Skončila sa historická séria slávnej tenisovej trojice, jednotkou je opäť Medvedev

Daniil Medvedev.
Daniil Medvedev. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|13. jún 2022 o 10:23

Nové kariérne maximum má aj Alexander Zverev.

BRATISLAVA. Na čelo rebríčka ATP sa dnes, teda k 13. júnu, vrátil ruský tenista Daniil Medvedev. Vystriedal na tejto pozícii Novaka Djokoviča.

Na tomto fakte už nič nemohlo ovplyvniť ani jeho finálová prehra na turnaji v s'Hertogenboschi s Timom van Rijthovenom.

Medvedev tak načal svoj štvrtý týždeň na poste najlepšieho tenistu sveta. Naopak, na teraz nepridá ďalšie týždne historický rekordér Novak Djokovič. Ten už bol jednotkou 373 týždňov.

To je medzi mužmi absolútny historický rekord. Viac sa vo dvojhre podarilo byť na prvej priečke iba Nemke Steffi Grafovej, ktorá bola jednotkou 377 týždňov.

Djokovič prišiel teraz o post jednotky preto, že sa mu odpočítali body za minuloročné víťazstvo na Roland Garros. Pre pandémiu bol vlani mierne posunutý kalendár a to zapríčinilo, že Djokovič prišiel o body až teraz.

Na svoj vlaňajší výkon tento rok v Paríži nadviazať nedokázal, keď vypadol vo štvrťfinále s Rafaelom Nadalom.

Navyše to vyzerá tak, že tak skoro ani nebude mať možnosť sa na pozíciu najlepšieho tenistu sveta vrátiť. Wimbledon sa totiž rozhodol zakázať účasť ruských a bieloruských tenistov, teda aj Medvedeva, na turnaji. Ako reakciu na to ATP odňala turnaju udeľovanie bodov. Hráči tak po Wimbledone prídu o body, ale žiadne nové nezískajú.

Zo situácie bude paradoxne profitovať suspendovaný Medvedev, keďže Djokovič obhajuje v Londýne víťazstvo a s určitosťou stratí 2000 bodov. Rus obhajuje iba 180 bodov.

Srbský tenista spadol až na pozíciu svetovej trojky. To znamená, že prvýkrát od novembra 2003 sa stane, aby nikto z trojice Novak Djokovič, Rafael Nadal a Roger Federer nebude v rebríčku ATP na jednej z prvých dvoch priečok.

Nové kariérne maximum v podobe druhého miesta si vytvoril Alexander Zverev, ktorý si hrozivo poranil členok pri páde v semifinále Roland Garros proti Rafaelovi Nadalovi. Jeho zranenie je natoľko vážne, že si bude vyžadovať niekoľkomesačné liečenie. Nie je isté, ani či stihne US Open na konci augusta.

Na štvrtej pozícii je Rafael Nadal, šampión z Roland Garros. Na piatej priečke je s novým maximom jeho finálový súper Nór Casper Ruud.

Zaujímavé zmeny sa však udiali aj na nižších priečkach. Senzačný šampión z s'Hertogenboschu Tim van Rijthoven poskočil o 99 miest a dostal sa na 106. priečku, čo je jeho nové maximum.

Stále klesá dlhodobo zranený Roger Federer, ktorému patrí 68. pozícia. Slovenskou jednotkou je s prehľadom Alex Molčan na 45. priečke. Slovensko nemá žiadne iné zastúpenie v top 100 rebríčka ATP.

Rebríček ATP - 13. jún

Poradie

Poradie za minulý týždeň

Meno

krajina

body

1.

(2.)

Daniil Medvedev

Rusko

7 950

2.

(3.)

Alexander Zverev

Nemecko

7 075

3.

(1.)

Novak Djokovic

Srbsko

6 770

4.

(4.)

Rafael Nadal

Španielsko

6 525

5.

(6.)

Casper Ruud

Nórsko

5 050

6.

(5.)

Stefanos Tsitsipas

Grécko

4 945

7.

(7.)

Carlos Alcaraz

Španielsko

4 893

8.

(8.)

Andrej Rubľov

Rusko

4 125

9.

(9.)

Félix Auger-Aliassime

Kanada

3 895

10.

(10.)

Matteo Berrettini

Taliansko

3 570

45.

(46.)

Alex Molčan

Slovensko

1 046

118.

(114.)

Norbert Gombos

Slovensko

521

169. 

(158.)

Andrej Martin

Slovensko

329

199.

(182.)

Filip Horanský

Slovensko

293

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Skončila sa historická séria slávnej tenisovej trojice, jednotkou je opäť Medvedev