Slováci spoznali žreb na Australian Open, Molčana čaká bývalý šampión

Slovenský tenista Alex Molčan.
Slovenský tenista Alex Molčan. (Autor: TASR/AP)
TASR|12. jan 2023 o 08:34

Kristína Kučová sa predstaví proti kvalifikantke.

MELBOURNE. Slovenský tenista Alex Molčan nastúpi v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne proti Švajčiarovi Stanovi Wawrinkovi - melbournskému šampiónovi z roku 2014.

Kristínu Kučovú čaká na úvod ruská kvalifikantka Diana Šnajderová. Rozhodol o tom štvrtkový žreb. Z kvalifikácie sa do hlavnej súťaže prebojovala aj Anna Karolína Schmiedlová, ktorej súperkou bude nasadená dvadsaťjednotka Talianka Martina Trevisanová.

Molčan vlani pri debute na Australian Open postúpil do 2. kola dvojhry. So skúseným 37-ročným Wawrinkom, ktorý má vo svojej zbierke tri grandslamové tituly, sa vo vzájomnom zápase ešte nestretol.

Molčan vlani pri debute na Australian Open postúpil do 2. kola dvojhry. So skúseným 37-ročným Wawrinkom, ktorý má vo svojej zbierke tri grandslamové tituly, sa vo vzájomnom zápase ešte nestretol.

"Teším sa na ten zápas. Wawrinka je tenista, ktorý už Australian Open vyhral. Má veľké skúsenosti, to je jasné, ale nehrá tak ako pár rokov dozadu. Samozrejme, že takého hráča sa podceniť nedá, ale verím, že ho môžem zdolať Musím podať veľmi kvalitný a takticky dobre nastavený výkon," uviedol pre TASR najlepší slovenský singlista.

Šlágrom 1. kola bude zrejme súboj medzi päťnásobným finalistom AO Britom Andym Murraym a niekdajším finalistom Wimbledonu Talianom Matteom Berrettinim. Andy Murray sa snažil pripraviť na úvodné kolo AO exhibičným zápasom proti domácemu Alexovi de Minaurovi, ktorého zdolal dvakrát 6:3.

"Je vždy náročné hrať v exhibícii tak ako by to bolo prvé kolo grandslamu. Chcel som skúsiť nechať na kurte všetko, aby som pripravil svoje telo čo najlepšie a videl, ako sa pohybujem a podávam. Išlo to dobre," skonštatoval Murray.

Kučová sa dostala do hlavného pavúka vďaka chránenému renkingu, začiatkom januára sa vrátila na kurty po pauze zavinenej zranením. Jej maximom v Melbourne je 2. kolo z rokov 2017 a 2022. Schmiedlová si zahrá v ženskom singli na Australian Open ôsmykrát, úvodnú prekážku prekonala v rokoch 2014, 2015 a 2021.

Jej zápas s Trevisanovou bude mať pikantný náboj, Slovensko a Taliansko totiž v polovici apríla nastúpia proti sebe v kvalifikácii o postup na finálový turnaj Pohára Billie-Jean Kingovej. S Trevisanovou má vzájomnú bilanciu 1:1.

Najvyššie nasadený Španiel Rafael Nadal odštartuje cestu za obhajobou titulu duelom s Britom Jackom Draperom. S deväťnásobným víťazom Srbom Novakom Djokovičom sa môže stretnúť až vo finále, keďže obaja sú na opačnej strane pavúka.

Djokovič sa vracia na Australian Open po dvoch rokoch, vlani ho z krajiny deportovali v dôsledku pravidiel ohľadom koronavírusu. Srb nebol proti ochoreniu zaočkovaný a vakcínu dlhodobo odmieta.

V pavúku ženského singla chýba obhajkyňa trofeje Austrálčanka Ashleigh Bartyová, ktorá vlani v marci vo veku 25 rokov nečakane ukončila aktívnu kariéru argumentujúc stratou motivácie. Turnajová jednotka Poľka Iga Swiateková si skríži rakety s Nemkou Jule Niemeyerovou. Dvojka podujatia Tunisanka Ons Jabeurová si zmeria sily so Slovinkou Tamarou Zidanšekovou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Slováci spoznali žreb na Australian Open, Molčana čaká bývalý šampión