Slovenky zvládli záverečnú drámu. Zo skupiny však nepostúpia

Tereza Mihalíková a Viktória Kužmová.
Tereza Mihalíková a Viktória Kužmová. (Autor: Reuters)
TASR, SITA|2. nov 2021 o 23:12 (aktualizované 3. nov 2021 o 09:48)

Slovensko zdolalo USA 2:1 na zápasy.

Pohár Billie Jean Kingovej - finálový turnaj (Praha)

C-skupina:

Slovensko - USA 2:1

Shelby Rogersová - Viktória Kužmová 4:6, 4:6

Danielle Collinsová - Anna Karolína Schmiedlová 6:3, 6:2

Viktória Kužmová, Tereza Mihalíková - Caroline Dolehideová, CoCo Vandeweghová 6:2, 6:7(5), 12:10

PRAHA. Slovenské tenistky vyhrali vo svojom druhom vystúpení na finálovom turnaji Pohára Billie-Jean Kingovej v Prahe nad USA 2:1.

Vo štvorhre sa o rozhodujúci bod postarali Viktória Kužmová a Tereza Mihalíková, ktoré zdolali tandem Caroline Dolehideová, CoCo Vandewegheová 6:2, 6:7 (5) a 12:10.

O víťazovi skupiny a postupujúcom medzi elitné kvarteto definitívne rozhodne stredajší záverečný duel v skupine medzi USA a Španielskom.

"Je to pre nás veľké víťazstvo, zdolať Američanky na takomto podujatí je mimoriadne cenné. Na hráčky som pyšný, bojovali o každú loptičku a som šťastný, že sme to dotiahli k víťazstvu," povedal bezprostredne po triumfe kapitán Matej Lipták.

Viktória Kužmová v prvom pozápasovom rozhovore vyzdvihla odolnosť tímu: "Je skvelé, že sme zvládli koncovku. Už včera to bolo tesné a chýbalo nám málo k víťazstvu, dnes sme to dokázali a sme šťastné."

Rozhodujúcu štvorhru odštartovalo lepšie slovenské duo, ktoré hneď v prvej hre prelomilo servis Vandewegheovej a brejk následne potvrdili na podaniach Kužmová i Mihalíková na 3:1 vo svoj prospech. Američanky kazili oveľa častejšie ako ich súperky a Dolehideová v siedmej hre stratila servis na nulu.

Slovenky vzápätí na Mihalíkovej podaní využili tretí setbal. Druhý set sa začal rovnako ako ten prvý stratou podania Vandewegheovej, slovenská dvojica následne zvýšila na 2:0 a za stavu 3:1 mala k dispozícii ďalšie dva brejkbaly.

Američanky ich odvrátili a v šiestej hre pri podaní Kužmovej po svojom premiérovom brejku vyrovnali na 3:3. O osude druhého setu rozhodla až skrátená hra, Američanky z 1:2 otočili na 5:2 a vynútili si supertajbrejk.

V ňom prišla slovenská dvojica o náskok 8:4 a za stavu 9:10 čelila mečbalu, tri vyhraté loptičky za sebou však znamenali triumf Kužmovej a Mihalíkovej. Ani ten však nestačil na to, aby si uchovali šancu na víťazstvo v C-skupine a tým aj postup do semifinále.

V prípade stredajšieho víťazstva Američaniek nad Španielkami 2:1 a pri rovnosti získaných bodov aj setov by o postupujúcom rozhodla vyššia percentuálna úspešnosť získaných gemov.

A tú už Slovenky nemôžu mať lepšiu ako jeden z dvojice USA - Španielsko. Potvrdila to aj oficiálna turnajová webová stránka billiejeankingcup.com, ktorá uviedla:

"Slovensko podľahlo Španielsku 1:2 a aj napriek víťazstvu nad USA príde o šancu na postup do semifinále pre nižšie percento víťazných gemov.

O víťazovi C-skupiny a teda postupujúcom rozhodne zápas Španielsko - USA. Američanky sú v pozícii, že musia v tomto zápase zvíťaziť."

Tabuľka C skupiny

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Billie Jean King Cup»Slovenky zvládli záverečnú drámu. Zo skupiny však nepostúpia