Na kurte spievala karaoke, ako jedna z mála hovorí o menštruácii. Na dosah má veľký úspech

Čeng Čchin-wen na Australian Open 2024.
Čeng Čchin-wen na Australian Open 2024. (Autor: TASR/AP)
David Vařílek|26. jan 2024 o 15:15

Aký je príbeh finalistky Australian Open 2024?

MELBOURNE. Pred 10 rokmi sledovala Čeng Čchin-wen triumf Li Na na Australian Open v televízii. V tom momente začala snívať o tom, že raz vyhrá grandslamový turnaj.

Práve historicky najlepšia čínska tenistka vo dvojhre ukázala mladučkej Čchin-wen, že aj dievča z Ázie, z Číny, môže vyhrať jeden z najväčších tenisových turnajov.

VIDEO: Zostrih zápasu Čeng Čchin-wen - Jelena Jastremská v semifinále Australian Open 2024

O 10 rokov neskôr oslávila Čchin-wen v rovnaký deň postup do svojho premiérového grandslamového finále, v ktorom sa stretne s obhajkyňou titulu Arynou Sabalenkovou z Bieloruska.

Čínsky tenis sa vždy pýšil najmä liahňou talentovaných hráčok. U mužov to bolo slabšie, pretože tenis zaostával za populárnejším basketbalom.

V poslednom čase sa však o čínskych tenistoch začalo hovoriť viac, napríklad o hráčoch ako Čang Č’-čen, Wu I-ping, či 18-ročný Shang Juncheng.

Tenistky mali a stále majú prevahu v elitnej stovke, mužom sa do nej dlho vôbec nedarilo preniknúť, ale nástupkyňu Li Na hľadali Číňania márne.

Až teraz to môže zmeniť nová superstar svetového tenisu Čeng Čchin-wen, ktorú fanúšikovia prezývajú Qeen-wen.

Hľadá sa nástupkyňa?

Na bývalú svetovú dvojku Li Na nadviazali krajanky zatiaľ iba vo štvorhre. Dvojica Li Ting a Sun Tiantian vyhrala olympijský turnaj v Aténach a odvtedy pozbierali ďalšie Číňanky sedem grandslamových titulov a bronz z domácich olympijských hier v Pekingu.

V dvojhre sa od triumfu Li Na na Australian Open 2014 objavila čínska tenistka vo štvrťfinále grandslamového turnaja len štyrikrát (Šuaj Pcheng - US Open 2014, Šuaj Čang - Australian Open 2016 a Wimbledon 2019, Wang Čchiang - US Open 2019).

Z týchto hráčok iba bývalá svetová jednotka vo štvorhre Pcheng prešla do semifinále. Ďalšie štyri roky nič.

Až kým si na US Open 2023 odbila premiéru vo štvrťfinále vtedy 20-ročná Čchin-wen. Prehrala síce so Sabalenkovou, ale ukázala, že v nej aj Li Na videla potenciál správne.

Čeng Čchin-wen na Australian Open 2024.
Čeng Čchin-wen na Australian Open 2024. (Autor: TASR/AP)

"Prvýkrát som "Anu" zaregistrovala v roku 2015. Videla som, že má výbornú fyzickú kondíciu," prezradila Li Na.

Veľká podpora od rodičov

Čchin-wen, ktorej meno sa často skracuje na "Anu", sa ako mladšia venovala viacerým športom. Bolo to spôsobené tým, že bola často chorá a rodičia chceli, aby si športom posilňovala telo a zlepšovala imunitu. Skúšala bedminton, basketbal aj stolný tenis. Nakoniec vyhrala hra na kurte.

"Vybrala som si tenis, mám rada súťaženie a najmä pocit, keď zdoláte svojho súpera. Samozrejme, keď prehráte, cítite sa tak smutný, tak na dne, máte pocit, že sa svet zrútil. Milujem však to súťaženie," povedala o svojom vzťahu k tenisu Čchin-wen.

Keď mala osem rokov, opustila domov (a rodičov, ktorí ju plne podporujú) a odišla z rodného mesta Š'-jen do Wuhanu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Na kurte spievala karaoke, ako jedna z mála hovorí o menštruácii. Na dosah má veľký úspech