Milióny z dotácií končili u funkcionárov. Šéfovi českého tenisu hrozí až 10 rokov väzenia

Prezident Českého tenisového zväzu Ivo Kaderka.
Prezident Českého tenisového zväzu Ivo Kaderka. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|28. feb 2024 o 10:20

Polícia obvinila päť osôb z vedenia českého tenisu.

PRAHA. Dvadsaťšesť rokov stál na čele českého tenisu Ivo Kaderka. Pod jeho vedením dosiahol tenisový zväz mnoho veľkých úspechov. České tenistky napríklad vyhrali Fed Cup spolu šesťkrát (súťaž sa premenovala na Billie Jean King Cup – pozn.).

Ukazuje sa však, že vedenie zväzu posielalo peniaze zo štátnych dotácií spriazneným klubom. Časť dotácií skončila neskôr priamo u spriaznených osôb.

A ukazuje sa, že ide o veľký problém. 

Národná centrála proti organizovanému zločinu zasahovala v utorok v centrále českého zväzu. Ako prvý priniesol túto informáciu Český rozhlas.

Polícia obvinila päť osôb a päť firiem. Okrem šéfa zväzu Kaderku, čelia obvineniu aj člen Rady ČTZ dozornej rady Vojtěch Flégl, generálny sekretár českého zväzu Jakub Flastr a finančná riaditeľka Hana Baierová. 

Piatym obvineným je podľa isport.cz Daniel Vacek (52), bývalý vynikajúci deblista, ktorý už niekoľko rokov trénuje Tomáša Macháča, aktuálne 65. hráča sveta.

Za dotačný podvod im hrozí 5 až 10 rokov odňatia slobody.

Polícia zistila, že len v roku 2021 vyplatil zväz 40 miliónov českých korún (1,6 mil. eur) spolku Orel Jednota Praha – Balkán. Ten vedie práve Flégl, ktorý mal túto sumu použiť na usporiadanie menších turnajov v Čechách. Časť z dotácie však skončila vo Fléglových firmách a firmách spriaznených osôb. 

Národná športová agentúra okrem tohto obvinenia teraz robí kontrolu v hospodárení zväzu. 

Už vlani agentúra zistila, že z dotácie na usporiadanie finále Pohára Billie Jean Kingovej skončila časť peňazí u Kaderkovej dcéry Sabiny či u osôb blízkych viceprezidentovi zväzu Martinovi Hynkovi. 

Firme, ktorú vlastní Vojtěch Flégl, zase zaplatil český zväz takmer polmilióna korún (19 700 eur) za stravovacie služby. A viac ako milión korún (39-tisíc eur) dostali ďalšie dve Fléglove spoločnosti. 

Súd zatiaľ nerozhodol o väzbe obvinených. Pokiaľ by sa tak stalo, môže to mať negatívny vplyv na chod českého zväzu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Milióny z dotácií končili u funkcionárov. Šéfovi českého tenisu hrozí až 10 rokov väzenia