V škole ju veľmi nepoznajú, na kurtoch áno. Má pätnásť a odvážny cieľ: grandslamový turnaj

Mia Pohánková.
Mia Pohánková. (Autor: Foto: Marko Erd/SME)
Nikola Baďová|15. jan 2024 o 10:30

V Leviciach sa mohla venovať iba basketbalu alebo tenisu.

Možno z nich raz vyrastú hviezdy slovenského aj svetového športu. Sportnet prináša seriál Slovenské talenty, spovede mladých športovcov, ale aj ich rodičov. Príbehy o tom, prečo športujú, ako začínali, čo už majú za sebou a aké majú sny. Všetci športovci, ktorých príbehy spracujeme v seriáli, sú členmi Juniorského olympijského Top tímu, kam ich vybrali vďaka výnimočným výsledkom dosiahnutým v roku 2022.

BRATISLAVA. Game, set, match Mia Pohánková.

V lete vybojovala na Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) zlatú medailu v tenisovej štvorhre. V októbri pridala striebro na majstrovstvách Európy do šestnásť rokov, za čo si vyslúžila účasť na prvom ženskom turnaji J&T Banka Slovak Open 2023. 

Pätnásťročná tenistka Mia Pohánková v Bratislave prekvapila. Z kvalifikácie sa prebojovala až medzi najlepšiu osmičku. 

Talentovanú reprezentantku motivuje svetová jednotka Iga Swiateková a jej snom je vyhrať US Open. 

Súťaživá a tvrdohlavá

Pohánková pochádza zo športovej rodiny. Otec Ľuboš Pohánka je bývalý basketbalista, ktorý doteraz pôsobí v štruktúrach levického klubu. 

„Keď boli deti malé, chodili na moje zápasy. Mia však už toho veľa nestihla. Po skončení kariéry som sa naďalej venoval basketbalu a deti boli stále v športovej hale. Mali k tomu vzťah. Obe si hádzali na kôš. Basketbal ju bavil, ale manželka nechcela, aby sa mu venovala. No a veľa možnosti športového vyžitia pre malé deti v Leviciach nie je, zostal iba tenis,“ vysvetľuje otec. 

„Som veľmi súťaživá. Mamin názor bol, že basketbal je príliš chlapčenský šport a pre dievčatá sa nehodí,“ doplní Mia. 

Aj príbeh mladej tenistky potvrdzuje, aká dôležitá je pre rast a vývoj mnohých nádejných športovcov zanietenosť rodičov.

„Imponuje mi, keď rodičia vedú deti k športu. Myslím si, že ich to naučí súťaživosti a zodpovednosti. Moje deti šport baví. Mia sa hodí na individuálny šport. Je tvrdohlavá a ide si za cieľom. Od malička chodila na nejaké súťaže a turnaje, kde sa porovnávala s inými deťmi,“ hovorí bývalý basketbalista.

Brat Jakub je o dva roky starší a pri basketbale zostal. Obe deti si šport zamilovali. 

„Veľmi sa tešili na tréningy, nemusel som ich nútiť. Vysvetľoval som im, že keď niečo robia, nech to robia stopercentne a aby si v staršom veku nemuseli vravieť, že mohli urobiť viac. V tomto duchu ďalej vyrastajú,“ pokračuje otec. 

„Brala som to ako zábavu. Na začiatku sme veľa pohybových cvičení, ktoré ma veľmi bavili. Vážne som začala brať tréning pred troma alebo štyrmi rokmi,“ hovorí Mia.

Rast po boku bývalej nádeje

Tréner Róbert Gašparetz pozná Miu dlho. Takisto pochádza z Levíc a jeho tenisovú kariéru pribrzdilo vážne zranenie ramena. Rozhodol sa pokračovať v kariére trénera, aby skúsenosti a predpoklady odovzdal mladším zverencom. 

„Nerád sa chváli, ale spolu s bratom patrili medzi najväčšie slovenské tenisové talenty za posledné roky. Mal však smolu na vážne zranenia, ktoré ho pribrzdili, aby pokračoval na profesionálnej úrovni. Ak by sa mu vyhli, bol by z neho veľmi solídny tenista,“ chváli trénera Pohánka. 

Mia Pohánková s trénerom Róbertom Gašparetzom.
Mia Pohánková s trénerom Róbertom Gašparetzom. (Autor: Foto: Marko Erd/SME)

Mladú tenistku najprv viedol trénerov brat, ale rodičia neskôr zistili, že podmienky v rodnom meste nestačia. 

„Potrebovali lepšie možnosti pre profesionálny tenisový rast. Dohodli sme sa a začali sme trénovať v Trnave, kde sme pôsobili dva roky,“ vysvetľuje Gašparetz. 

„V Trnave bolo viac hráčok, iné prostredie a tréneri. Fungovalo to tam inak. Dochádzala som iba prvý týždeň, potom som začala bývať priamo v akadémií,“ dodá Mia. 

Spokojnosť v hlavnom meste

Od decembra 2022 však mladá tenistka trénuje v Národnom tenisovom centre (NTC). 

„Dostala ponuku trénovať za výsledky na minuloročných majstrovstvách Európy. Súhlasili aj rodičia,“ hovorí tréner. 

Pohánková obsadila na európskom šampionáte dve druhé miesta – v individuálnej súťaži aj súťaži družstiev. 

„Sú tu sústredení najlepší hráči a hráčky z celého Slovenska. Má sa s kým porovnávať. Sú tu solídni tréneri a zázemie,“ doplní otec. 

Rodičia si prenajali byt kúsok od tréningového centra. 

„Mia je najmladšia členka v NTC, prišla sem ako štrnásťročná. V Bratislave s ňou musel niekto byť. Našťastie, má babičku na plný úväzok. Naša práca neumožňuje, aby sme s ňou stále boli v hlavnom meste,“ opisuje otec. 

Tréner i rodičia sa vyjadrujú o novom pôsobisku iba pozitívne. „Máme plnú podporu NTC. Sme maximálne spokojní, ako sa o nás starajú,“ vraví Pohánka. 

„Tenisový zväz financuje prípravu hráčov, ktorí sú pod záštitou NTC. Ja som takisto evidovaný pod zväzom,“ doplní tréner. 

Turnaj za odmenu

Mladá tenistka dostala na konci sezóny možnosť zúčastniť sa na prvom ženskom tenisovom turnaji v kariére. 

„Už sme plánovali koniec sezóny, keď sa naskytla táto šanca. Po majstrovstvách Európy mi udelili voľnú kartu,“ usmeje sa Mia. 

„Mal som tušenie, že účasť na turnaji dostane za odmenu. Prišlo to. Keď sa to Mia dozvedela, cítil som z nej nadšenie. Veril som, že si to užije. Pred akciou v Bratislave sme boli na antukovom turnaji v Dubrovníku. Mala iba niekoľko dní na prechod na tvrdý povrch. Zvládla to bravúrne. Ak bude takto i naďalej pristupovať k tenisu, tak má veľký potenciál sa zlepšovať veľkými krokmi,“ chváli zverenkyňu tréner. 

Pätnásťročná hráčka priznala, že v turnaji mala trochu šťastie na žreb. 

„Hneď v prvom kole kvalifikácie súperka skrečovala. Aj som sa potešila, aj nie. Chcela som si už zahrať nejaký zápas. Mala som však deň navyše na trénovanie. Kvalitný sparing partner pri tréningu ma viac naštartoval. Verila som si. 

Mia Pohánková sa teší z výhry na turnaji v Bratislave.
Mia Pohánková sa teší z výhry na turnaji v Bratislave. (Autor: Facebook Slovenský tenisový zväz)

Ďalší deň som hrala zápas. Na začiatku som nevedela, čo mám čakať. Súperka bola staršia a skúsenejšia. Zvládla som to a postúpila som do hlavnej súťaže. Mala som priaznivý žreb, v prvom kole ma čakala lucky loserka, ktorú som už predtým videla hrať. Niečo som o nej vedela. Vyhrala som,“ opisuje. 

Vyspelejšie protihráčky

Postup do druhého kola bol veľký úspech. Pätnásťročný talent však udivoval ďalej. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»V škole ju veľmi nepoznajú, na kurtoch áno. Má pätnásť a odvážny cieľ: grandslamový turnaj