Za týždeň zarobil toľko, ako za celú kariéru. Na US Open prekvapuje favoritov

Botic Van de Zandschulp.
Botic Van de Zandschulp. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|6. sep 2021 o 12:35 (aktualizované 6. sep 2021 o 16:23)

Holanďan Botic van de Zandschulp postúpil do štvrťfinále.

NEW YORK. Keď o jeho úspešnej ceste na US Open 2021 hovorila v televíznom štúdiu bývalá tenistka Barbara Schettová, pri vyslovovaní jeho mena trocha spomalila a pousmiala. Bolo zrejmé, že si nie je úplne istá výslovnosťou.

Väčšina fanúšikov ho zrejme nikdy predtým hrať nevidela. A mnohí majú, podobne ako Schettová, problémy s výslovnosťou jeho mena.

Na tlačovej konferencii sa ho po zápase jeden z novinárov spýtal, či môže povedať, ako sa správne vyslovuje jeho meno. Zasmial sa. "Je to zložité, však?" povedal s úsmevom.

Holanďan Botic van de Zandschulp je veľkým objavom tohtoročného US Open. Prekvapil viacerých favoritov a postúpil už do štvrťfinále.

Zlomové US Open

Holandský tenista v druhom kole vyradil ôsmeho nasadeného Nóra Caspera Ruuda, potom vybojoval ďalšie dva ťažké zápasy a po výhre nad jedenástkou turnaja Diegom Schwartzmanom slávil postup už do štvrťfinále.

Nikdy predtým na US Open nehral. Tento rok na Roland Garros a vo Wimbledone prešiel do druhého kola, boli to jeho životné grandslamové výsledky. V kariére doteraz vyhral na hlavnom okruhu päť zápasov.

Na US Open už má za sebou v hlavnej súťaži štyri výhry. Najvyššie bol na 117. mieste v rebríčku ATP.

Aj z pohľadu zárobkov je preňho US Open výnimočné. Za doterajšiu kariéru zarobil 486 176 amerických dolárov. Za tohtoročné US Open už teraz 425-tisíc.

"Takto pred rokom sa Botic van de Zandschulp dostal do prvej svetovej stovky a pokračoval vo svojom stúpaní na challengerovom okruhu.

Nikdy nesúťažil na okruhu ATP, nikdy nebol na grandslame. Teraz je vo štvrťfinále US Open," písala o ňom oficiálna stránka okruhu ATP Challenger na twitteri.

Diego Schwartzman, ktorého van de Zandschulp zdolal, dostal otázku, či ho vôbec pred dvoma týždňami poznal.

"Áno, poznal som ho, lebo hral v poslednom období veľa proti Argentínčanom. Ale nevedel som veľa o tom, ako hral. Ale stále sa zlepšoval. Pozeral som si nejaké jeho videá, no v zápase proti mne hral trocha inak," priznal Schwartzman.

Nevidieť na ňom únavu

Pre hráčov, ktorí nemajú veľa skúseností s grandslamovými turnajmi, býva často problémom fyzická kondícia v dlhých zápasoch. Predsa len, na okruhu ATP či na challengerových turnajoch stačia na výhru dva víťazné sety, na grandslamoch tri, hráči preto bežne hrajú aj štyri či päťsetové duely. 

A van de Zandschulp ešte nehral na US Open zápas na minimálny počet setov. V nohách má navyše už aj trojkolovú kvalifikáciu.

Tá sa síce hrá na dva víťazné sety, ale aj napriek tomu sa Holanďan v každom zápase potrápil. Vo všetkých troch dueloch totiž prehral úvodný set.

Lepšie to nebolo ani v hlavnej súťaži. V prvom kole proti Tabernerovi otáčal vývoj z 0:2 na sety, Ruud aj Bagnis v ďalších kolách vyhrali prvý set.

Proti Schwartzmanovi síce začal vedením 2:0 na sety, ale bojovný Argentínčan nakoniec vyrovnal a dotiahol zápas do piatich setov.

Schwartzman predpokladal, že by v rozhodujúcom sete mohol mať práve on fyzickú výhodu. Nemusel hrať kvalifikáciu a predtým na turnaji neprehral ani set.

"Snažil som sa hrať čo najdlhšie výmeny, najmä v piatom sete, vedel som, že má za sebou už aj kvalifikáciu a neľahké zápasy v hlavnej súťaži. Ale on hral stále skvele, zaslúžil si vyhrať," vravel Argentínčan.

"Keď hrám zápasy na tri víťazné sety, aj keď prehrám dva sety a potom jeden vyhrám, mám pocit, že je to vyrovnané, pretože momentum je na mojej strane," hovoril Holanďan.

V boji o semifinále vyzve svetovú dvojku Daniila Medvedeva. "Už má za sebou veľa zápasov, skúsim v tomto získať výhodu," hovoril Medvedev o svojom najbližšom súperovi, pričom na turnaji zatiaľ nestratil ani set.  

Aj Medvedeva sa novinári spýtali, ako by vyslovil meno svojho súpera. Rus sa zasmial, na chvíľu zaváhal a potom povedal meno. "Skúste sa ho opýtať, či som to povedal dobre," hovoril.

Čoskoro 26-ročný Holanďan má už teraz isté, že sa po US Open po prvý raz v kariére dostane do prvej svetovej stovky. Aktuálne mu patrí priebežná 62. priečka. To je posun o 55 miest nahor.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Za týždeň zarobil toľko, ako za celú kariéru. Na US Open prekvapuje favoritov