Má byť nástupcom Nadala. Z toho sa zastavuje rozum, píšu o ňom

Carlos Alcaraz.
Carlos Alcaraz. (Autor: SITA/AP)
Jana Sedláková|25. apr 2022 o 07:30

Osemnásťročný Carlos Alcaraz je aktuálne najmladším tenistom v top 10.

BRATISLAVA. Neustále ich porovnávajú. Carlos Alcaraz je ako mladší Rafael Nadal. Rafael Nadal zas bol presne ako Carlos Alcaraz, keď bol mladší.

Teraz ich už spája aj jeden dátum a jedno miesto. 25. apríl a Barcelona.

25. apríla 2005 sa po víťazstve na turnaji v Barcelone prvýkrát dostal do prvej svetovej desiatky osemnásťročný Španiel Rafael Nadal.

Na deň presne o 17 rokov neskôr, teda 25. apríla 2022, sa do prvej svetovej desiatky prvýkrát dostal iný 18-ročný Španiel - Carlos Alcaraz. Po víťazstve na turnaji v Barcelone.

Stáva sa z neho nová svetová deviatka.

Nie je to príbeh filmového scenáristu, ale naozaj nevídaná zhoda okolností medzi dvoma španielskymi tenistami.

"Z toho postáva rozum," píše o tejto zhode okolností oficiálna stránka ATP.

Zvláda aj ťažké chvíle

Aby toho nebolo málo, Alcaraz vyhral v Barcelone na kurte, ktorý už dnes nesie názov Kurt Rafaela Nadala.

Obaja Španieli dokonca hrali v minulosti aj svoje prvé finále na úrovni Masters 1000 na tom istom mieste - v Miami - a mali vtedy 18 rokov. V tomto smere dokonca Alcaraz svojho krajana prekonal. On dokázal v danom finále uspieť.

Začiatkom apríla si v Miami pripísal svoj prvý titul na úrovni Masters 1000.

Potom však nečakane nestačil už na prvého súpera na turnaji Masters 1000 v Monte Carle. Prehral so Sebastianom Kordom.

Hneď musel čeliť otázkam, či bude zvládať očakávania. A tiež, ako zvláda prechod z tvrdého povrchu na antuku. "Nezomrel som, iba som prehral. Budúci týždeň tu bude ďalšia šanca," reagoval na otázky.

A zdá sa, že skutočne nešlo o žiadne veľké zakopnutie. V Barcelone vyhral titul pri najbližšej možnej príležitosti. Na ceste za výhrou vyradil dokonca aj Stefanosa Tsitsipasa, svetovú päťku.

A po tom, čo v sobotu program narušil dážď, zvládol v nedeľu aj takmer štvorhodinové semifinále proti Alexovi de Minaurovi a po krátkej prestávke aj finále proti oddýchnutejšiemu Pablovi Carreňovi-Bustovi.

Alcaraz pritom najmä v zápase s de Minaurom ukázal, že hoci má iba osemnásť rokov, psychicky je veľmi vyspelý. Odvrátil totiž dva mečbaly a odolal aj maratónsky dlhému gemu na začiatku tretieho setu, ktorý ponúkol desať zhôd.

Finále potom zvládol za niečo málo cez hodinu.

Nadal: Pripomína mi mňa

Očakávania od neho sa stále zvyšujú. Alcaraz sa teraz stáva historicky deviatym najmladším členom top 10. Má 18 rokov a 11 mesiacov.

V historickom rebríčku mladých členov top 10 je pred ním symbolicky práve Rafael Nadal. Ten bol iba o mesiac mladší, keď sa stal členom najlepšej svetovej desiatky.

Ak sa niekto dostal ako tínedžer do prvej svetovej desiatky, väčšinou sa z neho stala veľká hviezda.

Spolu s Alcarazom sa dokopy v celej histórii iba dvadsať tenistov dostalo do top 10 v tínedžerskom veku. Až dvanásti z nich sa neskôr stali svetovými jednotkami.

"Je nezastaviteľný, čo sa týka jeho kariéry. Má všetko. Vášeň pre hru a je ochotný tvrdo pracovať. Je to dobrý chalan," hovoril o ňom nedávno práve Rafael Nadal.

"Veľmi mi pripomína mňa, keď som mal 17 či 18 rokov. Má vášeň, má talent a je fyzicky dobre stavaný," dodal.

"Prvýkrát sa dostane do top 10, ale úrovňou hry patrí do top 5," hodnotil Alcaraza na twitteri novinár z Racquet Magazine Ben Rothenberg.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Má byť nástupcom Nadala. Z toho sa zastavuje rozum, píšu o ňom