Preslávil ho Federer. Elegantný úder je na ústupe, medzi elitu ho vrátil finalista z Miami

Roger Federer aj Grigor Dimitrov uprednostnili jednoručný bekhend pred obojručným.
Roger Federer aj Grigor Dimitrov uprednostnili jednoručný bekhend pred obojručným. (Autor: TASR/AP)
Václav Dobeš|8. apr 2024 o 15:10

Sú dni jednoručného bekhendu v tenise zrátané?

BRATISLAVA. Úder, ktorý je v tenise symbolom elegancie. To je jednoručný bekhend. Preslávil ho najmä Roger Federer, ktorý túto techniku zvládal s úplným prehľadom.

Teraz je však na ústupe. Hrá ho čoraz menej hráčov a v tejto sezóne sa stalo prvýkrát po 51 rokoch, že v TOP 10 nefiguroval ani jeden hráč, ktorý by jednoručný bekhend pravidelne využíval.

Je jednoduchší jednoručný alebo obojručný bekhend?

Traduje sa, že jednoručný bekhend je jedným z najťažších úderov, ktorý sa tenista môže naučiť. V minulosti ho praktikovalo mnoho legendárnych tenistov.

Medzi nimi napríklad Ivan Lendl, Boris Becker, John McEnroe, Pete Sampras, Gustavo Kuerten či už spomínaný Federer. Práve poslední dvaja sú jediní z vybranej spoločnosti, ktorí tenisu kraľovali v 21. storočí.

'Jednoruč' preslávil najmä legendárny Švajčiar. Aj napriek tomu však mladším hráčom odporúča hrať obojručný bekhend. Podľa neho je dôležité najskôr zvládnuť tento úder a až následne sa naučiť ten jednoručný.

"Jednoznačne obojručný bekhend. Je to jednoduchšie. Samozrejme, potom sa dá preučiť. Pokojne ich jednoručný naučím aj ja, ale nemôžu po mne chcieť obojručný. Ten príliš nepoužívam," vyhlásil Federer.

S pomyselnou revolúciou začal Björn Borg. Švédsky tenista ako jeden z prvých začal pri bekhende používať obe ruky. Vtedy nad tým mnoho odborníkov len krútilo hlavou.

"V podstate som začal hrať dvojručne forhendom aj bekhendom, pretože moja prvá raketa bola veľmi ťažká. Naučil sa potom hrať bekhend aj s topspinom, aj keď mi vraveli, že to nejde. Bola to trochu revolúcia," spomína Švéd.

Éra elegantného bekhendu upadá

V súčasnosti sú najvyššie postavenými hráčmi s jednoručným bekhendom Stefanos Tsitsipas a Grigor Dimitrov.

Naďalej ho hrajú aj Stan Wawrinka, Dominic Thiem, Richard Gasquet, Lorenzo Musetti či Denis Shapovalov.

Avšak, 19. februára aj tak došlo k historickej udalosti. Prvýkrát od roku 1973, keď zaviedli rebríček ATP, sa v TOP 10 nenachádzal jediný hráč s jednoručným bekhendom.

Túto sériu prerušil Tsitsipas. Grécky tenista nezažil najlepší začiatok roka a prvýkrát po 5 rokoch vypadol z elitnej desiatky. Čím je ale spôsobený tento úpadok?

"Myslím si, že dôvodov je viac. V poslednom čase síce vidíme, ako sa organizátori turnajov snažia spomaľovať povrchy, ale materiál, s ktorým sa hrá, je stále dokonalejší a tenis ako taký sa všeobecne zrýchľuje," okomentoval bývalý český tenista Jiří Novák.

Tiež vysvetľuje, že sa mení aj hra tenistov. Údery sú tvrdšie a rýchlejšie, a práve preto je to s jednoručným bekhendom zložitejšie.

"Loptičky sú síce podobne tvrdé, ale údery sú rok čo rok rýchlejšie. Jednou rukou je technicky oveľa náročnejšie loptičku správne zasiahnuť. Pri hre oboma rukami stačí kratší náprah a hráč si už pomôže druhou rukou," dodáva.

Úder medzi najlepších vrátil "Baby Federer"

Tsitsipas bol dlhý čas jediným hráčom v prvej desiatke, ktorý sa mohol pýšiť týmto úderom. Jednoručný bekhend si však pomerne rýchlo našiel cestu späť do TOP 10. O to sa postaral "Baby Federer".

VIDEO: Zostrih zápasu Jannik Sinner - Grigor Dimitrov vo finále ATP Miami 2024

Grigor Dimitrov, ktorý prežíva skvelú sezónu, dostal túto prezývku práve vďaka rovnakej technike úderu, akú využíval Federer.

Na turnaji v Miami senzačne postúpil do finále. Vyradil okrem iného Carlosa Alcaraza aj Alexandra Zvereva.

Práve výhra nad nemeckým hráčom mu zaistila posun do TOP 10 a to konkrétne na 9. priečku, kde sa ocitol prvýkrát po 5 rokoch.

Aká ale bude budúcnosť? Prestanú mladí hráči využívať jednoručný bekhend úplne?

"Myslím si, že hráči, ktorí používajú jednoručný bekhend, budú v tenise aj naďalej a určite sa to nezmení v budúcich desiatich rokoch," má v tejto polemike jasno trojnásobný grandslamový víťaz Wawrinka.

Autor píše pre portál tbtennis.cz

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Preslávil ho Federer. Elegantný úder je na ústupe, medzi elitu ho vrátil finalista z Miami