Veľká pocta. Kingová je prvou športovkyňou, ktorej udelili Zlatú medailu Kongresu

Tenisová legenda Billie Jean Kingová sleduje finále žien na US Open 2024.
Tenisová legenda Billie Jean Kingová sleduje finále žien na US Open 2024. (Autor: TASR/AP)
TASR|28. sep 2024 o 12:38

Zo sveta športu získali ocenenie doposiaľ len muži.

WASHINGTON. Legendárna americká tenistka Billie Jean Kingová sa stala prvou športovkyňou, ktorá obdržala Zlatú medailu Kongresu, teda najvyššie štátne vyznamenanie v USA spoločne s Prezidentskou medailou slobody.

Návrh zákona na poctu 80-ročnej Kingovej jednomyseľne schválil Senát i Snemovňa reprezentantov a tento týždeň ho spečatil americký prezident Joe Biden.

V priebehu aktívnej kariéry vybojovala Kingová 12 grandslamových titulov v singli, 16 vo štvorhre a 11 v mixe. Neskôr sa angažovala v boji za práva žien v "bielom športe" a výrazne sa zaslúžila o vznik Ženskej tenisovej asociácie (WTA).

"Prelomila bariéry, viedla neprebádané cesty a inšpirovala nespočetné množstvo ľudí, aby sa hrdo a odvážne postavili v boji za to, čo je správne," uviedol spolupredkladateľ zákona Brian Fitzpatrick podľa AP.

Medailu získalo len jedenásť jednotlivcov amerického športu, pričom všetkých desať predchodcov Kingovej je mužského pohlavia.

Na zozname sú bejzbalisti Jackie Robinson a Robert Clement či golfisti Jack Nicklaus, Byron Nelson i Arnold Palmer. Prezidentskú medailu slobody udelili Kingovej už v roku 2009.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Veľká pocta. Kingová je prvou športovkyňou, ktorej udelili Zlatú medailu Kongresu