Česko má ďalší tenisový zjav. Má 19, vyradila svetovú jednotku a prepísala dlhoročné zápisy

Linda Nosková na Australian Open 2024.
Linda Nosková na Australian Open 2024. (Autor: TASR/AP)
Václav Dobeš|21. jan 2024 o 18:45 (aktualizované 22. jan 2024 o 08:00)

Aká bola cesta mladej Češky pred skalpom svetovej jednotky?

BRATISLAVA. Iba 19-ročná Linda Nosková sa na tohtoročnom Australian Open postarala o zatiaľ najväčšie prekvapenie, keď vyradila svetovú jednotku Igu Swiatekovú.

Jej senzačná výhra v treťom kole však nebolo to posledné, čo sa jej v Austrálii podarilo. Po tom, čo v osemfinále skrečovala zápas jej súperka Jelina Svitolinová, je Nosková už vo štvrťfinále grandslamu.

Na svoj talent ale poukázala už v minulosti ako juniorka. Aká bola cesta rodáčky z českého mesta Přerov na hlavný okruh WTA?

Linda Nosková (vľavo) a Iga Swiateková na Australian Open 2024.
Linda Nosková (vľavo) a Iga Swiateková na Australian Open 2024. (Autor: TASR/AP)

Úspešná juniorská kariéra

Nosková sa k tenisu dostala v desiatich rokoch vďaka svojmu otcovi a úplne prvýkrát začala trénovať vo Valašskom Meziříčí.

Češka v pomerne mladom veku spolupracovala na technike úderov spoločne s Melanie Molitorovou, mamou Martiny Hingisovej, ktorá v tom čase bývala v Rožnove pod Radhoštom. Neskôr začala Nosková trénovať v TK Precheza Přerov.

Ako juniorka zaznamenala mnoho úspechov. Najcennejší juniorský titul získala v roku 2021. Na antukovom Roland Garros si došla po svoj prvý grandslamový titul ako prvá Češka od Hany Mandlíkovej v roku 1978.

V rovnakom roku ako Linda tam medzi ženami ovládla dvojhru aj štvorhru Barbora Krejčíková.

O pár mesiacov neskôr sa stala víťazkou Pardubickej juniorky, keď vo finále zdolala Nikolu Bartůňkovú.

O dva týždne neskôr ovládla český národný šampionát žien a stala sa iba druhou tenistkou, ktorá sa tešila z víťazstva na oboch podujatiach v rovnakom roku. Nosková sa v rebríčku junioriek dostala najvyššie na 5. miesto.

Debut na hlavnom okruhu pred domácim publikom

Rok po triumfe na parížskom grandslame začala zbierať skúsenosti medzi dospelými. Grandslamový debut mala na Roland Garros.

Zvládla trojkolovú kvalifikáciu, keď v jej finále prešla do hlavnej súťaže cez Slovenku Rebeku Šramkovú.

Tam si zmerala sily s víťazkou US Open Emmou Raducanuovou. Britke nakoniec podľahla až v troch setoch.

Premiéru zažila aj na okruhu WTA, keď dostala divokú kartu do hlavnej súťaže TK Sparta Prague Open v Prahe.

Pred domácim publikom si pripísala prvé víťazstvo na okruhu WTA, keď v prvom kole skrečovala zápas jej súperka Natalia Vichljancevová.

Prešla aj cez vtedy 38. hráčku sveta Alize Cornetovú a oslávila tak prvý skalp hráčky z TOP 100.

Zastavila ju až v semifinále neskoršia víťazka Marie Bouzková. Vďaka tomuto výsledku sa v rebríčku WTA prvýkrát posunula do najlepšej stovky.

V rovnakom roku sa úspešne kvalifikovala aj do hlavnej súťaže US Open a sezónu zakončila ako 91. hráčka sveta.

Austrália jej pasuje

V Austrálii sa Noskovej darilo aj pred rokom. Ako 102. hráčka sveta postúpila z kvalifikácie do hlavnej súťaže, kde sa dočkala veľkého úspechu.

Zaznamenal prvú výhru nad hráčkou TOP 10, keď zdolala Dariu Kasatkinovú. Prešla aj cez Victoriu Azarenkovú, Ons Jabeurovú a postúpila do svojho prvého finále na okruhu WTA.

Tam v dvoch setoch nestačila na Sabalenkovú. Vďaka tomuto výsledku sa prvýkrát posunula do TOP 50 a zároveň sa stala najmladšou finalistkou turnaja kategórie WTA 500 od Caroline Wozniackej v roku 2008.

Druhé finále v tom istom roku si zahrala v Prahe, keď v dvoch setoch prehrala s Japonkou Nao Hibinovou. Zaznamenala tiež skalpy hráčok ako Garbine Muguruzová, Ljudmila Samsonovová alebo Petra Kvitová.

Na konci roka debutovala v tímovej súťaži Billie Jean King Cup. Za svoje výkony v roku 2023 bola dokonca nominovaná na cenu "Zlepšenie roka" na okruhu WTA.

Skalp svetovej jednotky a postup do osemfinále

Úspešné je zatiaľ aj jej tohtoročné pôsobenie u protinožcov. V Brisbane došla do semifinále, keď nestačila na neskoršiu víťazku Jelenu Rybakinovú.

Na Australian Open v tomto roku debutuje v hlavnej súťaži. Prvú výhru zaznamenala nad krajankou a 31. nasadenou Mariou Bouzkovou a následne aj trojsetový súboj s kvalifikantkou McCartney Kesslerovou.

Prvýkrát sa na grandslame dostala do 3. kola, v ktorom ju čakala svetová jednotka, Poľka Iga Swiateková. Druhé vzájomné stretnutie týchto hráčok už bolo oveľa vyrovnanejšie.

VIDEO: Zostrih zápasu Linda Nosková - Iga Swiateková

Víťazstvo nakoniec slávila 19-ročná Češka po troch setoch 3:6, 6:3, 6:4. Nosková tak zaznamenala prvé víťazstvo nad svetovou jednotkou.

Stala sa zároveň prvou tínedžerkou od roku 1999, ktorá na Australian Open vyradila líderku rebríčka.

V boji o štvrťfinále sa stretla s devätnástou nasadenou Jelinou Svitolinovou z Ukrajiny. Tá mala solídny začiatok sezóny, keď na prvom turnaji v Aucklande postúpila až do finále. Na prvom grandslame sezóny dovtedy nestratila jediný set.

V osemfinále však proti Noskovej skrečovala zápas už za stavu 3:0 pre Češku. Urobila tak pre problémy s chrbtom.

"Toto sa mi asi nestalo nikdy predtým, takáto vystreľujúca bolesť. Už som mala problémy s chrbtom, ale to bola len únava po zápase. Prišlo to naozaj z ničoho nič," uviedla Svitolinová.

Nosková vo štvrťfinále narazí na ďalšiu Ukrajinku Dajanu Jastremskú, ktorá vyradila Victoriu Azarenkovú v dvoch setoch 7:6 (6), 6:4.

Autor píše pre portál tbtennis.cz

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Česko má ďalší tenisový zjav. Má 19, vyradila svetovú jednotku a prepísala dlhoročné zápisy