Provokácia? Ruská tenistka nosí dres Spartaka Moskva, WTA ju varuje

Ruská tenistka Anastasia Potapovová v drese Spartaka Moskva na tenisovom turnaji.
Ruská tenistka Anastasia Potapovová v drese Spartaka Moskva na tenisovom turnaji. (Autor: Twitter.com/CanchRusificada)
Ivan Mriška|16. mar 2023 o 13:10

Anastasia Potapovová sa bráni tým, že futbalovému klubu fandí od trinástich rokov.

BRATISLAVA. Na tenisový zápas príde v drese futbalového klubu Spartak Moskva. Nosí ho bežne.

Ruská tenistka Anastasia Potapovová si za to vyslúžila vlnu kritiky. Pobúrila množstvo priaznivcov a tenisových expertov.

Ženská tenisová asociácia WTA jej udelila oficiálne varovanie. Jej konanie považuje za podporu viac ako rok trvajúcej ruskej invázie na Ukrajinu.

Obliekla si dres a prehrala

Potapovová mala dres moskovského klubu naposledy na sebe pred zápasom tretieho kola na turnaji v Indian Wells. S Američankou Jessicou Pegulaovou prehrala 1:2 na sety (6:3, 4:6, 5:7).

„Spartaku fandím od trinástich rokov a nosenie dresu nepovažujem za verejnú provokáciu,“ vyhlásila 28. hráčka svetového rebríčka.

Dvadsaťjedenročná Ruska hrá pre inváziu ruských vojsk na Ukrajine pod neutrálnou vlajkou. Podľa tenisovej verejnosti bol výber jej oblečenia vzhľadom na prebiehajúci konflikt nevhodný.

„Aby som bola úprimná, bola som prekvapená. Myslela som si, že hráčka si uvedomila, že aj keď podporuje nejaký tím, nemala by svoje názory ukazovať týmto spôsobom,“ na adresu ruskej tenistky uviedla svetová tenisová jednotka Iga Swiateková.

Poľka na konanie Potapovovej upozornila WTA. Žiada, aby podobné prejavy asociácia netolerovala.

„Ubezpečili ma, že takýchto situácií bude na okruhu ubúdať. Pretože ľudia z organizácie vysvetlia tenistkám, že v dnešnej dobe nemôžu takto podporovať ruské tímy. Ich konanie ma upokojilo,“ dodala svetová jednotka.

Medvedev: Som za celosvetový mier

Na turnaji v Kalifornii predčasne skončila Ukrajinka Lesia Curenková. Odstúpila pred zápasom tretieho kola s druhou nasadenou Bieloruskou Arynou Sabalenkovou.

Curenková to zdôvodnila tým, že sa po rozhovore so šéfom WTA Stevom Simonom psychicky zrútila.

Na jej odstúpenie reagoval ruský tenista Daniil Medvedev, ktorý sa v Indian Wells dostal do semifinále.

„Nepoznám detaily, takže je to na nej a možno trochu na Sabalenkovej. Každopádne mi je ľúto ukrajinských tenistov, čím si musia prechádzať,“ povedal bývalý prvý hráč sveta.

„Musíme o tom hovoriť. Záleží na každom, ako sa k vojne postaví. Od začiatku tvrdím, že som za celosvetový mier,“ dodal dvadsaťsedemročný víťaz US Open z roku 2021.

Kým vo svete konanie Potapovej ľudia odmietajú, v Rusku sa stretlo s veľkým ohlasom.

„Anastasia je už dávno našou fanúšičkou. Je prirodzené, že nosí farby Spartaka. Prajeme jej úspech a čakáme ju v Moskve na zápasoch klubu,“ pre Sport Express komentoval Dmitrij Zelenov, šéf tlačovej služby moskovského klubu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Provokácia? Ruská tenistka nosí dres Spartaka Moskva, WTA ju varuje