Napodobnila olympijských víťazov, Bartyová získala prestížnu cenu

Ashleigh Bartyová s trofejou za Australian Open 2022.
Ashleigh Bartyová s trofejou za Australian Open 2022. (Autor: TASR/AP)
SITA, TASR|9. dec 2022 o 12:20

V marci tohto roka ukončila kariéru.

MELBOURNE. Bývalá tenistka Ashleigh Bartyová sa stala austrálskou športovkyňou roka napriek tomu, že už v marci ukončila kariéru.

Bývalá svetová jednotka zvíťazila v januári na grandslamovom Australian Open ako prvá domáca zástupkyňa od roku 1978.

"Tohtoročný Australian Open som si rozhodne užívala najviac, lebo som sa cítila byť voľná. Hrala som ako dieťa a nemyslela som na budúcnosť.

Nepociťovala som žiaden tlak. Chcela som dosiahnuť znovuzrodenie a hrať tak ako som vždy chcela - ako dieťa, ktoré sa zamilovalo do športu," uviedla.

Bartyová sa stala treťou športovkyňou v histórii, ktorá získala Donovu cenu dvakrát. Pred ňou to dokázali dvaja olympijskí víťazi v atletike - prekážkárka Sally Pearsonová (2012, 2014) a žrdkár Steve Hooker (2008, 2009). 

Dvadsaťšesťročná Bartyová má na konte dva ďalšie grandslamové tituly z Roland Garros (2019) a Wimbledonu (2021). Po ukončení kariéry sa vydala a rekreačne hráva golf.  Možnosť svojho návratu na dvorce opakovane odmietla.

"Aj keď som si hovorila, že neukončím kariéru v správnom čase, stalo sa tak. Nikdy som neplánovala skončiť víťazstvom alebo emotívnou rozlúčkou.

Jednoducho som mala pocit, že prišiel ten čas. Teraz mám za sebou už deväť mesiacov úžasného života mimo kurtov," dodala.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Napodobnila olympijských víťazov, Bartyová získala prestížnu cenu