Sabalenková otočila priebeh finále, stala sa víťazkou Australian Open

Aryna Sabalenková s trofejou Daphne Akhurstovej pre víťazku Australian Open.
Aryna Sabalenková s trofejou Daphne Akhurstovej pre víťazku Australian Open. (Autor: TASR/AP)
TASR, SITA|28. jan 2023 o 12:15 (aktualizované 28. jan 2023 o 12:50)

Bieloruska dosiahla najväčší úspech v kariére.

Australian Open 2023

Dvojhra žien - finále:

Aryna Sabalenková (Biel.-5) - Jelena Rybakinová (Kaz.-22) 4:6, 6:3, 6:4

MELBOURNE. Bieloruská tenistka Aryna Sabalenková dosiahla najväčší úspech svojej kariéry, keď v sobotu triumfovala na Australian Open 2023.

Nasadená päťka síce stratila vo finále s Kazaškou Jelenou Rybakinovou vôbec prvý set na turnaji, ale napokon a tešila po výsledku 4:6, 6:3, 6:4.

Kľúčom k úspechu bola agresívna hra Bielorusky, ktorá zaznamenala 51 víťazných úderov. Rybakinovú často držalo v hre kvalitné podanie, ale ako kľúčový sa ukázal byť tzv. Tildenov gem, ktorý trval viac ako šesť minút.

Sabalenková sa po ňom dostala do vedenia 4:3 v rozhodujúcom sete a následne si dvakrát udržala podanie. V poslednom geme odvrátila jeden brejkbal súperky a po dvoch hodinách a 28 minútach premenila štvrtý mečbal.

V tejto sezóne je stále nezdolaná a nadviazala na Victoriu Azarenkovú, ktorá ako prvá Bieloruska získala v Melbourne dva grandslamové tituly.

Sabalenková má v zbierke aj dva grandslamové tituly vo štvorhre, spoločne s Belgičankou Elise Mertensovou triumfovali v roku 2019 na US Open o dva roky neskôr nenašli premožiteľky ani na Australian Open.

Dvadsaťtriročná Rybakinová si musí počkať na svoju druhú grandslamovú trofej, vlani triumfovala vo Wimbledone.

Priebeh finále žien na Australian Open 2023

Finále začala aktívnejšie Rybakinová, v úvode ťažila z kvalitného podania, po ktorom dokázala Bielorusku zatlačiť do defenzívy.

V treťom geme prelomila súperkin servis a viedla 3:1. Sabalenková na začiatku kopila dvojchyby, no postupne sa dostala do tempa a dokázala vyrovnať na 4:4.

Záver však patril Kazaške, ktorá brejk z deviateho gemu potvrdila následnou čistou hrou a získala set za 34 minút v pomere 6:4.

Sabalenková prehrala vôbec prvý set v sezóne, no v druhom zlepšila prvé podanie, začala hrať agresívnejšie a po brejku vo štvrtom geme viedla 4:1.

V šiestej hre sa Rybakinová vyhrabala z troch brejkbalov a dokázala upraviť na 2:4 i 3:5. Bieloruska si však koncovku druhej sady postrážila.

O všetkom tak musel rozhodnúť tretí set. Diváci v Aréne Roda Lavera v ňom sledovali viacero zaujímavých dlhých výmen. Hráčky si držali servis až do siedmeho gemu, keď Sabalenková vzala súperke podanie.

Bieloruska výborne returnovala a brejk následne v ôsmej hre potvrdila. Rybakinová ešte dokázala znížiť na 4:5, no záver setu patril Sabalenkovej, ktorá v desiatom geme premenila v poradí štvrtý mečbal.

Hlasy po zápase:

Aryna Sabalenková, víťazka turnaja: "Som veľmi nervózna a stále sa trasiem. Je mi veľkou cťou získať túto trofej. Gratulujem Jelene za dva výborné týždne. Dúfam, že sa stretneme aj v ďalších finálových zápasoch na grandslamových turnajoch.

Ďakujem všetkým za organizáciu tohto turnaja a divákom za podporu. Ďakujem aj svojmu tímu. Veľakrát sme boli na dne, ale tvrdo sme pracovali a je to najmä ich zásluha, že som teraz tu."

Jelena Rybakinová, zdolaná finalistka: "Gratulujem Aryne k titulu a úspešnému začiatku sezóny. Verím, že sa ešte stretneme v ďalších skvelých zápasoch. Bol to úžasný zážitok.

Ďakujem môjmu tímu za skvelú prácu, trénerovi za ostatné roky a všetkým za podporu. Na záver ďakujem rodine a divákom za atmosféru. Teším sa na to, ako sa sem znova vrátim."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Sabalenková otočila priebeh finále, stala sa víťazkou Australian Open