Víťaz berie všetko. V Melbourne sa môže zmeniť post svetovej jednotky

Španielsky tenista Carlos Alcaraz (vpravo) si podáva ruku so Srbom Novakom Djokovičom.
Španielsky tenista Carlos Alcaraz (vpravo) si podáva ruku so Srbom Novakom Djokovičom. (Autor: TASR/AP)
SITA|12. jan 2024 o 13:51

Teoretickú šancu má aj Daniil Medvedev.

BRATISLAVA. Ak španielsky tenista Carlos Alcaraz zvíťazí na Australian Open, stane sa novou svetovou jednotkou v dvojhre mužov.

V prípade vysnívaného finále medzi svetovou jednotkou Novakom Djokovičom a dvojkou Alcarazom nastane situácia atraktívna pre fanúšikov, a síce v duchu hesla: "Víťaz berie všetko".

Djokovič síce má na čele rebríčka naoko pohodlný náskok 2200 bodov pred Alcarazom, ale 2000 bodov sa mu na začiatku turnaja v Melbourne automaticky odráta ako obhajcovi titulu.

Reálne teda bude vpredu len o 200 bodov a pozíciu jednotky si udrží len vtedy, ak vo finále zdolá Alcaraza a opäť posunie rekord v počte titulov z úvodného grandslamového turnaja sezóny na číslo 11.

Na rozdiel od 36-ročného Djokoviča o 16 rokov mladší Alcaraz neobhajuje body z vlaňajška, keďže v roku 2023 v Melbourne pre zranenie chýbal. Informuje o tom oficiálny web ATP Tour.

Titul v Melbourne môže za istých okolností zaručiť prvé miesto v rebríčku aj Rusovi Daniilovi Medvedevovi. Je to však podmienené aj tým, že ani jeden z dvojice Djokovič - Alcaraz sa nesmie dostať do semifinále.

V porovnaní dosiaľ strávených týždňov na čele svetového mužského hodnotenia z tejto trojice jednoznačne kraľuje Djokovič so 407 týždňami. Mladík Alcaraz bol na čele dosiaľ 36 týždňov a Medvedev 16.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Víťaz berie všetko. V Melbourne sa môže zmeniť post svetovej jednotky