Bieloruska Sobolenková chce tento rok hrať vo Wimbledone: Zákaz nič nepriniesol

Arina Sobolenková.
Arina Sobolenková. (Autor: TASR/AP)
TASR|1. jan 2023 o 11:44

Medvedev situácii rozumie.

MINSK. Bieloruská tenistka Arina Sobolenková dúfa, že kompetentní prehodnotia tento rok zákaz štartu ruských a bieloruských hráčov na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. Podľa piatej hráčky rebríčka WTA toto rozhodnutie nič neprinieslo.

Organizátori turnaja suspendovali Rusov a Bielorusov v reakcii na vojenský konflikt na Ukrajine.

Asociácia tenisových profesionálov (ATP) i Ženská tenisová asociácia (WTA) odpovedali nezapočítaním prestížneho turnaja do svojich bodovacích rebríčkov. "Som naozaj sklamaná, že sa šport nejakým spôsobom politizuje," citovala Sobolenkovú agentúra AFP.

Dvadsaťštyriročná tenistka momentálne účinkuje na turnaji WTA v Adelaide, ktorý hráčky využívajú ako prípravu na januárový Australian Open.

"So situáciou nemôžeme nič urobiť, máme nulovú kontrolu. Zakázali nám Wimbledon a nezmenilo sa nič. Vojna stále prebieha," dodala Bieloruska. Najlepší výsledok vo Wimbledone dosiahla v roku 2021, keď postúpila to semifinále dvojhry.

Daniil Medvedev.
Daniil Medvedev. (Autor: TASR/AP)

Britská tenisová asociácia (LTA) zatiaľ nerozhodla o tohtoročnom možnom štarte pre inkriminovaných tenistov. Sobolenková dúfa, že LTA svoje minuloročné rozhodnutie prehodnotí: "Skutočne dúfam, že tam budem tento rok hrať. Už len kvôli ľuďom, chcem opäť cítiť tú atmosféru."

Rus Daniil Medvedev by uprednostnil štart na United Cup-e pred podujatím ATP Adelaide International. Na prebiehajúcom turnaji miešaných tímov sa nemôže zúčastniť v dôsledku vojenskej situácie na Ukrajine.

"Určite by sme boli favoriti, ale nemôžeme tam byť. Chápem, že nemôžeme hrať na podujatiach, kde vystupujeme pod vlajkou našej krajiny.

Som v Adelaide a som šťastný," uviedol Medvedev pre agentúru AFP. V Adelaide je tretí nasadený hráč po Srbovi Novakovi Djokovičovi a Felixovi Augerovi-Aliassimeovi z Kanady.

"Chcem sa v Adelaide prebojovať do semifinále. Ak tam bude Novak, super, ak ho niekto vyradí, veľmi ma to nezaujíma. Sústredím sa na svoj cieľ a je mi jedno, proti komu nastúpim," dodal Medvedev.

V predchádzajúcich troch zápasoch so srbským súperom nezvíťazil ani raz a Djokoviča naposledy zdolal vo finále US Open 2021. Svoje pôsobenie v Adelaide začne v pondelok duelom proti Talianovi Lorenzovi Sonegovi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Bieloruska Sobolenková chce tento rok hrať vo Wimbledone: Zákaz nič nepriniesol