Federer sa po 405 dňoch vrátil. So súperom odohral asi 20 setov

Roger Federer pri návrate.
Roger Federer pri návrate. (Zdroj: Reuters)
Jana Sedláková|10. mar 2021 o 21:05

Švajčiar hrá v katarskej Dauhe.

DAUHÁ. Víťazne zdvihol ruky nad hlavu a predviedol typický úsmev. Fanúšikovia na tento moment čakali trinásť mesiacov. Mnohí prestávali veriť, že sa ešte dočkajú.

Roger Federer sa vrátil do súťažného diania na turnaji katarskej Dauhe. Bol to boj, ale nakoniec výborne hrajúceho Daniela Evansa zdolal 7:6 (8), 3:6 a 7:5 a postúpil do štvrťfinále.

Zápas ukončil pekným víťazným úderom.

"Je to rarita, aby sa niekto takmer v štyridsiatke ešte vracal po takej dlhej dobe. Koniec kariéry však nikdy nebol v hre. Mám pocit, že som ešte nepovedal posledné slovo," hovoril Federer pred turnajom.

Evans: Je to frustrujúce

Posledný súťažný zápas hral v semifinále Australian Open 2020 proti Novakovi Djokovičovi. Potom mal problémy s kolenom, pre ktoré nemohol hrať. Absovoval aj operáciu.

Keď sa rozhodol, že sa nevráti ani na tohtoročnom Australian Open, mnoho fanúšikov sa začalo obávať, či sa ešte niekedy vráti. Hoci dôvodom, prečo do Melbourne nešiel, mala byť prísna karanténa a nie pretrvávajúce zdravotné problémy. 

Návrat sa nakoniec uskutočnil v Katare.

Od posledného duelu Federera prešlo 405 dní.

"Je to skvelé byť späť. Som rád, že tu stojím, bez ohľadu na to, či som vyhral alebo nie. Ale samozrejme, výhra chutí lepšie," reagoval po zápase Federer.

"Dan hral skvele, ale musím povedať, že je aj skvelým tréningovým partnerom. V posledných dňoch sme proti sebe odohrali asi dvadsať setov," dodal.

Zdolaný Evans bol po prehre sklamaný.

"Je to frustrujúce hrať takýto dobrý zápas a aj tak z toho nemať nič. Som na dobre ceste, ale na konci dňa je to prehra. Nezáleží, s kým. Frustruje ma to," reagoval zdolaný Daniel Evans. 

Skúška kariéry

Veľký návrat si Roger Federer mohol vychutnať pred fanúšikmi. V pandemických časoch ide o nevídaný jav. 

V Katare platili obmedzenia, publikum mohlo mať iba obmedzený počet divákov, ale tí, ktorí prišli, vytvorili víťazovi dvadsiatich grandslamových titulov skvelú kulisu. 

Veľa sa hovorilo o tom, či sa po takej dlhej dobe bude schopný Federer vrátiť na najvyššiu úroveň. V auguste oslávi štyridsiate narodeniny. Otázna tak bola najmä jeho kondícia.

"Dan mal v závere viac energie, ale ja som dobre podával a zvládol som to, som rád," hovoril Federer.

"Bola to veľká skúška mojej kariéry. Vracať sa v tomto veku nie je jednoduché," zdôraznil aj po prvom zápase.

Pandémia mu to uľahčila

Federer je dnes svetovou päťkou. Hoci rok nehral, pandémia COVID-19 zapríčinila, že tenisti v roku 2020 neprichádzali o body. Opatrenia mali v prvom rade chrániť tých, ktorí nechceli či nemohli kvôli šíriacej sa nákaze vycestovať. Pomohli však aj zranenému Federerovi.

Návrat po takej dlhej dobe by preňho znamenal, že by začínal od nuly a musel sa spoliehať iba na voľné karty.

Švajčiar načal svoju 24. sezónu na okruhu ATP. Prvýkrát si zahral ešte v roku 1998. To mal mal Dominic Thiem päť rokov, Daniil Medvedev dva roky. Obaja sú dnes v rebríčku pred ním. 

"Zbožňujem, keď ho môžem sledovať. Som jeho veľkým fanúšikom a som rád, že si opäť môžem zapnúť jeho zápasy," hodnotil počas turnaja v Dauhe Dominic Thiem, najvyššie nasadený hráč podujatia. 

Federer a Thiem sa môžu stretnúť vo finále.

"Bez Rogera by tenis, aký ho poznáme dnes, ani neexistoval," pridal sa Kazach Alexander Bublik.

Federer sa vo štvrťfinále stretne s Gruzíncom Nikolozom Basilašvilim. Doposiaľ spolu odohrali jeden zápas. Pred piatimi rokmi na Australian Open vyhral Federer. 



Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Federer sa po 405 dňoch vrátil. So súperom odohral asi 20 setov