Začiatok Roland Garros posunuli, má to však veľké pozitívum

Novak Djokovič počas grandslamového turnaja Roland Garros.
Novak Djokovič počas grandslamového turnaja Roland Garros. (Autor: SITA/AP)
TASR|8. apr 2021 o 10:18

Kvalifikácia sa začne 24. mája.

PARÍŽ. Začiatok grandslamového tenisového turnaja Roland Garros posunuli o týždeň. Dôvodom je nárast prípadov nákazy koronavírusom vo Francúzsku.

Hlavná fáza turnaja sa tak uskutoční od 30. mája do 13. júna 2021 namiesto pôvodne plánovaného termínu 23. mája - 6. júna.

Kvalifikácia sa začne o šesť dní skôr, teda 24. mája. 

O možnom posunutí Roland Garros už v stredu informovala televízia Eurosport s odvolaním sa na denník L'Equipe. O deň neskôr potvrdili nový termín aj svetové agentúry po oficiálnom stanovisku Francúzskej tenisovej federácie (FFT).

Prítomnosť fanúšikov je podstatná 

Podľa AFP by sa vďaka odkladu mohol uskutočniť turnaj za prítomnosti divákov, ak sa dovtedy vo Francúzsku uvoľnia opatrenia na zamedzenie šírenia Covid-19.

"Poskytne nám to viac času na zlepšenie zdravotnej situácie a malo by optimalizovať naše šance privítať divákov počas Roland Garros. Pre náš turnaj, hráčov a celkovú atmosféru je prítomnosť fanúšikov podstatná," povedal pre oficiálny web turnaja prezident FFT Gilles Moretton.

"Týmto krokom by sme chceli zabezpečiť, aby sa turnaj mohol konať pred čo najväčším počtom fanúšikov, samozrejme, garantujúc im zdravie a bezpečnosť," uviedli organizátori vo svojom vyhlásení.

Vlani museli turnaj v Paríži pre pandémiu posunúť až o štyri mesiace a uskutočnil sa pred obmedzenou diváckou kulisou. Tento rok by mal vyvrcholiť iba dva týždne pred očakávaným štartom Wimbledonu (28. júna - 11. júla).

Kalendár sa bude upravovať 

Odklad Roland Garros bude mať vplyv na kalendár ATP a WTA.

Trávnatá časť tenisovej sezóny sa totiž má začať 7. júna turnajmi v Stuttgarte, s'Hertogenboschi a Nottinghame. 

"Vzhľadom na pandémiu je potrebný v športe agilný prístup smerom ku kalendáru. Roland Garros je najčerstvejší príklad.

ATP a WTA spoločne so všetkými zúčastnenými stranami budú ďalej pracovať na optimalizácii sezónneho kalendára, aby boli spokojní hráči, organizátori turnajov aj fanúšikovia," uviedli predstavitelia ATP a WTA.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Začiatok Roland Garros posunuli, má to však veľké pozitívum