Zdolal favorita. Vo svojej krajine nemá s kým trénovať, chodí k Nadalovi

Emil Ruusuvuori.
Emil Ruusuvuori. (Zdroj: TASR/AP)
Jana Sedláková|29. mar 2021 o 17:30

Emil Ruusuvuori hrá v Miami prelomový turnaj.

MIAMI. Vymenovať päť fínskych hokejistov by pre športového fanúšika nebol žiadny problém. No povedať mená fínskych tenistov? To by bola zrejme náročná úloha aj pre veľkých zanietencov.

V posledných mesiacoch sa však o jednom začína hovoriť čoraz častejšie.

"Meno, ktoré by sme sa mali naučiť vyslovovať - Emil Ruusuvuori," napísala oficiálna twitterová stránka ATP po tom, čo 21-ročný Fín postúpil do štvrtého kola prestížneho turnaja v Miami.

Pod príspevkom sa hneď objavilo niekoľko postrehov fanúšikov, ktorí mali s výslovnosťou veľký problém.

"Asi by sme ho mali volať iba Emi," písal jeden z nich. "V angličtine by bol Emil Rosemountain, vo švédčine Rosberg," pridal sa ďalší.

Jeho meno v doslovnom preklade do slovenčiny znamená Vrch ruží.

Zdolal svetovú sedmičku

Rodák z Helsínk hrá v Miami iba svoj druhý turnaj na úrovni ATP Masters 1000.

V auguste 2020 sa v New Yorku pri svojej premiére dostal do druhého kola. Turnaj sa tradične hrá v Cincinnati, ale pre pandemické opatrenia bol presunutý. 

Tento rok v Miami najskôr zdolal tínedžera Carlosa Alcaraza a v druhom kole prišlo jedno z najväčších víťazstiev v jeho kariére. Fín otočil zápas so svetovou sedmičkou Alexandrom Zverevom.

Že to nebolo náhoda, potvrdil aj v treťom kole, keď mu v troch setoch podľahol Švéd Mikael Ymer. 

"Rozhodujúci bol prvý zápas, dal mi šancu hrať proti Alexandrovi Zverevovi. Som rád, že som ho po slabšom štarte dokázal zdolať. V závere som zostal mentálne silný," hodnotil výhru proti hráčovi najlepšej desiatky Ruusuvuori.

"Hrať proti takýmto skvelým hráčom mi dáva veľa do mojej budúcnosti, som za to rád," dodal.

V osemfinále sa stretne s ďalším talentovaným mladíkom Jannikom Sinnerom.

Bude mať nové kariérne maximum

Mladý tenista sa začal presadzovať už v roku 2019, na challengerových podujatiach bol takmer neporaziteľný. Od júna do novembra vyhral štyri challengery a hral jedno ďalšie finále.

V auguste 2020 sa dostal premiérovo do prvej svetovej stovky. Odvtedy stúpa nahor. Momentálne je na 83. mieste. Po Miami si však s určitosťou vytvorí nové kariérne maximum.

Nebyť pandémie koronavírusu, ktorá prerušila tenisovú sezónu od marca do augusta, zrejme by už dnes bol na vyšších pozíciách.

Vlani ho ATP nominovala na ocenenie Nováčik roka. Nakoniec v ankete nevyhral. Víťazom sa stal Carlos Alcaraz, ktorého teraz v Miami zdolal v prvom kole.

Vo Fínsku nemal možnosti, trénuje s Nadalom

V roku 2019 vyhral Ruusuvuori počas svojho víťazného ťaženia challengerový turnaj Rafa Nadal Open, ktorý organizuje priamo Nadal. Táto výhra preňho znamenala veľa aj do budúcnosti.

Odmenou totiž bolo, že medzi sezónami mohol absolvovať s víťazom dvadsiatich grandslamov tréningy priamo v jeho akadémii. Do akadémie sa prišiel Fín pripravovať aj o rok neskôr.

"Mám rád túto každoročnú rutinu. Je to vždy veľká česť zdieľať kurt s Rafom Nadalom," napísal na instagram.

Vo Fínsku nemá príliš veľa možností, s kým by mohol trénovať. Je jasnou národnou jednotkou. Druhý najlepší Fín Patrik Niklas-Salminen je v rebríčku až na 457. mieste.

Preto rád využíva možnosť ísť do tréningového centra k Rafaelovi Nadalovi. "Je to úplne iný level, ako triafa loptičky, aké má intenzívne tréningy," hovoril pre ATP.

Jeho tréner Federico Ricci mu navyše dáva za úlohu, aby sledoval staršie zápasy najlepších tenistov a učil sa podľa nich. 

"Keď sme mali počas pandémie viac času, sledoval som zápasy Samprasa či Agassiho. Snažil som sa pozerať na to, čo robili tak dobre a pokúšam sa niečo z ich hry dostať aj do svojej," vravel. 

Chce vyhrať grandslam 

Už čoskoro sa Ruusuvuori môže stať historicky druhým najlepším Fínom vo dvojhre. Väčšina jeho krajanov sa vyššie ako okolo päťdesiateho miesta nedostala.

Jedinou výnimkou bol vo dvojhre Jarkko Nieminen, ktorý bol svetovou 13-tkou. Vo štvorhre malo Fínsko svetovú jednotku a grandslamového víťaza Henriho Kontinena. 

Práve Nieminen je Ruusuvuoriho veľkým vzorom. Športový vzor mal aj z radu hokejistov. Inšpiroval ho legendárny Teemu Selänne. Ak by nebol tenistom, možno by dokonca dnes bol hokejistom.

Lákalo ho to aj k bedmintonu. Ten často hrával so svojou mamou Evou. Jeho cit pre hru si všimol tenisový tréner Mika Muilu a odporučil mu, aby prešiel radšej na tenis.

Okrem športu ho zaujíma aj hudba. Má talent pre hru na bicích.

Nevie si tiež predstaviť cestovať bez PlayStation. "V tejto dobe trávime veľmi veľa času v izbe, takže je to aspoň nejaká vec, ktorú môžem robiť," priznal na margo cestovania za turnajmi v čase pandémie.

A aké má Ruusuvuori tenisové ambície do budúcnosti? "Je to jednoduché, chcem vyhrať grandslam," uzavrel pre ATP.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Zdolal favorita. Vo svojej krajine nemá s kým trénovať, chodí k Nadalovi