Doping detí? Tí ľudia sú zabijakmi športu, patrí im doživotný trest, tvrdí šéf WADA

Kamila Valijevová na tréningu.
Kamila Valijevová na tréningu. (Autor: SITA/AP)
Titanilla Bőd|16. feb 2022 o 22:15

Valijevová mala v tele až tri látky na podporu výkonu srdca.

BRATISLAVA, PEKING. Vo štvrtok pôjde na ľad ako posledná. Ruská krasokorčuliarka Kamila Valijevová čaká na voľné jazdy žien na ZOH v Pekingu na priebežnom prvom mieste, no aj keby bola najlepšia, medailu nedostane.

Hoci rozhodnutie Športového arbitrážneho súdu jej umožnilo súťažiť, stále nie je jasné, ako sa zakázaná látka trimetazidín dostala do jej tela. Sankcie pre Valijevovú sa očakávajú až po dôkladnom vyšetrení prípadu.

Zlé a neodpustiteľné

Keďže fenomenálna ruská krasokorčuliarka má iba 15 rokov, podozrivý je celý jej realizačný tím. Šéf Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Witold Banka v rozhovore pre Eurosport povedal, že by veľmi tvrdo trestal tých, čo podávajú zakázané látky deťom.

„Z môjho pohľadu i z hľadiska WADA je dopovanie detí zlé a neodpustiteľné. Ľudia, čo podávajú doping deťom sú zabijakmi čistého športu,“ tvrdí Banka.

„Lekári, tréneri či iní členovia podporného tímu, ktorí podali látky na zlepšenie výkonnosti maloletým osobám, by mali dostať doživotný dištanc a podľa môjho osobného názoru by mali ísť aj do väzenia,“ dodal prvý muž WADA.

Trojkombinácia liekov

Medzitým noviny New York Times informovali o tom, že vo Valijevovej vzorke našli až tri látky, ktoré sa používajú pri ochoreniach srdca.

Okrem zakázaného trimetazidínu našli u nej aj Hypoxen a L-karnitín, ktoré nie sú na listine nepovolených látok. Pretekárka ich uviedla aj v antidopingovom formulári. Matka Valijevovej tvrdí, že všetky tieto látky berie starý otec krasokorčuliarky, ktorý má problémy so srdcom.

Podľa šéfa Americkej antidopingovej agentúry (USADA) Travisa Tygarta však kombinácia týchto prostriedkov by mohla byť použitá na zvýšenie vytrvalosti, zníženie pocitu únavy a podporu efektívnejšieho využívania kyslíka.

Lekár s pochybnou povesťou

Odborník na doping nemeckej televíznej stanice ARD Hajo Seppelt zase poukázal na fakt, že so skupinou trénerky Eteri Tutberidzeovej spolupracoval aj lekár s pochybnou povesťou Filip Šveckij.

V minulosti ho potrestali za porušenie antidopingových pravidiel, keď pred letnými olympijskými hrami v Pekingu v roku 2008 zabezpečil zakázané látky vo forme infúzií šiestim ruským veslárom.

Podľa reportéra ARD sa navyše v skupine kontroverznej trénerky rozdávali pretekárkam „škatuľky s tabletkami“. Vraj išlo o vitamíny, ale nikto presne ich obsah nepozná.

Nemala byť prvá

Prípad Valijevovej poznačil súťaž žien, hoci ostatné pretekárky sa na túto tému nevyjadrovali.

„Samozrejme, počujem správy o tom, čo sa deje, no snažím sa sústrediť len na svoj výkon,“ uviedla v rozhovore po krátkom programe Češka Eliška Březinová.

Bývalý americký rozhodca Joe Inman pre USA Today povedal, že Valijevová mala byť po krátkom programe na treťom mieste a nie na prvej.

Chyba pri trojitom axli totiž ovplyvnila celú jej jazdu, a tak by mali klesnúť aj jej známky za komponenty.

„Valijevová je skvelá pretekárka, ale v tejto jazde bola príliš opatrná. Ako keby mala pochybnosti: naozaj to všetko zvládnem? Za tento výkon dostala príliš vysoké známky,“ myslí si 75-ročný rozhodca.

Podľa jeho názoru by na prvom mieste by mala byť Japonka Kaori Sakamotová a na druhom Anna Ščerbakovová.

Doping lepší ako covid?

Poľskú šortrekárku Nataliu Maliszewskú zase hnevá, že Valijevovej umožnili súťažiť, kým ona mala veľké komplikácie pre pozitívny test na Covid-19 a prišla o štart vo svojej najsilnejšej disciplíne.

„Je jednoduchšie súťažiť a bojovať o medailu s pozitívnym výsledkom dopingovej kontroly ako s pozitívnym testom na koronavírus,“ trpko poznamenala Maliszewská.

Voľné jazdy žien sú na programe vo štvrtok o 11.00 stredoeurópskeho času.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Krasokorčuľovanie»Doping detí? Tí ľudia sú zabijakmi športu, patrí im doživotný trest, tvrdí šéf WADA