepremiéra Čang Kao-liho zo sexuálneho obťažovania.

Vzápätí sa Šuaj Pcheng na niekoľko dní stratila z dosahu verejnosti a vo svete športu vznikli oprávnené obavy, že nemôže konať ako slobodný človek. Ženská tenisová asociácia (WTA) v reakcii na túto kauzu stopla svoje turnaje na čínskom území pre nasledujúci rok.

Chcú zostať v kontakte

Šéf WTA Steve Simon pripustil, že dištanc môže trvať aj dlhšie. Ide pravdepodobne o najsilnejšie verejné vystúpenie proti Číne zo strany niektorej zo športových inštitúcií. A WTA to môže stáť nemalé financie, keďže práve Čína do tohto odvetvia prispieva miliónovými sumami.

V čase, keď v Pekingu vrcholia prípravy na februárové zimné olympijské hry, MOV uskutočnil druhý videohovor s Peng po nedávnom vyhlásení prezidenta MOV Thomasa Bacha, že s ňou hovoril približne 30 minút. Podrobnosti z neho však nateraz zostali utajené pred svetom.

"Naďalej nás znepokojuje situácia, do ktorej sa hráčka dostala a chceli sme jej ďalším telefonátom vyjadriť podporu. Sme zástancami ľudského prístupu k športovcom a budeme to vyžadovať aj od iných.

So Šuaj Pcheng zostaneme v pravidelnom kontakte a na január sme si s ňou naplánovali osobné stretnutie," píše sa vo štvrtkovom vyhlásení MOV.

Politika tichej diplomacie

Vedenie MOV v tejto súvislosti uplatňuje politiku tzv. tichej diplomacie, ktorá sa údajne ukazuje ako najlepší spôsob poukazovať na humanitárne problémy z pohľadu vysokej športovej inštitúcie.

Dvojnásobná grandslamová šampiónka vo štvorhre 2. novembra napísala dlhý príspevok o svojom vzťahu s bývalým vplyvným politickým funkcionárom. Niekdajší člen politbyra komunistickej strany ju údajne opakovane nútil k sexu v roku 2018.

Priznala tiež, že predtým spolu raz mali sex pred siedmimi rokmi a potom chvíľu k nemu aj niečo cítila. Odvtedy však považovala túto súkromnú záležitosť za uzatvorenú.

Svoj príspevok neskôr údajne sama stiahla bez zdôvodnenia zo sociálnej siete a odvtedy o nej niekoľko týždňov nebolo počuť. Viacerí svetoví tenisti a organizácie vrátane ľudskoprávnych v tejto súvislosti vyjadrili obavy o bezpečnosť hráčky.

Číňania v druhej polovici novembra zverejnili video tenistky z pekinskej reštaurácie a prostredníctvom fotoreportáže informovali o jej podpisovaní loptičiek detským záujemcov. Športový svet však neuveril, že je všetko v poriadku, lebo Šuaj Pcheng sa k celej kauze oficiálne ani raz nevyjadrila.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»V MOV mali ďalší videohovor so zmiznutou tenistkou, podrobnosti nezverejnili