Má 23 rokov, tetovanie a za sebou štyri operácie. Prekvapila favoritky

Ana Konjuhová.
Ana Konjuhová.
Jana Sedláková|27. mar 2021 o 06:00

Chorvátka Konjuhová sa v Miami pokúša o návrat medzi tenisovú špičku.

MIAMI. Keď mala pätnásť rokov, veľmi chcela, aby jej rodičia dovolili dať si tetovanie. Súhlasili, no mali jednu podmienku. Musí vyhrať juniorský grandslamový turnaj.

Mladej chorvátskej tenistke Ane Konjuhovej sa to nakoniec podarilo. V roku 2013 vyhrala medzi dievčatami Australian Open aj US Open.

Odvtedy nosí na ľavom zápästí vytetovaný malý krížik a nápis "viera". 

Krátko po tomto úspechu sa už rozhodla prejsť hrať medzi ženy. Zostávať v juniorskej kategórii po takto úspešnej sezóne nedávalo zmysel.

Veľké zdravotné problémy

O rok neskôr sa už dostala do prvej svetovej stovky. V tej chvíli bola najmladšia členka svetovej špičky. O ďalší rok už vyhrala v Nottinghame svoj prvý turnajový titul. Mala sedemnásť rokov. Bola najmladšia turnajová víťazka za desať rokov.

Po roku opäť dosiahla veľkú vec - bola na US Open v grandslamovom štvrťfinále.

Zdalo sa, že v najbližších rokoch už bude iba stúpať v rebríčku. Možno čoskoro aj vyhrá grandslamový turnaj či sa stane svetovou jednotkou.

Jej kariéra sa však nakoniec uberala iným smerom. 

Už od detstva mala zdravotné problémy problémy. Ako juniorka neustále cítila bolesti v lakti. "Aby som mohla ďalej pokračovať, musela som neustále jesť tabletky od bolesti. Potom mi jeden lekár poradil, aby som skúsila ísť na operáciu," spomínala pre portál behindtheracquet.com.

Operácia sa vydarila a na začiatku seniorskej kariéry už žiadnu bolesť necítila. Trvalo to približne tri a pol roka.

"Bola som svetová dvadsiatka, najvyššie, ako som kedy bola, veci sa vyvíjali až príliš dobre. No jedno ráno som sa zobudila na turnaji v Kanade a nemohla som ani vystrieť pravú ruku," hovorila o sezóne 2017. 

Po US Open 2017 musela predčasne ukončiť sezónu. 

Náročná operácia zabrala

Ďalšie sezóny odvtedy boli plné zdravotných problémov. Dokopy odohrala iba deväť zápasov za dva roky. Lekári nevedeli prísť na to, čo ju trápi, že sa bolesť neustále vracia.

Keď v roku 2019 hovorila pre portál behindtheracquet.com svoj príbeh, cítila sa bezradná. "Skúšam všetky možné techniky úderov, rakety, struny. Je to bezútešné, že tento šport, ktorému som zasvätila svoj život, mi spôsobuje toľko problémov," vravela.

"Keby som tak nezbožňovala tie žlté loptičky, dávno by som to zabalila, no povedala som si, že skúsim tomu dať ešte jednu šancu," vysvetľovala.

"Znova a znova som bola sklamaná. Spravíte všetko dobre, ale vaše telo vám vždy povie nie," spomínala pre web WTA pred začiatkom tohtoročného turnaja v Miami.

Podstúpila štvrtú a najnáročnejšiu operáciu - rekonštrukciu ulnárneho väzu. Operácia trvala dve a pol hodiny.

"Mám síce len 70-percentnú šancu, že sa ešte vrátim, ale idem do toho. Mám tento cieľ a iný výsledok neakceptujem," hovorila v roku 2019.

Túto operáciu podstupuje iba málo tenistov. Oveľa bežnejšia je pre hráčov bejzbalu. Vedela však, že je to jej posledná šanca, ak by nevyšlo ani toto, zrejme by musela skončiť s tenisom úplne.

"Keď mi to lekár povedal, bola som rozhodnutá do piatich minút. Povedala som: Poďme do toho!" vravela pred Miami Konjuhová pre web WTA.

Výzva v 2. kole v Miami

Zdá sa, že posledná operácia sa skutočne podarila. Zrejme jej pomohla aj koronapauza, pre ktorú sa tenisová sezóna od marca do augusta zastavila.

Vyhrala hneď svoj prvý turnaj v roku 2020. V septembri z Záhrebe zvíťazila na malom ITF podujatí s dotáciou 25-tisíc dolárov.

Konjuhová končila sezónu na 538. mieste. No bol to veľký posun, rok predtým bola na 1270. mieste.

Na prestížny turnaj v Miami 2021 jej organizátori udelili voľnú kartu.

"Nemám žiadny plán B. Veľa ľudí sa ma na to pýtalo najmä v časoch, keď sme boli v karanténe. Neskôr si nájdem niečo, v čom som dobrá, ale teraz sa chcem sústrediť len na tenis," povedala pre WTA.

Turnaj v Miami je zatiaľ jej veľkým návratom. V prvom kole zdolala Konjuhová Kateřinu Siniakovú. Bolo to jej prvé víťazstvo na hlavnom okruhu od roku 2018. Symbolicky, túto istú súperku zdolala v roku 2013 vo finále juniorského Australian Open. 

"Spomínam si na to finále Australian Open. Hrali sme proti sebe viackrát. Poznám jej slabé aj silné stránky, využila som to. Tento zápas bol podľa mňa dobrý aj v porovnaní s tým, čo som hrávala kedysi. Som rada, že som späť," vravela Konjuhová po zápase. 

V druhom kole ju čakala veľká výzva. Svetová devätnástka Američanka Madison Keysová. Konjuhová zvíťazila vo dvoch setoch. Prvýkrát za štyri roky zdolala hráčku najlepšej svetovej dvadsiatky.

"Bola som skutočne zvedavá, aká bude jej hra. Viem, že má tvrdé údery a čakala som, že to bude o tom, kto spraví viac chýb. Som rada, že som to nebola ja," hodnotila s úsmevom zápas.

Stále je pritom v rebríčku WTA na 338. mieste.

Inšpiroval ju Andy Murray

"Môj lakeť nikdy nebude úplne v poriadku, ale taká je realita, musím s tým žiť," priznala pre WTA.

Veľkou inšpiráciou pri návrate jej bol Andy Murray, víťaz troch grandslamov a bývalá svetová jednotka. Tiež mu mnohí neverili, že by sa ešte vrátil. Hoci už nedosahuje predchádzajúce výsledky, stále hrá. 

No v porovnaní s Murraym je Chorvátka v inej pozícii. On absolvoval operácie po tridsiatke, Konjuhová má stále len 23 rokov.

"Dokumentárny film o ňom ma rozplakal. V mnohých momentoch som presne vedela, čo cítil," zdôverila sa. 

"Keby som skončila, stále by som sa pýtala: Čo ak? Čo by bolo, keby som pokračovala?" uzavrela. 

V treťom kole v Miami ju čaká aktuálna víťazka Roland Garros a ďalšia hráčka top 20 Iga Šwiateková. Tenistky sa doposiaľ nikdy nestretli.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Má 23 rokov, tetovanie a za sebou štyri operácie. Prekvapila favoritky