Stachovskij sa vráti na Ukrajinu, chce bojovať vo vojne proti Rusku

Serhij Stachovskij.
Serhij Stachovskij. (Autor: TASR - Michal Svítok)
Sportnet|27. feb 2022 o 08:30

Bývalý tenista Serhij Stachovskij sa prihlásil do armády.

KYJEV. Keď po vypadnutí v kvalifikácii Australian Open ukončil aktívnu hráčsku kariéru, určite nečakal, že vymení raketu za zbraň a o necelé dva mesiace sa prihlási do vojenských záloh.

Bývalý úspešný ukrajinský tenista Serhij Stachovskij roky patril do svetovej špičky, vyhral štyri turnaje ATP, najvyššie v rebríčku bol na 31. mieste. Jeden z jeho najpamätnejších momentov je výhra nad Rogerom Federerom vo Wimbledone.

Teraz sa ním môže stať víťazstvo nad ruskou armádou. Stachovskij sa pripojil k vojenským zálohám svojej krajiny, ktorú vo štvrtok napadlo Rusko.

Stachovskij, ktorý niekoľko rokov žil a trénoval aj na Slovensku, krátko po ruskej invázii poskytol rozhovor pre Sportnet.sk, kde kritizoval nečinnosť Európy či USA.

"Pokiaľ nik razantne nezasiahne, bude Ukrajina obdobou Afganistanu čiže vojnovou zónou. Ukrajinci, vrátane mňa, Rusom nikdy neodpustia to, čo sa stalo," hovoril.

"Aby ste pochopili to, čo sa deje na Ukrajine, nie je zavinené Ukrajinou ani tým, že sme získali zbrane od Američanov a od Británie. Tie sme získali, aby sme sa mohli brániť. Je veľké šťastie, že sme ich mali," dodal.

Tridsaťšesťročný Ukrajinec sa rozhodol pripojiť k vojenským zálohám po tom, ako pomohol svojej manželke a dcére dostať sa bezpečne do Maďarska. Po skončení kariéry sa totiž presťahovali do Budapešti.

"Samozrejme, že chcem bojovať. Je to jediný dôvod, prečo sa snažím dostať späť," povedal Stachovskij v sobotu pre Sky News.

"Do záloh som sa prihlásil minulý týždeň, nemám vojenské skúsenosti, no mám prax so zbraňou, ktorú používam súkromne," dodal tenista.

Stachovskij myslí aj na svojho otca a brata, ktorí pracujú ako chirurgovia v Kyjeve. "Obaja sú vystresovaní. Často sa s nimi rozprávam. Spávajú v pivnici."

Bývalý športovec apeluje aj na väčšie športové sankcie voči Rusku, väčšie ako odobratie finálového zápasu Ligy majstrov či vyradenie ruských sponzorov v niektorých kluboch.

"Putin je hrdý na šport ako je hrdý na Rusko. Krajina je vždy v prvej trojke na olympijských hrách, či v zime, alebo v lete. Na športový priemysel míňa miliardy. Také niečo ho bude rozhodne bolieť.

Zraní to jeho osobnosť. Zraní to jeho imperiálnu logiku, že nemôže svetu ukázať svoj veľký ruský národ," uzavrel Stachovskij.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Stachovskij sa vráti na Ukrajinu, chce bojovať vo vojne proti Rusku