Bartyová sa lúči už druhýkrát. Kto bude svetová jednotka?

Ashleigh Bartyová s trofejou za víťazstvo na Australian Open 2022.
Ashleigh Bartyová s trofejou za víťazstvo na Australian Open 2022. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|23. mar 2022 o 15:04 (aktualizované 24. mar 2022 o 08:46)

Svetová jednotka nečakane ukončila kariéru.

BRATISLAVA. Má 25 rokov a už druhýkrát ukončila kariéru. Na absolútnom vrchole, ako úradujúca víťazka Wimbledonu a domáceho Australian Open.

Ashleigh Bartyová sa na kurte vždy prezentovala veľmi elegantnou hrou. Jednoducho, dobre sa na ňu pozeralo. Svojou ľahkosťou pri každom údere pripomínala Rogera Federera v ženskej verzii.

Teraz rovnako vo veľkom štýle končí kariéru. Ako svetová jednotka. Jej posledným zápasom tak zostane zapísané víťazné finále Australian Open proti Danielle Collinsovej. A jej posledným úderom v kariére tak bude víťazný forhend, ktorým finále ukončila.

"Cítim sa byť pripravená. Cítim, že je to pre mňa teraz správne. Som vďačná za všetko, čo mi tenis dal," hovorila Bartyová vo videu, v ktorom oznámila koniec kariéry. Počas nahrávania sa rozplakala.

"Viem, ako veľa úsilia stojí dať zo seba to najlepšie. Už to v sebe viac nemám. Vyčerpala som to," povedala ďalej.

"Veľmi ma zmenilo, keď som vyhrala Wimbledon. Keď celý život pracujete pre jeden cieľ, zmení to vašu perspektívu," dodala.

Už raz skončila

Na oznámenie tejto správy si prizvala do videa svoju dobrú kamarátku a bývalú austrálsku tenistku Casey Dellacquaová.

Práve ona bola jednou z prvých gratulantov priamo na kurte po triumfe Bartyovej na Australian Open. S ňou sa tiež spája prvá časť kariéry ešte stále úradujúcej svetovej jednotky.

V roku 2013 ako spoluhráčky vo štvorhre hrali finále Australian Open, Wimbledonu a US Open. To mala Bartyová sotva 17 rokov. V roku 2014 potom prekvapivo ako 18-ročná oznámila koniec kariéry.

"Bolo to pre mňa príliš skoro, aby som v takom mladom veku stále cestovala. Chcela som si vyskúšať život normálnej tínedžerky," hovorila neskôr o svojom prvom konci kariéry.

Za ten čas začala profesionálne hrať kriket. V roku 2016 oznámila, že sa vracia späť k tenisu. Prežila mimoriadne úspešný návrat.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Bartyová sa lúči už druhýkrát. Kto bude svetová jednotka?